Overijssel gaat zijn ruim negenhonderd pc's en monitors vervangen door een virtuele desktopomgeving. De provincie zoekt een partner voor het inrichten van een thin client-infrastructuur en het overnemen van het werkplekbeheer en de eerste- en tweedelijnsondersteuning. Met de vierjarige opdracht is een bedrag gemoeid van 1,2 miljoen euro. Overijssel kiest voor virtualisatie omdat het de ict-kosten wil terugdringen evenals het energieverbruik.
De provincie heeft al ervaring met virtualisatie. Al eerder zijn de Windows 2003 en 2008 backend-servers geconsolideerd en gevirtualiseerd, gebruikmakend van VMware ESX. Voor de desktopomgeving, waarbij de huidige apparatuur met Windows XP aan normale vervanging toe is, is nu ook gekozen voor een virtuele infrastructuur. Daarbij heeft Overijssel gekozen om het beheer en de helpdeskondersteuning uit te besteden. Dit werk wordt nu nog uitgevoerd door een interne medewerker en een aantal inhuurkrachten. Door het bij één partij onder te brengen verwacht de provincie een strakkere regierol te kunnen spelen bij dit soort ondersteunende activiteiten.
Naast kostenverlaging wil Overijssel bewerkstelligen dat de nieuw gekozen opzet leidt tot het verminderen van het energieverbruik. Door het gebruik van thin clients verwacht de provincie naast een eenvoudiger en efficiënter hardware- en softwarebeheer een substantiële reductie van het energieverbruik en de daaraan gerelateerde uitstoot van CO² te kunnen realiseren. Maar het gaat niet alleen om werkplek en de serverapparatuur, ook bij secundaire energieverbruikers, zoals (gebouw)koeling/verwarming, mobiele werkplekken en thuiswerkplekken, moeten er groene besparingen behaald worden.
Zwolle is al de groenste stad, nu de povincie ook nog met ICT.