Qurius is een internationaal opererende Microsoft Dynamics-dienstverlener. Hoewel de actieradius van de automatiseerder uit Zaltbommel zich tot Europa beperkt, blijkt het grensoverschrijdend zakendoen lastig. In sommige landen zoals Duitsland loopt het goed; in andere zoals Spanje en de Scandinavische landen gaat het slecht. De Microsoft-dienstverlener heeft de Noordse regio inmiddels verlaten, maar Spanje blijft door de economische crisis een zorgenkind.
Het beursgenoteerde Qurius (negenhonderd medewerkers, 2800 klanten) zag in 2009 de omzet teruglopen van 126,2 miljoen euro tot 117,2 miljoen euro (met een verlies van negen miljoen euro). De automatiseerder verzorgt het ontwerp, de realisatie en het beheer van op Microsoft-technologie gebaseerde bedrijfsoplossingen en it-infrastructuren. De activiteiten in Nederland zijn goed voor ongeveer de helft van de omzet (58,1 miljoen euro, 393 werknemers), gevolgd door Duitsland (31,2 miljoen, 198 medewerkers) en Spanje (14,2 miljoen, 148 man). De 'kleinere' landen België, Groot-Brittannië en Italië zijn elk goed voor bijna vijf miljoen euro omzet (in totaal 143 personeelsleden). Verder is er nog een ontwikkelcentrum in Tsjechië actief.
Duitse omzetgroei
Het afgelopen jaar leed de nieuwe licentieomzet onder tegenwerkende marktomstandigheden in alle landen, bleek uit de presentatie van de jaarcijfers door financieel directeur Michiel Wolfswinkel. Het meest geraakt waren de vestigingen in Nederland (min twee miljoen euro), Spanje (min 1,2 miljoen) en Groot-Brittannië (min 0,7 miljoen). Opmerkelijk was de omzetgroei in Duitsland van één miljoen euro, als resultaat van een toename in de dienstenomzet.
Toch toont Wolfswinkel zich niet ontevreden over de Nederlandse organisatie. Volgens hem zijn in Nederland inmiddels de kosten succesvol in lijn gebracht met de opbrengsten. Recent zijn er deals gesloten met de KNVB (beheer), De Friesland Zorgverzekeraar (Microsoft Dynamics AX: financiële module) en Savant Zorg (beheer).
Recessie
In Spanje daarentegen gaat het slecht. Het land zit nog diep in een recessie en daar heeft Qurius last van. 'De omstandigheden in Europa verschillen sterk. In Duitsland doen we het bijvoorbeeld weer goed. Dat land is uit de recessie geklommen.' Qurius heeft in 2009 wel zijn Duitse activiteiten geherstructureerd. De dienstverlener beschikte over drie operaties: één in het noorden, één in het zuiden en een divisie die voortkwam uit het in 2006 overgenomen Watermark. 'We hebben besloten de Duitse activiteiten meer te integreren. Een aantal kantoren is daarbij gesloten.'
Wolfswinkel stelt dat er binnen het bedrijf nog steeds een reorganisatie loopt die de laatste fase is ingegaan. Hij wil er niet veel over kwijt, maar verwacht geen grote ontslagronde. 'Als er al mensen weggaan dan zal het vooral gaan om overhead en inhuurkrachten van wie het contract niet wordt verlengd.' De grootste klap viel vorig jaar toen Qurius besloot de Zweedse en Deense operaties te sluiten en de Noorse dochteronderneming Multiplus te verkopen aan IFS. 'Daardoor zijn onze kosten met 4,1 miljoen euro omlaag gegaan', stelt Wolfswinkel. Qurius moest vanwege deze sanering en andere reorganisatiemaatregelen een eenmalige last van 2,2 miljoen euro inboeken op de balans van 2009.
Visie en Baan
Qurius wil in Europa tot de top drie behoren van dienstverleners die Microsoft-bedrijfssoftware leveren aan het midden- en kleinbedrijf en de onderkant van de grootzakelijke markt. Daarbij hoort internationale ondersteuning aan klanten die grensoverschrijdend werken. Op dit segment vormen het Deense Columbus IT en het Amerikaanse Tectura de grootste concurrenten. Over Columbus IT beweert Wolfswinkel dat het er financieel slecht voor staat en flink moet saneren. 'Die slag hebben wij eerder gemaakt.' Van Tectura zegt hij dat dit Amerikaanse bedrijf hoofdzakelijk opereert in de Verenigde Staten. 'Ik kom het in Europa zelden tegen, zelfs niet in Engeland. Het gerucht gaat dat Tectura zich wel op de kaart wil gaan zetten.'
De financieel directeur voorziet voorlopig geen breed economisch herstel en denkt dat 2010 en 2011 nog lastige jaren worden voor Qurius. Onder leiding van de nieuwe bestuursvoorzitter Leen Zevenbergen wordt gewerkt aan een zogeheten visiedocument waarin de (internationale) plannen voor de komende jaren staan uitgewerkt. Zevenbergen vindt dat het bedrijf zich veel duidelijker moet profileren als grote dienstverlener op het gebied van Microsoft-bedrijfssoftware. Eind april vindt er een toelichting plaats op de strategie tijdens een algemene aandeelhoudersvergadering. Dan zou ook duidelijk kunnen worden of Qurius afscheid neemt van de nog resterende activiteiten die niets van doen hebben met de kern van het bedrijf: het aanbieden van geïntegreerde zakelijke Microsoft-oplossingen voor de zorgsector, de industrie, de groothandel, de dienstverlening en de logistiek.
Zo bedient het Microsoft-huis nog een aantal klanten met Baan-software (tegenwoordig Infor) in Duitsland, Italië en Spanje. Deze activiteiten kwamen binnen met de overname van Watermark eind 2006. Dit bedrijf kwam weer voort uit Vanenburg Business Systems (voorheen Baan Business Systems). Daarbij werd in 2005 de afspraak gemaakt dat Watermark alleen Baan-software in het buitenland mocht verhandelen. De contracten lopen in 2010 af, dus dat zou voor Qurius een ideaal moment zijn om de zaak over te dragen aan een andere partij. Volgens Wolfswinkel vertegenwoordigt deze tak zo'n tien miljoen euro omzet en is Qurius tevreden over de prestaties.
Afzwaaien
In het kader van een kleinere overhead en een plattere organisatie, waarbij de landenmanagers onder de directe verantwoordelijkheid van ceo Leen Zevenbergen vallen, is de functie van chief operation officer opgeheven. Dat betekent het einde van de rol van bestuurslid en coo Frank van der Woude bij Qurius. Hij blijft tot 1 mei 2010 aan als adviseur. Van der Woude was eerder chief operating officer van Watermark.