De vertrekpremie van 960.000 euro die wordt uitgekeerd aan voormalig Ctac-ceo Bart Hogendoorn is niet te hoog. Dat stelt Herman Olde Hartmann, voorzitter van de raad van commissarissen van de erp-dienstverlener uit Den Bosch. Lezers van Computable vinden het bedrag dat de vertrekkend directeur krijgt te hoog en niet in verhouding staan tot de geleverde prestaties en de tijd dat de directeur bij het bedrijf in dienst was.
Dat schrijven ze in reactie op het Computable-artikel 'Vertrekpremie Ctac-baas verdubbelt verlies'. Olde Hartmann legt uit dat het uitgekeerde bedrag conform de contractafspraken is. 'Het gaat om twee jaarsalarissen met daarbovenop een bedrag van 2,5 ton in euro's.' Dat staat ook in de notulen van een algemene aandeelhoudersvergadering van mei 2009 waar de vertrekregeling van Hogendoorn werd besproken. Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen is dat bedrag gerechtvaardigd omdat de directeur van bedrijfssoftwareleverancier SAP kwam en 'fors achteruit ging in salaris'.
Olde Hartmann benadrukt dat het afbreukrisico in de eerste twee jaar na de indiensttreding groot is. Daarbij is meegewogen dat Hogendoorn bij vroegtijdige uitdiensttreding niet zomaar bij een andere SAP-partner aan de slag kan. Ook moest een vertrekregeling gekozen worden die in lijn lag met de regelingen bij SAP. De commissaris benadrukt dat Hogendoorn voor de overstap geen premie ontving.
Ctac probeerde Hogendoorn aan het bedrijf te binden door hem een pakket van 550.000 aandelen te laten kopen. Zo zou de nieuw aangestelde directeur zijn prestaties ook in de eigen portemonnee voelen. Die aandelen-constructie werd niet goedgekeurd door financiële toezichthouders en daardoor werd van die regeling afgezien.
Hogendoorn trad aan in augustus 2008, het boekjaar waarin Ctac de hoogste omzet sinds de oprichting van het bedrijf in 1992 behaalde. Olde Hartmann: Met de kennis die we nu hebben kijk je natuurlijk anders tegen het bedrag van de vertrekregeling aan. Zeker na de discussies over vertrekregelingen bij bijvoorbeeld de ABN Amro-bank. Met de financiële stand van zaken bij Ctac zullen we bij de benoeming van een nieuwe directeur weer zorgvuldig kijken naar de hoogte van het bedrag.'
Hilgerdenaar
Interim-ceo Henny Hilgerdenaar liet tijdens de presentatie van de jaarcijfers op 16 maart 2010 weten wel oren te hebben naar een vaste aanstelling als directeur van het bedrijf. Olde Hartmann ziet de huidige interim-directeur als één van de mogelijke kandidaten, maar merkt op dat het vinden van een nieuwe directeur op dit moment niet de hoogste prioriteit heeft. 'Ik wil eerst rust in de tent. Daarna gaan we kijken naar een vaste opvolger van Hogendoorn.'
De commissaris ziet als bijkomend voordeel in de eventuele aanstelling van Hilgerdenaar dat er weinig extra kosten en financiële risico's aan verbonden zijn omdat de interim-directeur al bij Ctac op de loonlijst staat.
Ctac boekte over 2009 een verlies van 2,2 miljoen euro. De plotselinge contractbeëindiging van algemeen directeur Bart Hogendoorn drukt met 960.000 euro fors op het resultaat.
“twee jaarsalarissen met daarbovenop een bedrag van 2,5 ton in euro’s”
Twee jaarsalarissen als je net iets meer dan een jaar hebt gewerkt?
“met de kennis van nu” Een gevleugelde uitspraak in politiek en inmiddels ook bedrijfsleven…
Motivatie, ambitie en inzet zou meer de boventoon mogen voeren in de contractering van iemand op een dergelijke functie. Met de kennis van nu weten we dat de hoogte van iemands salaris niet het resultaat bepaalt, garandeert of zelfs maar van enige invloed is.
En dan te denken dat veel medewerkers 2 jaar op rij geen fatsoenlijke salarisverhoging hebben gekregen. Salarisverhoging werd zelfs teruggedraaid in 2009.
Een bonus van 1 maandsalaris (redelijk normaal in ICT land) was zelfs niet bespreekbaar.
