De plotselinge contractbeëindiging van algemeen directeur Bart Hogendoorn drukt fors op de begroting van dienstverlener Ctac. De vertrokken topman krijgt 960.000 euro aan ontslagvergoeding mee. Dat is bijna de helft van het verlies van 2,2 miljoen euro dat de dienstverlener over 2009 boekte. Ook faillissementen van klanten (500.000 euro) zijn deels verantwoordelijk voor het verlies.
Een andere oorzaak van het verlies is de teruggelopen vraag naar ict-diensten. Dat leidde tot een lagere bezettingsgraad, schrijft Ctac in een toelichting op de jaarcijfers. Daarnaast werden in 2009 gemiddeld lagere marges op projecten geboekt vergeleken met 2008.
Hogendoorn verliet de ict-dienstverlener op 5 januari 2010. De raad van commissarissen en Hogendoorn hadden een verschil van inzicht over het aansturen van de organisatie. Henny Hilgerdenaar werd benoemd als interim-ceo.
Voordat Hogendoorn aantrad bij Ctac, was hij van 2003 tot 2006 algemeen-directeur van SAP Nederland. Van 2006 tot juli 2008 was hij werkzaam als senior vice president EMEA bij dat softwarebedrijf.
Wisselende financiële resultaten
Ctac behaalde onder Hogendoorns leiding wisselende financiële resultaten. Na recordcijfers in 2008 halveerde de nettowinst in het eerste kwartaal van 2009. De winstval werd veroorzaakt door een halvering van de consultancytaken. De financiële resultaten werden voornamelijk gestuwd door de resultaten van een aantal bedrijven dat via overnames is ingelijfd.
De dienstverlener boekte over het jaar 2009 een verlies van 2,2 miljoen euro. In 2008 boekte het Bossche bedrijf nog een recordwinst van 4,9 miljoen euro. De omzet liep met 5 procent terug van 72,3 miljoen euro in 2008 tot 68,4 miljoen euro in 2009. De bedrijven die de dienstverlener het afgelopen jaar kocht, hielden de omzet op peil. Autonoom daalde de omzet met 18 procent.
“Een andere oorzaak van het verlies is de teruggelopen vraag naar ict-diensten. Dat leidde tot een lagere bezettingsgraad, schrijft Ctac in een toelichting op de jaarcijfers.”
Hoe veel zijn er nu uitgeknikkerd binnen een jaar, via de achterdeur, een stuk of 40? Toch zo’n 10%. Ook binnen sales en admin dus niet alleen consultancy. Leuke informatie voor aandeelhouders.
Bedenk goed wat je met je Ctac aandeel doet!
Eh, is 960.000 niet méér dan de helft van 1,8 miljoen (ipv “bijna de helft”)?
960.000 is toch ook bijna de helft, het scheelt 60k op 1800k/2 = 6,67% afwijking = bijna de helft.
Het zijn wat mij betreft niet zo zeer de bedrijfsresultaten die een bedrijf ten gronde richten, maar de belachelijke premies.
Het was Ctac dus 960.000 Euro waard om Bart Hogendoorn kwijt te raken, ondanks zijn management ervaring in de SAP wereld. Dat is een behoorlijk negatieve waarde en ruim de helft van het verlies.
Wat wordt het verhaal van de raad van commissarissen op 20 mei (Algemene Vergadering van Aandeelhouders Ctac)?
Stond in zijn arbeidsovereenkomst en openbaar in de jaarverslagen en daar zijn ze in beginsel dus al mee accoord gegaan.
Rekenen is trouwens sowieso niet de sterkste kant van Ctac.
Ctaccertje, de formele kant is duidelijk. Maar als je er 960.000 Euro voor over hebt om iemand na 15 maanden eruit te trappen, dan kan je afvragen wat er mis is gegaan bij de selectie en voordracht.
Dus wat is het verhaal van de commissarissen, die in de heer Hogendoorn een uitstekende kandidaat zagen om de strategie verder vorm te geven en de onderneming verder uit te bouwen. Nu is er opeens een verschil van inzicht en de koers is gedaald van ca 3,20 naar 2,20 Euro.
Tja, onbegrijpelijk. Als er een nieuwe directeur 15 (!) maanden geleden wordt aangesteld en dan een miljoen weggeven om te vertrekken. Zeker in de huidige tijd ben je dan als bedrijf vreemd bezig. Geef hem dan een bepaalde tijd contract met een hoger salaris, of wat is er mis met een simpele kantonrechtersformule?
En dan die 500.000 door failliete klanten. Slecht debiteurenbeheer, een vordering mag nooit zo hoog oplopen.
De RVC is hiervoor verantwoordelijk.
Oprotpremie op dat niveau is belachelijk. Je verdient als topman zoveel mede omdat de baan risico’s met zich meebrengt. Toch blijken die risico’s redelijk te zijn, Jan Modaal moet 16 jaar werken voor een dergelijke premie. En wat heeft meneer nou eigenlijk gepresteerd? Paar bedrijfjes opgekocht, daarmee de omzet en winst opgeleukt maar zoals zo vaak niks waar het bedrijf zelf wat mee opschoot. En zo gaat het zo vaak met dat stelletje zakkenvullers.
Jongens, ik ga echt voor de topfuncties….
Dik maandelijks salaris, slecht bestuur, kelderende cijfers… dikke vette ontslagpremie…
2 jaar later: 1,5 miljoen euro rijker en een bedrijf gekelderd…
Proficiat