Het Agile Consortium Benelux (ACB) is gestart met het afnemen van examens voor twee Agile-certificaten. Cursisten kunnen zich na het behalen van het examen gecertificeerd Agile Foundation of Project Leader Practitioner noemen. Volgens het consortium zijn de certificaten van belang om de agile-werkwijze verder te professionaliseren.
De twee certificeringen zijn ontwikkeld in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Maar volgens ACB-bestuurslid en lid van de examencommissie Patrick Verheij zijn zij ook van toepassing op de Nederlandse situatie. 'Wij hopen dat deze certificeringen een mondiale standaard worden. Net als in andere landen wordt de agile-werkwijze toegepast in Nederland, maar er is nog geen kwaliteitsstandaard voor. Ook moeten zij mensen inspireren om agile nog beter toe te passen in hun werk.'
Het basiscertificaat Agile Foundation geeft aan dat de gecertificeerde gedegen kennis heeft over het Agile-gedachtegoed. Het Project Leader Practitioner-certificaat richt zich op Agile projectmanagement. Naast een mondelinge en schriftelijke toets wordt hiervoor ook naar specifieke projectervaring en de houding ten opzichte van agility gekeken.
Vertaalslag
Het Agile Consortium Benelux werd vorig jaar opgericht. Het wil organisaties de vertaalslag laten maken van de agile-methode naar de praktijk. Voorzitter Frank Langeveld zei eerder tegen Computable dat de aanpak soms op een verkeerde manier wordt ingezet, waardoor de werkwijze geen voordelen oplevert. Seminars, congressen en het certificeringsprogramma moeten bedrijven helpen om te leren agile op een goede manier in te zetten. Ordina, Atos Origin, Sogeti en ING zijn onder andere verenigd in het consortium.
De eerste vijf geëxamineerden hebben het Agile Project Leader Practioner certificaat inmiddels binnen. Naast Patrick Verheij bestaat de examencommissie uit Dick Croes van Achmea, Robbrecht van Amerongen van Amis en Machiel Groeneveld van Approach.
Volgens mij moet het Robbrecht van Amerongen van Amis zijn of heb ik het mis?
Er bestaat toch als certificering in Agileland? Certified Scrum Master. Hoe verhoudt zich dit dan tot het certificaat hierboven (Projectleader)?
Scrum master is geen projectleider. Ik weet het niet, maar ik kan me voorstellen dan de projectleider zich vooral bezig houdt met de prioritering van de userstories iets wat een scrummaster niet doet (of niet zou moeten doen)
Ik krijg de indruk dat deze certificering breder is dan alleen scrum. scrum is een agile techniek, niet de enige.
Daarnaast lijkt het me voor andere rollen in een agile team ook niet verkeerd om agile te zijn/worden. Aangezien we allemaal toch redelijk klassiek (lees: waterval) geschoold zijn en de nadrukken liggen wel anders in een agile omgeving (geen vaste in beton gegoten specs als je begint, is hier slechts 1 van de voorbeelden.)
Deze ACB certificering oogt grondiger dan een ‘nep-certificering’ die je krijgt na het volgen van een driedaagse Agile cursus. Van de Agile Project Leader Certificering in UK weet ik dat bovendien de Grote Gemene Deler van de verschillende Agile methodes wordt meegenomen. In ieder geval moet men een heus examen afleggen met een mondeling en schriftelijk deel.
ICT personen die zich Agile Projectmanager noemen na een magere certificering en met weinig ervaring, geven Agile een slechte naam als ze de principes en best practises niet goed kennen. Zo’n grondiger certificering zal uiteindelijk er naar toe leiden dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Ik ben blij met deze certificering.
Nu zit ik nog niet lang in t Agile circuit, maar wat doet de “Project Leader Practitioner” nu precies, tis geen scrum master, tis niet de productowner, maar wat wel, is er wel een project leader in Agile dan ?
Is het idd een “dikke” certificering voor wat doorgaans CSM heet ?
Dit certificaat bestaat uit twee niveau’s (binnenkort 3). Foundation and Project Leader Practitioner. Voor beide certificaten geldt dat algemene Agile kennis wordt getoetst, alhoewel kennis of ervaring met minstens 1 Agile methode als vereiste geldt.
Het Practitioner examen toets ervaring en kunde met het leiden van een Agile project. Het examen toets of de kandidaat de ervaring heeft om een project met een Agile werkwijze tot succes te brengen. Dit is niet rolgebonden, maar vereist wel dat de kandidaat een leidende positie heeft vervult. Daarmee is het een kwalificatie van bewezen Agile kunde en kennis en is het een aanvulling op bijvoorbeeld het CSM dat meestal wordt behaald vóór men begint met Agile.
Ik was onlangs een van de eersten die dit certificaat in Nederland heeft behaald. Om te slagen moet je het volgende doen:
– een synopsis schrijven van jouw rol binnen een agile project (minimaal 6 maanden lang moet je die rol vervuld hebben). Aan de synopsis worden ook duidelijke eisen gesteld.
– een mondeling examen afleggen van 60 min waarin je ondervraagd wordt op basis van jouw synopsis. De examinatoren beoordelen dan of jij je met recht een “Agile Practitioner” mag noemen. Dus EN kennis EN ervaring en dit uit kunnen dragen.
@ Anko: dat klinkt goed.
Wellicht een idee om een linkedin groep aan te maken van certified Agile PM’ers. Maar dan moet het wel een serieuze certificering zijn. Ik zal dit voorstellen bij het Agile Consortium Benelux (ACB).