Nederlandse overheden moeten vanaf 17 maart 2010 bij aanbestedingen boven 50.000 euro kiezen voor het gebruik van de XBRL-standaard voor het versturen van financiële informatie aan de Belastingdienst, Kamer van Koophandel (KvK) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Als een overheidsorganisatie dat niet doet, dan moet worden uitgelegd waarom. Dat komt omdat de XBRL-standaard is opgenomen op de 'pas toe of leg uit'-lijst van het College Standaardisatie.
XBRL is de internationale open standaard voor de uitwisseling van financiële verantwoordingsinformatie. Nederlandse bedrijven en publieke organisaties moeten verschillende financiële rapportages maken en aanleveren. Denk aan jaarrekeningen aan de Kamer van Koophandel, fiscale aangiftes aan de Belastingdienst en statistiekopgaven aan het CBS. Volgens het College Standaardisatie kan dankzij XBRL de uitwisseling van dit soort informatie gestandaardiseerd en dus goedkoper plaatsvinden.
De ‘pas toe of leg uit'-lijst maakt deel uit van het programma Nederland Open in Verbinding. Dit programma ziet er op toe dat de Nederlandse overheid kiest voor open source of open standaarden. Op de 'pas toe of leg uit'-lijst staan standaarden die een overheidsorganisatie moet kiezen of waarvan moet worden uitgelegd waarom er niet voor gekozen is. Dit principe geldt uitsluitend bij vernieuwing of vervanging van ict-producten of -diensten boven de 50.000 euro. XBRL is de veertiende standaard die op de lijst staat.
Andere toepassingen
Volgens voorzitter Nico Westpalm van Hoorn van het Forum Standaardisatie wordt nu slechts 1 procent van alle jaarverslagen volgens XBRL ingeleverd. Door de standaard op de lijst te zetten moet dit percentage worden verhoogd. Daarnaast denkt Westpalm van Hoorn dat de standaard over een tijdje ook gebruikt kan worden voor andere toepassingen. ‘Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld jaarrapporten aanleveren bij het ministerie van OCW.'