Het Kadaster vraagt ict-leveranciers om advies over de inrichting van de automatisering binnen de organisatie. Bij de gegevensverzamelaar van onroerend goed in Nederland loopt de komende jaren een aantal contracten voor ict-dienstverlening af. Het Kadaster grijpt dat aan om zich te buigen over de ict-strategie. Daarbij houdt het alle opties open, van een interne ict-afdeling tot gedeeltelijke uitbesteding en zelfs volledige uitbesteding van de ict-dienstverlening.
Leveranciers wordt gevraagd om het Kadaster te adviseren bij de ontwikkeling van een complete visie. Daarvoor kunnen ze een vragenlijst invullen. Mede op basis van de geleverde antwoorden, ideeën en suggesties zal het Kadaster een visie ontwikkelen. Dat moet leiden tot een verkaveling en een sourcingstrategie die tegemoetkomt aan de eisen en wensen van het Kadaster en in een realistische verhouding staat tot wat leveranciers kunnen leveren.
Het Kadaster benadrukt dat de marktconsultatie niet is bedoeld om concrete partners te selecteren voor een opdracht. Het is niet de bedoeling dat partijen zich aanmelden voor een opdracht of daarvoor een offerte indienen. Het Kadaster stelt dat deelname aan de marktconsultatie op geen enkele wijze positieve of negatieve invloed zal hebben op deelname aan de voorgenomen aanbestedingen voor ict-diensten. De orgaisatie benadrukt dat de antwoorden van leveranciers uitsluitend gebruikt worden om de optimale verkaveling te bepalen en geen rol spelen in het aanbesteding- en selectietraject.
Geen vergoeding
Opvallend is dat de bedrijven geen vergoeding krijgen voor de adviezen die ze uitbrengen. In het marktconsultatiedocument schrijft het Kadaster: 'Marktpartijen hebben geen recht op vergoeding van enigerlei kosten in het kader van deze marktconsultatie, noch voor het vervaardigen en overleggen van de gevraagde documenten.'
Het Kadaster heeft ongeveer 340 ict'ers in dienst. Die houden zich bijvoorbeeld bezig met het beheer van 3500 werkplekken. Daarnaast huurt de organisatie externen in, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van specifieke applicaties zoals Klic-online, een onine database met informatie over kabels en leidingen in de grond die schade bij graafwerkzaamheden moet voorkomen.
Uit de toelichting over dienstverleningdomeinen in het marktconsultatiedocument valt onder andere op te maken dat de mainframe-dienstverlening van het Kadaster is uitbesteed aan T-systems en dat Getronics alle internetdiensten zoals firewall, virusscanning, webhosting en mailservices, levert.
340 it’ers en externen om 3500 werkplekken te beheren ?
Is dat niet een beetje belachelijk veel ?
Tijd voor een nieuwe ICT manager daar…..
Mijn gratis advies: eerst paar van die 340 IT-ers ontslaan i.v.m. overbodig. Belachelijk aantal, 1 IT-er op iedere 10 werkplekken….
Lezen is blijkbaar een vak: 340 it-ers in dienst en ze houden zich _bijvoorbeeld_ bezig met het beheren van 3500 werkplekken. Naast dit voorbeeld zijn er vast nog wel meer voorbeelden te vinden, bv. het ontwikkelen van GIS-systemen, beheren van deze systemen, webservices beschikbaar stellen, etc. etc.
Iedereen die GRATIS advies gaat geven terwijl:
de marktconsultatie op geen enkele wijze positieve of negatieve invloed zal hebben op deelname aan de voorgenomen aanbestedingen voor ict-diensten.
moet heel snel naar de dokter om zich na te laten kijken.
@Frank
Dan blijven het nog veel it’ers. Zoveel doen ze daar nou ook weer niet. Ze hebben een aantal databases met registerobjecten die ze beschikbaar maken. That’s it.
@Frank:
Dan nog is 340 ICT’ers op 3500 werkplekken erg veel. Moet je eens bij ’t voortgezet onderwijs kijken, hoeveel werkplekken daar 1 systeembeheerder gemiddeld heeft. Tussen de 100 en 300, afhankelijk of je de stagiairs mee rekent of niet.
En ook daar heb je ’t dan over _alle_ voorkomende systemen.
Die 340 zullen misschien deels parttime zijn. Maar ook als je de helft rekent, 170, is ’t nog steeds absurd veel. Waarschijnlijk zijn er 160 bezig met Windows-malware verwijderen. (Ik chargeer natuurlijk ;).)
Mijn advies: stippel een project uit naar volledig Open Source en doe alle Closed Source software de deur uit. En geen nieuw personeel meer aannemen, maar natuurlijk af laten vloeien en verder het huidige personeelsbestand opleiden/omscholen naar Open Source.
Klopt, alles overzetten van Closed Source naar Open Source is niet 1-2-3 geregeld. Dat komt (groten)deels vanwege de lock-in bij Closed Source. Maar eens moet je toch over.
340 ITér voor 3500 werkplekken wow !!!
Dat is een verhouding 1 op 10 geen wonder dat kadaster zaken altijd zo duur zijn. Iedere werknemer heeft er bijna een Prive’ ITér.
Hier volgt een kosten besparend advies Ga u gehele IT uitbesteden !
tss ik beheer 60 werkplekken.. in me uppie
Gratis advies?
Goed idee. Ik wil ook graag gratis kadasterinformatie.
@MM
opsensource is kull, ik heb het wel eens nagerekent, maar wil jij echt office en backoffice integratie, en zoals gewoonlijk de laatste snufjes op handheld / backup etc dan red je het er niet mee, je loopt dan altijd achter, en bedrijven willen niet achterlopen, want achterlopen dat is pas duur. IT moet er voor mij zijn om mijn mensen voorop te latn lopen en daarmee voordeel te maken.
Ons bedrijf is om dit soort redenen en omdat er geen goed support was, afgestapt van alle opensource trajecten. Het vrije karakter van opensource, is leuk voor hobby en voor thuis.
Maar je kunt er bedrijven niet van afhankelijk maken, totdat iemand eens komt met een update zodat je bedrijfs applicaties weer werken.. wij hebber 3 maanden uitgelegen !!! dat was bijna funest
Opensource.. dus dat nooooit meer.
Da’s misschien eens een ander geluid.
Ik weet dat we moet betalen voor de andere software, maargoed ik betaal ook salarissen van mijn werknemers, en ik betaal hun auto’s etc, tel ik daarbij software dan is dat niet echt veel. Ik heb liever dat wij optimaal draaien en goed draaien, beter dan de concurenten. Kortom daar heb ik dus geld wel voorover, dat zie ik als investering.
IT moet je niet als kostenpost zien, maar als investering in je bedrijf, een telefoon is ook geen kostenpost, daar doe ik zaken mee.
Als je maar blijft bezuinigen dan rem je je eigen daadkracht, geld moet je ook durven te besteden aan ontwikkeling en aan groei, of je zult altijd een kleine speler blijven in de markt.
Mijn bedrijf groet nu gem 17% per jaar.
@Marco …. Heb je bij het Kadaster gewerkt? Zo ja zeker in de stenentijdperk …. Zeg niet dat 340 niet veel is maar we doen hier niet alleen maar een aantal databases beschikbaar maken/onderhouden.
Kom eerst eens kijken voordat je hier je ongezoute mening gaat geven. En dan boel ik Kadaster_breed!!!