Belachelijke zakkenvullerij van het management
Ik blijf het apart vinden om bij een nieuwe functie meteen de exitstrategie te bespreken. Het voelt dan wat mij betreft als iemand die er niet helemaal voor gaat. Want in het achterhoofd zit altijd die riante regeling als je weg moet.
Dit ongeacht de hoogte van het bedrag.
We wisten al dat de vertrekpremie conform de contractafspraken is. Herman Olde Hartmann geeft (wijselijk) geen uitleg waarom het Ctac meer dan 960.000 euro zou gaan kosten als Bart Hogendoorn was gebleven. Eerst rust in de tent na al die overnames en wisselingen. Per consultant moet ruim vier mille extra verdiend worden om weer quitte te spelen. Dat is lastig nu de tarieven voor SAP specialisten zo snel omlaag gaan.
Kijk, dat geld is al weg. Maar Bart, voel jij je nog steeds rechtmatige eigenaar van al deze centen? Zelfs als je stilstaat bij het feit dat er gezinnen uit huis worden gezet die de huur van een paar honderd euro niet kunnen betalen? Of andersoortige ellende die met geld op te lossen zijn, maar waar jij duidelijk niet (en hopelijk nooit) mee te kampen zult krijgen? Jong, dat geld, dat heb jij helemaal niet nodig. Jij bent in mijn ogen niet eerlijk. Zeker niet rechtvaardig en verre van sociaal. Je lijkt potverdikkie wel een vijand van de maatschappij?
De reactie van het old-boys network in de vorm van de raad van commissarissen geeft precies aan wat er mis is in de beloningsstructuur in dit land. Natuurlijk wordt er conform de afspraken uitbetaald maar is dat niet een beetje erg riant: 2 jaar salarissen en nog eens 2,5 ton.
Biedt het bedrijf dit ook aan werknemers die WEL het geld verdienen door goede diensten bij klanten weg te zetten maar door het gestuntel van de top nu op zwart zaad zitten ?
Als klant zou ik de organisatie eens vragen waar ze mee bezig waren en of ze niet teveel betalen. Want dat is eigenlijk de enige conclusie die ik kan trekken na het lezen van dit verhaal. Raad van zakkenvullers lijkt me een betere benaming voor dat stelletje.
Uiteindelijk is de klant de dupe want de extra 4000 euro die elke consultant meer moet verdienen om de vertrekpremie te compenseren zullen gefactureerd worden aan de klant. Welke klant laat zich nu door deze leverancier nog in de luren leggen. Eigenlijk ook van de zotte dat er zulke salarissen betaald worden bij een SAP dienstverlener die het uiteindelijk van de gemaakte uren moet hebben. Welke toegevoegde waarde kan zo iemand nu hebben.
Volgens de website van ctac.nl is de missie:
“…Dit alles in een sfeer van no-nonsense en vertrouwen. Dat is Ctac!”
Tja, toch altijd weer creatief hoe bedrijven hun eigen missie invulling geven.
En even verder “Daarom koesteren wij onze medewerkers” Ze koesteren vooral de graaiers, maar het eigen personeel wordt iets minder gekoesterd… 🙁
Het is een belachelijke vergoeding die hier is weggegeven.
Krijgen de werknemers die het geld moeten verdienen voor CTAC, ook een afkoopsom van 2 jaarsalarissen en een extra bonus? Het blijkt maar weer eens te meer dat de raden van commissarissen bij bedrijven niet voor het bedrijf werken maar er alleen zitten om hun eigen zakken te vullen. Dit zonder na te denken wat de gevolgen voor een bedrijf zijn, zoals bij CTAC halvering van de winst.
Het zal alle afnemers van CTAC sieren als en een algehele boycot zou plaatsvinden en dat de software niet meer verkocht zou worden. Hopelijk is dit dan een waarschuwing voor alle andere bedrijven met een overdreven afkoopregeling.
Reacties mbt. het “old boys network” kan ik begrijpen. Het enige dat ik niet begrijp, en ik hoop dat iemand dat kan uitleggen. Wat heeft die man in de periode dat hij er zat Ctac opgeleverd. Maw. Als hij 5 miljoen heeft weten te bezuinigen en/of toekomst perspectieven heeft verbeterd welke de komende jaren arbeidsplaatsen veilig stelt en winsten vergroot, is dan zo’n vent z’n geld niet waard geweest?