Vraag een aantal mensen wat cloud storage is en je krijgt waarschijnlijk van iedereen een ander antwoord. Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt dat er verschillende vormen van opslag in een cloudomgeving door de diverse marktpartijen worden aangeboden. Om tot een goede keuze te komen volgt hier een uitleg wat de verschillende vormen van storage in de cloud inhouden.
Voor we dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden van storage in de cloud ingaan eerst een korte algemene beschrijving van dit fenomeen. Cloud storage is een gebruiksmodel waarbij je betaalt voor wat je gebruikt. Gebruikersgroepen of bedrijven kunnen, wanneer nodig, online opslagruimte inzetten. Deze vorm van dataopslag is schaalbaar. Op elk moment kunnen klanten de storagecapaciteit afstemmen op hun behoefte. Ze hebben toegang tot de cloud-opslag via internet.
Een belangrijke reden voor verwarring bij opslag in de cloud is het verschil tussen Public Storage Clouds en Private Storage Clouds. De Public Storage Cloud is een dienst waarbij de afnemer na afloop betaalt voor de gebruikte opslagcapaciteit. De cloud-omgeving wordt gehost buiten de firewall of het kantoor van de klant. Public Storage Clouds zijn toegankelijk via een webinterface. Dat betekent dat de klant hiervoor geen hardware- of software-infrastructuur hoeft te hebben. Klanten betalen bijvoorbeeld per maand voor de gebruikte gigabytes storagecapaciteit en de extra bandbreedte die ze gebruiken voor het ontvangen en verzenden van data.
Het alternatief is een Private Storage Cloud. Deze besloten opslag-cloud wordt meestal intern gehost, binnen de firewall. Hierbij gebruikt een organisatie de eigen hardware en software. De ict-afdeling beheert alle data binnen de infrastructuur. Voordelen hiervan zijn, dat de klant profiteert van schaalbaarheid en flexibiliteit zonder dat hij de controle over zijn bedrijfsdata en -informatie uit handen geeft.
Wanneer cloud storage?
Cloud storage is het meest geschikt voor ongestructureerde bestandsdata of archiefgegevens die een bedrijf voor langere tijd moet opslaan. Voorbeelden hiervan zijn medische dossiers, creditcard- en hypotheekaanvragen. Voor real-time inzage of transacties van block-gebaseerde data is deze variant minder geschikt, omdat internet merkbare vertragingen veroorzaakt.
Back-up- en archiveringsapplicaties zijn eveneens uitermate geschikt voor gebruik in de cloud. Als organisaties belangrijke gegevens liever niet in de cloud willen opslaan, kunnen ze cloud storage gebruiken. Deze dienst biedt ze de infrastructuur die vereist is voor alle langetermijnback-up- en archiveringsbehoeften.
Uitdagingen
Organisaties moeten wel rekening houden met een aantal factoren voordat ze de cloud voor back-up of storage gaan gebruiken. We gaan er in dit geval vanuit dat ze beschikken over voldoende bandbreedte en een netwerkinfrastructuur.
Er is echter ook het beveiligingsvraagstuk. Dit is met name belangrijk voor organisaties in sectoren waar strikte regels gelden. Want kan een bedrijf wel de volledige controle houden over zijn databack-up en -opslag? Is er een audit mogelijk en kunnen ze voldoen aan de juridische eisen? Wij zijn dergelijke uitdagingen al tegengekomen in de praktijk. Vooral bedrijven waarvan de medewerkers Facebook en Hyves gebruiken, kampen met deze beveiligingsproblematiek. Wanneer het gebruik van dergelijke social emedia leidt tot ontslagprocedures, is het voor de werkgever bijzonder lastig om de activiteiten van medewerkers te volgen. Deze vinden namelijk plaats buiten het bedrijfsnetwerk, maar hebben wel veel invloed op de dagelijkse bedrijfsvoering en het bedrijfsmerk.
Het is mogelijk om schadelijke social media-activiteiten te blokkeren door middel van een firewall. Grotere organisaties met grid-computing of gebruiksmodel kunnen bijvoorbeeld een eigen cloud creëren. Maar ook in dit geval spelen er uitdagingen op beveiligingsgebied, vooral wanneer de ‘interne' cloud dreigt uit te groeien tot een nieuw eindpunt.
Mogelijkheden voor mkb
Voor veel mkb'ers is het opbouwen van een interne cloud-infrastructuur duurder dan het afnemen van een cloud-dienst, en dus een goed alternatief. Vooral wanneer deze voorziet in hun dataopslag- en opvraagbehoeften. Dus wanneer medewerkers een cloud niet direct gebruiken, kan deze nog steeds nuttig zijn. Want afnemers kunnen door een cloud-leverancier in te schakelen, voldoen aan de eisen voor wat betreft audits en gedetailleerde zoekopdrachten. Ook voor veelgebruikers is er voordeel te behalen. Als er sprake is van beveiligingslekken en externe partijen gegevens kopiëren, kunnen cloud-leveranciers een volledige controle van de cloud uitvoeren. Zo kunnen ze achterhalen waar de gegevens naartoe zijn gegaan. Deze informatie geldt als juridisch bewijsmateriaal.
De cloud biedt de mogelijkheid om diverse diensten te combineren in een toegankelijk en betaalbaar zakelijk systeem. Uiteraard heeft ook dit systeem zijn zwakke punten. Echter, door de cloud-diensten te ondersteunen met adequaat gegevensbeheer, is de kans groot dat een bedrijf beter functioneert met een cloud-dienst dan met conventionele dataopslag. Bovendien vereenvoudigt beter beheer van data in de cloud niet alleen de toegang tot data, maar vermindert ook de benodigde opslagcapaciteit en de druk op het netwerk bij dataoverdracht. Dit maakt een einde aan de zorgen over bandbreedte, die de doorbraak van cloud-diensten wereldwijd blokkeren.
Willem Boelman, Product Marketing Manager CommVault
Ik zet vraagtekens bij dit artikel, ik lees weinig zinnigs.
Quote: “Als organisaties gegevens niet in de cloud willen opslaan, kunnen ze cloud storage gebruiken”??
Quote: “We gaan er vanuit dat ze beschikken over voldoende bandbreedte…Dit maakt een einde aan de zorgen over bandbreedte”???
En wat hebben “…schadelijke social media-activiteiten…” met storage te maken?
@Bauke: Ik denk dat het artikel een stuk duidelijker zou worden als Willem overal waar nu “cloud” staat dat had vervangen door “private storage cloud” of “public storage cloud”. Verder zou het goed zijn geweest om het verschil tussen “private storage cloud” en traditionele storage uit te leggen. De subtitel blijft in ieder geval staan als een huis: veel verwarring rond verschillende vormen van dataopslag 🙂
Hier worden een aantal aanbieders van online storage met elkaar vergeleken: http://www.vergelijkbackuponline.nl/review-online-opslag-kpn-harde-schijf-nomadesk-livedrive.html