Muziekmaatschappij Universal Music Group gaat zijn it-afdeling in Baarn sluiten. Een deel van de activiteiten migreert het bedrijf naar de it-afdeling in Los Angeles, een ander deel wordt uitbesteed aan een dienstverlener die de werkzaamheden buiten Nederland laat uitvoeren. Door de beoogde reorganisatie zullen 42 arbeidsplaatsen komen te vervallen en worden de contracten met 23 inhuurkrachten stopgezet.
Universal Music, gevestigd in 77 landen en onderdeel van mediaconcern Vivendi, is een van de grootste muziekmaatschappijen ter wereld. Het management heeft besloten de activiteiten van de in Baarn gevestigde afdeling IT Global Applications voor een groot deel te outsourcen en voor een klein deel te migreren naar de Amerikaanse it-afdeling van de kantoren van Universal Music in Los Angeles, alwaar verdere rationalisatie plaatsvindt.
65 arbeidsplaatsen, waaronder die van 23 externe medewerkers, komen te vervallen. De eigen automatiseerders gaan niet over naar de externe dienstverlener. Voor hen gaat de Wet Overgang Onderneming ('mens volgt werk bij overnames') niet op, omdat de overnemende partij het werk zal onderbrengen in landen buiten Nederland, laat Universal Music BV in een reactie weten.
IT Global Applications is een afzonderlijke entiteit binnen de vestiging in Baarn. De hoofdactiviteiten zijn het ontwikkelen en het onderhoud van applicaties voor onder andere de verwerking van royalty's en verkopen wereldwijd. De inhuurkrachten werden ingezet als er in drukke tijden meer capaciteit nodig was.
Sociaal plan
Volgens de muziekmaatschappij is de sanering een onderdeel van een wereldwijde ict-herstructurering van consolideren, rationaliseren en uitbesteden. Universal Music Group wil de kosten fors drukken en flexibeler met ict-middelen kunnen omgaan. De platenbaas, met labels als Decca, Geffen Records en Motown, zag de afgelopen jaren de omzet teruglopen als gevolg van de digitale ontwikkelingen van de muziekindustrie en de afnemende vraag naar cd's.
De Nederlandse vestiging is in overleg met vakorganisaties over het afsluiten van een sociaal plan. Voorts lopen er gesprekken met de ondernemingsraad in verband met de ingediende adviesaanvraag. Universal Music BV weet al met welke outsourcer het in zee gaat, maar wil dit pas kenbaar maken wanneer de onderhandelingen met de vakbonden en de or zijn afgerond.
Another (international based) Dutch IT department down the drain, thanks to the possibilities of global computing… Who’s next??
RV, je hebt helemaal gelijk. Net als in het artikel van ik geloof afgelopen maandag over de mogelijkheid thuis te kunnen werken. Als je als ITer thuis kunt werken weet je gewoon dat je niet zeker meer bent of jij je werk nog behoud, zeker niet als voor een wat grotere organisatie werkt. Als dit zo doorgaat, ook met de slechte aanwas/stroom van IT opleidingen, dan hebben we over een aantal jaar geen fatsoenlijke ITer meer in Nederland en zijn we volledig afhankelijk van het buitenland.
Een ITer, maar waarom dan? Want ik lees nu al voor de tweede keer dat je bang bent je baan te verliezen door het flexwerken. Echter heb ik nog steeds geen echte reden gezien. Het is niet zo dat omdat je op afstand werkt, je ineens geen vaardigheden en kennis nodig hebt om het werk te kunnen doen. Het enige wat verandert is het hoe, niet het wat.
Daarbij lijkt het mij sterk dat flexwerken zorgt voor een daadwerkelijke overname van banen vanuit het buitenland. Immers werk je niet full time thuis, maar gedeeltelijk. Terwijl ook het werkoverleg niet altijd handig is om via de telefoon te doen. Dus ja, ik vind het wat paniekerig overkomen moet ik eerlijk bekennen.