De falende manager die bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verantwoordelijk was voor de automatisering, ontving 187.000 euro aan ontslagvergoeding. Dat blijkt uit onderzoek naar beloningen aan de bedrijfstop door RTL Nieuws. Het gaat om de financieel directeur die in juni 2009 opstapte na aanhoudende ict-problemen. Om de problemen met de automatisering te stoppen stelde CBR een interim ict-directeur aan.
De hoogte van het bedrag is conform het arbeidscontract. De financieel directeur, die tevens verantwoordelijk was voor de automatisering, stapte 1 juni 2009 op. Hij verliet de werkgever naar aanleiding van de uitkomsten van onderzoek van adviesbureau Ernst & Young. Dat bureau bestudeerde de problemen met de ict binnen CBR.
Camiel Eurlings, destijds minister van Verkeer en Waterstaat, noemde het vertrek toen 'een terecht besluit.' De minister zei in de Tweede Kamer: 'Hij voelt zich hoofdverantwoordelijke. Op zijn afdeling is het gebeurd.' Kort na het vertrek van de ict-verantwoordelijke is een interim ict-directeur aangesteld die de problemen met de automatisering moet oplossen.
De ondernemingsraad van CBR meldde in februari 2009 in een brandbrief dat de organisatie met grote ict-problemen kampt. Volgens de raad waren de ict-systemen niet op orde. Daardoor zou de dienstverlening van het CBR ernstig in gebreke blijven en verloor het bureau de grip op de verwerking van de uitkomsten van medische keuringen en inname van rijbewijzen. De directie van CBR stelde dat de problemen meevielen.
Salarisverhoging
De roering over de ontslagvergoeding van de ict-verantwoordelijke is onderdeel van een bredere discussie over beloningen aan de bedrijfstop van CBR. Klachten over de dienstverlening van het bureau stapelen zich op en volgens vakbondsorganisatie FNV zou CBR zich in financiële moeilijkheden bevinden.
Toch ontving de directeur Productie in 2009 40.000 euro meer dan in 2008. Hij verdiende in 2009 271.000 euro. Dat is een loonsverhoging van 17 procent. Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft achterhaald. Ook de interim algemeen directeur ontving meer salaris. Hij kreeg in 2009 10.000 euro meer dan in 2008 en verdient 448.000 euro. De bonden zijn woedend, omdat het salaris van personeel dat niet in de directie zit, bevroren is.
@priet
Ik doel op IBM-mainframe omgevingen met een 7 x 24 uur beschikbaarheid en systemen ontwikkeld in COBOL, PL/I, DB2, etc., systemen die bij banken in alle opzichten beter functioneren dan bij enige overheid. Ik heb het dus niet over de hobby-platforms die er om de haverklap uitliggen, die dagelijks geupdate worden en die qua ongestructureerde manier van werken per definitie het potentieel missen om op het gewenste betrouwbaarheidsniveau te komen. Misschien dat op die platforms de verschillen minder groot zijn.