Bedrijven die hun ict-aankopen via de Zwitserse route willen laten lopen, is geen vraagstuk dat leeft bij de achterban van ICT~Office. Het is eerder een kwestie waarmee ict-leveranciers afzonderlijk te maken hebben. Dat stelt de brancheverenging in een reactie op de gang van zaken bij ING, die btw-afdracht ontloopt door contracten en facturen via het Zwitserse bankkantoor te laten lopen.
Uit berichtgeving in Het Financieele Dagblad blijkt dat ING de afdracht van 19 procent btw aan de Nederlandse staat al zo'n zes jaar vermijdt door grote contracten van miljoenen euro's via het Zwitserse bankkantoor te laten lopen. Het betreft bijvoorbeeld ict-inkoopcontracten met de softwarebedrijven Microsoft en Oracle en detacheringsopdrachten aan uitzendbureau Randstad. Volgens de zakenkrant loopt de Nederlandse belastingdienst door de Zwitserse route, de 'Swiss procurement hub', tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld mis.
De krant meldt dat ING alle grote leveranciers van diensten in Nederland onder druk heeft gezet om hun bestaande contracten om te zetten naar een Zwitsers contract. Niet iedereen ging akkoord. Een fiscalist van een groot ict-bedrijf vertelt dat hij weigerde het bestaande contract van meer dan tweehonderd miljoen euro aan te passen. Hij werd door ING twee jaar lang onder druk gezet om het wel te doen', vertelde hij aan Het Financieele Dagblad.
In 2006 besteedde ING voor 750 miljoen euro zijn werkplekbeheer uit aan Accenture, Atos Origin, Getronics Pinkroccade en KPN. In hetzelfde jaar ging het applicatie- en testdeel voor 200 miljoen euro naar LogicaCMG.
Geen druk
Branchevereniging ICT~Office laat weten dat het onderwerp niet leeft bij de achterban. Er zijn geen signalen bekend dat opdrachtgevers, zoals banken, leveranciers op grote schaal onder druk zetten om te kiezen voor de Zwitserland-uitwijk. ' Het is meer een kwestie van ieder voor zich', aldus een zegsman.
WAAR IS HET BEGROTINGS TEKORT?
Dit is het mislopen van BTW gelden bij de Nederlandse bedrijven die geen BTW betalen oven hun inkopen. Echter de ING staat wel vooraan als het gaat om het verkrijgen van hulp van de overheid. ING doe eens iets terug aan de Nederlanders die wel netjes hun BTW betalen. Hopelijk leert de overheid hier ook van, en wordt er bij een volgende vraag om steun rekening gehouden met de werkwijze van dit soort bedrijven.
Natuurlijk. Wie gaat nu publiek aangeven dat een klant iets doet dat niet helemaal in de haak is?
“Branchevereniging ICT~Office laat weten dat het onderwerp niet leeft bij de achterban…..Het is meer een kwestie van ieder voor zich’, aldus een zegsman.”
Precies, want emt zo’ stelletje…. in je “ict branche vereniging” ben je wel gek totdat je gaat zitten wachten tot ICT -Office voor jouw belangen op gaat komen.
Ga eens werken aan een CAO voor de gehele ict-sector, dan doen jullie nog wat nuttigers dan het lanceren van “alles is it” en “eskills” campagnes, die alleen vruchten afwerpen voor de deelnemende bedrijven maar niet voor het “PERSONEEL in de ict branche”