De vertrekpremie van 960.000 euro die wordt uitgekeerd aan voormalig Ctac-ceo Bart Hogendoorn is niet te hoog. Dat stelt Herman Olde Hartmann, voorzitter van de raad van commissarissen van de erp-dienstverlener uit Den Bosch.
Lezers van Computable vinden het bedrag dat de vertrekkend directeur krijgt te hoog en niet in verhouding staan tot de geleverde prestaties en de tijd dat de directeur bij het bedrijf in dienst was. Dat schrijven ze in reactie op het Computable-artikel ‘Vertrekpremie Ctac-baas verdubbelt verlies’. Olde Hartmann legt uit dat het uitgekeerde bedrag conform de contractafspraken is. ‘Het gaat om twee jaarsalarissen met daarbovenop een bedrag van 2,5 ton in euro’s.’ Dat staat ook in de notulen van een algemene aandeelhoudersvergadering van mei 2009 waar de vertrekregeling van Hogendoorn werd besproken. Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen is dat bedrag gerechtvaardigd omdat de directeur van bedrijfssoftwareleverancier SAP kwam en ‘fors achteruit ging in salaris’.
Olde Hartmann benadrukt dat het afbreukrisico in de eerste twee jaar na de indiensttreding groot is. Daarbij is meegewogen dat Hogendoorn bij vroegtijdige uitdiensttreding niet zomaar bij een andere SAP-partner aan de slag kan. Ook moest een vertrekregeling gekozen worden die in lijn lag met de regelingen bij SAP. De commissaris benadrukt dat Hogendoorn voor de overstap geen premie ontving.
Ctac probeerde Hogendoorn aan het bedrijf te binden door hem een pakket van 550.000 aandelen te laten kopen. Zo zou de nieuwaangestelde directeur zijn prestaties ook in de eigen portemonnee voelen. Die aandelen-constructie werd niet goedgekeurd door financiële toezichthouders en daardoor werd van die regeling afgezien.
Hogendoorn trad aan in augustus 2008, het boekjaar waarin Ctac de hoogste omzet sinds de oprichting van het bedrijf in 1992 behaalde. Olde Hartmann: ‘Met de kennis die we nu hebben kijk je natuurlijk anders tegen het bedrag van de vertrekregeling aan, zeker na de discussies over vertrekregelingen bij bijvoorbeeld de ABN Amro-bank. Met de financiële stand van zaken bij Ctac zullen we bij de benoeming van een nieuwe directeur weer zorgvuldig kijken naar de hoogte van het bedrag.’
Hilgerdenaar
Interim-ceo Henny Hilgerdenaar liet tijdens de presentatie van de jaarcijfers op 16 maart 2010 weten wel oren te hebben naar een vaste aanstelling als directeur van het bedrijf. Olde Hartmann ziet de huidige interim-directeur als één van de mogelijke kandidaten, maar merkt op dat het vinden van een nieuwe directeur op dit moment niet de hoogste prioriteit heeft. ‘Ik wil eerst rust in de tent. Daarna gaan we kijken naar een vaste opvolger van Hogendoorn.’
De commissaris ziet als bijkomend voordeel in de eventuele aanstelling van Hilgerdenaar dat er weinig extra kosten en financiële risico’s aan verbonden zijn omdat de interim-directeur al bij Ctac op de loonlijst staat.
Ctac boekte over 2009 een verlies van 2,2 miljoen euro. De plotselinge contractbeëindiging van algemeen directeur Bart Hogendoorn drukt met 960.000 euro fors op het resultaat.
Hallo, Ik snap het gehele verhaal. Maar de titel vind ik erg misleidend. het is nu net alsof Ctac zegt: De bonus voor Bart was niet te hoog. Dat is natuurlijk onzin, want dat zegt Ctac helemaal niet. Sterker nog, Ctac zegt helemaal niets over de bonus, zoals het hoort natuurlijk. Nu zou je haast suggereren dat het artikel is geschreven als ode aan Bart Hogendoorn. Waarom laten we de zaak niet rusten? Het is namelijk al erg genoeg. En deze rectificatie-achtige zaken hebben we niets aan.