Telecomaanbieder Vodafone heeft net als concurrent KPN een kort geding aangespannen tegen het Agentschap Telecom. Het bedrijf is niet te spreken over de voorwaarden van de 2,6 GHz-frequentieveiling die op 20 april 2010 begint. Bovendien vindt de aanbieder dat de overheid eerst duidelijkheid moet scheppen over het te voeren spectrumbeleid in Nederland, aldus woordvoerder Joost Galema van Vodafone.
De voorwaarden van de frequentieveiling stuiten Vodafone tegen de borst. 'Wij vallen tussen wal en schip. Aan de ene kant kunnen we met de veiling veel minder spectrum bemachtigen dan nieuwkomers op de markt. Wij vinden dat onterecht. Aan de andere kant heeft Vodafone op dit moment al het minste spectrum ten opzichte van KPN en T-Mobile, met name in het 1800 MHz-bereik.'
Ook mist Vodafone duidelijkheid over het spectrumbeleid van de overheid, zegt Galema. 'Laten we bijvoorbeeld eerst helder krijgen wat er gebeurt met het frequentiespectrums van Telfort en Orange.' KPN gaf in de zomer van 2009 een deel van de frequenties van dochterbedrijf Telfort terug aan de overheid. Dat gebeurde om te voorkomen dat het bedrijf zou worden beboet voor het ongebruikt laten van umts- en 1800MHz-frequenties. T-Mobile deed hetzelfde met een deel van de ongebruikte umts-frequenties van het overgenomen Orange.
Ook wil Vodafone dat de frequentieveiling pas van start gaat als bekend is wat de overheid van plan is met de gsm-frequentieruimte rond de 900 en 1800 MHz. De licenties daarvoor lopen in 2013 af.
T-Mobile
Het kort geding dat Vodafone aanspant, dient binnen enkele weken bij de voorzieningenrechter in Rotterdam. KPN diende bij dezelfde rechtbank ook een zaak in tegen het Agentschap Telecom.
T-Mobile, de derde grote mobiele telecomaanbieder van Nederland, is niet van plan een kort geding aan te spannen. Voorlichter Priscilla Tomasoa vertelt dat haar bedrijf de bezwaren van KPN en Vodafone over de frequentieveiling deelt, maar het 'niet heilzaam' acht om juridische stappen tegen de veiling te ondernemen.