Het Agile Consortium Benelux (ACB) is gestart met het afnemen van examens voor twee agile-certificaten. Cursisten kunnen zich na het behalen van het examen gecertificeerd Agile Foundation of Project Leader Practitioner noemen. Volgens het consortium zijn de certificaten van belang om de agile-werkwijze verder te professionaliseren.
De twee certificeringen zijn ontwikkeld in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Volgens ACB-bestuurslid en lid van de examencommissie Patrick Verheij zijn ze echter ook van toepassing op de Nederlandse situatie. ‘Wij hopen dat deze certificeringen een mondiale standaard worden. Net als in andere landen wordt de agile-werkwijze toegepast in Nederland, maar er is nog geen kwaliteitsstandaard voor. Ook moeten zij mensen inspireren om agile nog beter toe te passen in hun werk.’
Het basiscertificaat Agile Foundation geeft aan dat de gecertificeerde gedegen kennis heeft over het agile-gedachtegoed. Het Project Leader Practitioner-certificaat richt zich op agile-projectmanagement. Naast een mondelinge en schriftelijke toets wordt hiervoor ook naar specifieke projectervaring en de houding ten opzichte van agility gekeken.
Vertaalslag
Het Agile Consortium Benelux werd vorig jaar opgericht. Het wil organisaties de vertaalslag laten maken van de agile-methode naar de praktijk. Voorzitter Frank Langeveld zei eerder tegen Computable dat de aanpak soms op een verkeerde manier wordt ingezet, waardoor de werkwijze geen voordelen oplevert. Seminars, congressen en het certificeringsprogramma moeten bedrijven helpen om te leren agile op een goede manier in te zetten. Onder meer Ordina, Atos Origin, Sogeti en ING zijn verenigd in het consortium.
De eerste vijf geëxamineerden hebben het Agile Project Leader Practioner certificaat inmiddels binnen. Naast Patrick Verheij bestaat de examencommissie uit Dick Croes van Achmea, Robbert van Amerongen van Amis en Machiel Groeneveld van Approach.