De gemeente Leeuwarden zoekt mensen die de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe website wil testen. Deze is ontwikkeld op basis van het open source contentmanagementsysteem Drupal. De site gaat in april 2010 online. De eerste test is eind maart, gevolgd door een breder opgezet online onderzoek.
Leeuwarden zoekt twaalf testers. Inwoners, ondernemers en bezoekers van de website van stad kunnen meedoen. Samen met onderzoeksbureau Vals Plat wordt de site nauwkeurig doorlopen. Het dozijn testers krijgt ook zoekopdrachten die betrekking hebben op het kunnen vinden van informatie, de navigatie en de vormgeving. Het bureau maakt in het onderzoek gebruik van eye tracking: een techniek die kijkt waar de ogen van de respondent zich op richten.
De Drupal-test vindt plaats op 24 en 25 maart in Leeuwarden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.leeuwarden.nl. Na deze test volgt een tweede testversie van de website voor een bredere groep gebruikers. Ook hiervoor kunnen mensen zich aanmelden. Het gebruik wordt dan via een online onderzoek uitgevoerd. Op basis van deze test voert de gemeente de laatste aanpassingen door, voordat de nieuwe website wordt gelanceerd.
Informatiebehoefte
Leeuwarden heeft in de zomer van 2009 een functionele aanbesteding uitgeschreven voor een nieuwe website. 'We hebben wel specifiek gevraagd om open standaarden, maar niet naar open source of closed source oplossingen', vertelt Hessel Rosbergen, projectmanager internet bij de Friese gemeente. 'Uiteindelijk heeft het bedrijf WOWWW, een jonge club uit Groningen, de tender gewonnen met een aanbieding die is gebaseerd op het open cms Drupal.' Leeuwarden is na Vught, Rijswijk en Landsmeer de vierde gemeente die in korte tijd voor Drupal als cms heeft gekozen. Saillant detail is dat de lokale 'concurrent' Heerenveen open source inmiddels heeft afgezworen.
De nieuwe website is nodig omdat de huidige site, overigens ook gebouwd met open source software (MMBase), niet meer kon voldoen aan de informatiebehoefte in de gemeente. Rosbergen: 'De informatievoorziening is opgezet vanuit de afzender, de gemeente, in plaats van de gebruikers. De huidige informatieinfrastructuur is nogal verkokerd. De nieuwe website biedt de gebruikers de informatie gebundeld aan. Dat betekent dat een burger die iets wil weten over trouwen, bijvoorbeeld ook nuttige informatie uit de raad krijgt aangeboden zonder daarvoor een aparte zoekopdracht in te voeren.'
Opschonen
De vernieuwing van de website biedt Leeuwarden ook de gelegenheid de zesduizend artikelen die inmiddels online staan, op te schonen. Daarnaast is bij de opzet van de nieuwe site rekening gehouden met het toekomstig ContactCenter Overheid. Dit is een project waarbij de rijksoverheid, gemeenten en uitvoeringsorganisaties één loket willen opzetten waar burgers met hun vragen terecht kunnen. De gemeenten worden de eerste ingang voor vragen aan hele overheid en gemeentelijke websites spelen hierbij een belangrijke rol.
De ‘gemeente’ Hoogkerk (Groningen), nu een wijk van de gemeente Groningen, is een aantal jaren geleden begonnen met LeoCMS, het op MMBase gebaseerde CMS van de gemeente Leeuwarden. In 2008 is Hoogkerk overgestapt op het opensource CMS Joomla! ook met als reden dat MMbase niet meer voldeed aan de behoeften en een flexibel systeem gewenst was. Ondertussen hebben 24 van de 46 wijken van de gemeente Groningen een wijkwebsite die is gebaseerd op het Joomla! CMS. Er is voor Joomla! gekozen omdat het een zeer gebruikersvriendelijk, uitbreidbaar systeem is. En er is duidelijk gekozen voor open source software.
Ik vind het een beetje bizar dat men nu pas de usability gaat meten wanneer de nieuwe site af is (voor zover ik heb begrepen uit dit hele verhaal), terwijl je met prototypes hetzelfde kan doen, maar dan wel in het beginstadium van dit project. En dat werkt toch wel eens zo gemakkelijk.
Mooi om te zien dat meer en meer Open Source platforms als stabiel en toekomstvast CMS wordt gekozen. Afwachten of dit ook voor de Enterpise markt gaat gelden…