Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken gaat onderzoeken of de overheid bij aanbestedingen verplicht moet vragen naar IPv6. Daarmee hoopt de minister een tekort aan internetadressen te voorkomen. Dat zei Van der Hoeven tijdens een algemeen overleg over de Voortgangsrapportage ICT op 17 maart 2010.
De Tweede Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Martijn van Dam (PvdA) zijn blij met de toezegging van de minister. De twee parlementariërs gaan een motie indienen waarin zij vragen of de overheid bj ict-aanbestedingen expliciet naar IPv6 kan vragen. Gerkens zegt hiermee ‘de wens van de minister te willen verzekeren.'
Het aantal internetadressen met het internetprotocol versie 4 (IPv4) raakt op. Daarom is al jaren geleden het nieuwe internetprotocol IPv6 ontwikkeld. De invoering daarvan verloopt langzaam, doordat bedrijven de noodzaak om over te stappen niet inzien en omdat kostbare nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft.
De overheid heeft de Taskforce IPv6 aangewezen om bedrijven te stimuleren over te stappen naar IPv6. De werkgroep riep de IPv6 Awards in het leven. Die moeten bedrijven voorbeelden van geslaagde implementaties van het nieuwe internetprotocol geven.
Waarom IPV6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2011 geen IPv4-adressen meer zijn.
Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het 'IPv6-only' deel van het internet.
Goed om te horen! Dit is goed voor het Nederlandse bedrijfsleven doordat nu de vraag naar IPv6 producten groter wordt. Leveranciers die achterbleven met IPv6 worden zo onder druk gezet om nu IPv6 te gaan ondersteunen. Daarnaast heeft de overheid natuurlijk een voorbeeldfunctie.
Een goede stap om het opraken van de IPv4 adressen tijdig te ondervangen..
Goed om te weten dat de overheid dit eist maar we moeten providers ook achter hun broek aanzitten. Er zijn bijna geen providers die nu IPv6 aanbieden aan hun klanten.
In datacenters kan je het wel krijgen maar probeer het eens op je kantoor of erger thuis. Dat lukt niet.
Dit is een verstandige strategie van de minister Maria van der Hoeven. IPv4 raakt op snel op en dit gaat steeds sneller met de groei van de economie. Veel leveranciers nemen IPv6 nog niet serieus genoeg. Door het verplicht te stellen bij een aanbesteding krijg je er meer focus op.
@ MS Lucas: Inderdaad. Ik ben er ook maar mee gestopt. Zie het nut absoluut wel zitten, maar ik krijg het hier op kantoor niet voor elkaar. Zie ook ‘Top 20 Nederlandse websites niet eensgezind over IPv6’. Dat zegt denk ik wel genoeg. Ik wacht wel tot de nood aan de man komt. Ik zit tenslotte ook niet te springen om die ellenlange IP-adressering…
Absoluut een goede zaak, uit dit onderzoek van de Minister zal ongetwijfeld komen dat dit een noodzaak is om dit op te nemen in aanbesteding. Ten eerste stimuleer je ict uitgaven van de overheid (nieuwe apparaatuur). Dit komt de resellers en fabrikanten ten goede, en overheid want er komt meer btw binnen (vicieuze cirkel). Vervolgens zijn er ook mensen nodig om de zaken te implementeren (Rob Tuijnman??!?). Goed voor werkgelegenheid dus.
@Sander Steffann: De beslissing zal inderdaad een grote aanzet zijn voor elke organisatie binnen NL om ook naar IPv6 te gaan.
Goed initiatief, maar het IPv4 vraagstuk wordt soms wel een beetje uit z’n proporties gezien – in veel gevallen is IPv6 helemaal niet nodig. Private adresranges kunnen bijvoorbeeld nog heel lang mee op IPv4. Internet-facing is een heel ander verhaal en daar zijn ISP’s vooral belangrijk zoals M.S. Lucas al aangeeft.
De stap is voor veel organisaties best groot qua investering in hardware, software en kennis. Hybride oplossingen die deels IPv4 en deels IPv6 ondersteunen in het netwerk zijn vaak toch wat complexer qua beheer. Dus de weg er heen is lastig – vandaar dat veel organisaties het voor zich uitgeschoven hebben.
Hier kan de overheid een sturende rol hebben, maar nog beter is als dit op Europees niveau (en liefst ook wereld niveau) wordt aangepakt met inversteringen en regelgeving.
Gelukkig biedt de lokale provider Breedband Delft via haar glasvezelnetwerk en internetverbinding al haar klanten nu al de keuze tussen IPv4 en/of IPv6 en dat zonder extra kosten. Ze zijn er dus wel providers die anticiperen op de toekomst.
Iedereen heeft het hier over: “Goed initiatief”.
-*-
Ik ben het daar totaal niet mee eens:
Je moet een dergelijk iets niet afdwingen op de verkeerde partij, de kleine klant, die is aangesloten bij een ISP/ASP, heeft vrijwel helemaal NIETS te maken met IPv6!
De ISP/ASP’s daarentegen juist weer wel, belachelijk gewoon, mensen en bedrijven laten afdwingen, wederom nieuwe technieken en apparatuur te laten (ver)kopen, omdat er een stel sukkels niet goed konden berekenen hoe snel een ’tank’ adressen uitgegeven konden worden.
Die gasten hebben het ook verklalt: die hebben er uiteindelijk ook voor gezorgd dat de meest stomste/kleinste instellingen voor het millenium al, massaal publieke IP-adressen opkochten voor Prive-geadresseerde netwerken.
Ik ken onder andere: school gemeenschappen, gemeente instellingen en zelfs ziekenhuizen (maar nog veel meer) die een WAN-IP-Adres-Reeks in hun bezit bebben, en er vervolgens op het WAN, niets mee doen!
Als je die instellingen vraagt waarom ze dat hebben gedaan, en voorstelt, dat zo iets wederom verkoopbaar is, dan is het antwoord nog dommer:
“Ach ja dat was toen, toen dachten we niet erg na hè?!, Maar ja omdat nu allemaal terug te geven en een nieuwe reeks te implementeren, tja dat is ook zo veel werk hè?”
Huh? Hallo! Wel eens gehoord van DHCP, DNS, NAT?
Ongelooflijk, ‘hoe gaat de wereld ten onder aan vlijt’!
“What a waste of money, What a waste of time!”
Ze moesten zich kapot schamen! – Diefstal noem ik het!
Toen tcp/ip ontwikkeld en in gebruik genomen werd was het niet mogelijk om grotere netwerkadressen te gebruiken dan 32bits.. Dus dat ze toen zo dom waren valt wel mee 🙂
Hmm, de minister heeft aangegeven dat ze het gaat onderzoeken. Het is nu maart 2010. In 2011 zijn de IPv4 adressen op. Een beetje aanbesteding maken, op de markt brengen, toekennen en beginnen met implementeren brengt ons al in 2011. Dan zijn de adressen dus op. En als ze op zijn moet het sowieso richting IPv6. Zijn jullie het met me eens dat hier symboolpolitiek bedreven wordt?