Hoewel de iPad vooral gericht is op de consument heeft deze toch weer wat los gemaakt dat ook voor de zakelijke markt interessant is. Een bedrijf in China heeft in een paar weken tijd een iPad look-alike gemaakt, de nPad, die meer gericht is op de zakelijke markt. Nu is het vooral de snelheid waarmee dit kan veelbelovend.
Wanneer je de website van Computable bezoekt, dan merk je dat dat helemaal niet eenvoudig gaat op een mobiel device als een smartphone. Toch zijn dat de apparaten waarmee je toch even een artikeltje zou willen lezen op een verloren momentje. Nu kun je natuurlijk het device aanpassen. Met een e-reader gaat het al weer makkelijker. Wil je echter een groot bereik, dan kun je beter de lay-out aanpassen. Voor de nieuwsfeiten kun je op mobiel.computable.nl wel terecht. De achtergrond artikelen en whitepapers staan er echter niet. Gelukkig kun je nog een en ander downloaden en is het nog onderweg te lezen met een pdf-reader waarbij de reflow-functie wordt gebruikt waarmee documenten aangenaam leesbaar zijn op het scherm van een smartphone. Al zoekend kwam ik zo ook bij m.vk.nl (de Volkskrant mobiel) uit, dat ook perfect te lezen is op de smartphone, bij het nPad -rtikel.
In het artikel was te lezen dat een bedrijf, het Nederlands-Chinese Nexocial, in het Chinese Chengdu in drie maanden de iPad had nagemaakt zonder de tekortkomingen. Deze nPad kan zo snel worden gemaakt doordat blijkbaar alle onderdelen in Chengdu kunnen worden besteld en het een kwestie is van assemblage. Nu is de volgende stap niet zo groot meer. Als bedrijf leg je de specificaties vast waaraan jou apparaat moet voldoen en vervolgens wordt deze op maat gemaakt. Dan zijn er geen lange selectieprocedures meer nodig en kan het apparaat zelfs worden geleverd met de bedrijfsapplicaties voorgeïnstalleerd.
Nee, niet Avatar in 3D op je mobiel met een speciaal brilletje maar minstens zo spectaculair is een andere ontwikkeling: de Quantum Tunnelling Composite of QTC van Samsung. Dit zorgt er voor dat een touchscreen 3D-functionaliteit krijgt. Het drukgevoelige scherm kan niet alleen detecteren dat het wordt aangeraakt, maar ook nog hoe hard dit plaatsvindt. Bij het scrollen kun je dit bijvoorbeeld sneller laten gaan door harder te drukken. Ik zie echter ook een toepassing in de vorm van een helpfunctie om een bedrijfsapplicatie aan te leren. Licht indrukken van een element op het scherm geeft een toelichting. Sterker indrukken activeert vervolgens de functie. Ook het gebruik van keuzelijsten wordt mooier. Bij harder drukken loopt de lijst sneller. Ook het probleem van langere teksten in een keuzelijst kun je hiermee afvangen. Licht drukken maakt de volledige tekst zichtbaar, wat harder drukken zorgt voor de selectie van het item.
Kortom, er zijn weer veel nieuwe mogelijkheden om het mobiele werk aangenamer te maken met devices en software op maat. Voor mij was het ook een eyeopener hoe belangrijk het is dat je website leesbaar is op een mobiel device. Daarbij moet ik ook de hand in eigen boezem steken, want ook bij mijn bedrijf dat mobiel hoog in het vaandel heeft staan is de website niet geschikt voor mobiel gebruik.
Mobiele bezoekers kunnen de nieuwsartikelen van Computable ook bereiken op http://mobiel.computable.nl
Hallo,
Ter informatie met betrekking tot de nPad: de nieuwe website: http://www.npad.nu