De gemeente Heerenveen gaat over op server based computing. De gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven waarin het zegt zijn ict-infrastructuur zoveel mogelijk te standaardiseren en op basis van virtualisatie een client-server omgeving in te gaan richten. De huidige 350 vaste pc's worden vervangen door thin clients.
De gemeente streeft naar een beheerloze werkplek. Het beheer van de omgeving moet volledig vanuit het datacenter gebeuren. De virtuele omgeving wordt gehost op negen servers, die gestandaardiseerd zijn op het Windows-platform. De gemeente wil daarnaast een tweede redundant datacenter bouwen. Op deze uitwijklocatie moeten veertig werkplekken beschikbaar zijn die in het geval van een calamiteit direct beschikbaar moeten zijn.
Het gaat in eerste instantie om 350 werkplekken. De gemeente hoopt flexwerken zoveel mogelijk te faciliteren, daarom wordt gedacht dat dit aantal voldoende is. Toch wil de gemeente de mogelijkheid open houden om vierhonderd werkplekken af te nemen bij een leverancier.
Licenties
De gemeente schrijft in de aanbestedingdocumenten dat de licenties voor VMware, Windows en Office buiten de aanbesteding vallen. Heerenveen probeerde vier jaar lang over te stappen op de opensourcekantoorsoftware Open Office. De software was echter niet te koppelen met de bestaande omgeving van de gemeente. Daarop besloot de gemeente weer Microsoft Office in gebruik te nemen.
Heerenveen wil een vijfjarig contract afsluiten met een leverancier met de optie tot een verlenging van twee keer een jaar.
Thin client kan interessant zijn, al hoewel dit wel veel meer vergt van het ICT netwerk door de toename van het data verkeer. Kortom in ruil voor lokale problemen, kunnen er centrale problemen ontstaan. Dit vergt de noodzakelijke investeringen. Thin client lijkt uiteraard wel gebruiksvriendelijker te zijn voor diegene die het netwerk moet beheren. Of dit voor de gebruiker ook altijd zo is, dat moet in de praktijk blijken bijvoorbeeld m.b.t. de datasnelheid.
Ik zie een gemeente die onnodig veel aan het investeren is aan doorgeslagen experimenten.
Niet echt een slimme zet van de gemeente Heereveen.
Wel van hun ICT adviseur/leverancier.
Dit gaat veel geld kosten en aan het eind van de rit heeft iedereen gewoon weer een desktop of laptop.
Mijn ervaring met thin clients Het werkt alleen voor de beheerder maar de gebruikers hebben er niets dan last van.
Thin clients en toename van het dataverkeer ? Niet helemaal juist. Mits het SBC concept juist wordt uitgedacht en opgezet zal er niet veel meer over de lijn gaan dan schermmutaties, toetsenbord aanslagen en muis-clicks. Alle data en het daarmee gepaard gaande verkeer blijft binnen het rekencentrum. Je hebt dan ook geen hele dikke pijpen nodig naar de werkplekomgeving.
Wil je echter gebruik maken van het “redirecten” van specifieke functionaliteiten naar de lokale werkplek, om daarmee de centrale systemen te ontlasten, dan kun je vaak niet meer met een “gewone” Thin client uit de voeten en zul je toch moeten terugvallen op een wat zwaarder werkplekapparaat.
Gebruik maken van de juiste communicatie-protocollen en eventuele ondersteunende versnellers (netwerkapparaten) zal juist leiden tot een hoge mate van eindgebruikers tevredenheid. Doe daar nog een hoge performance en stabiliteit van de centrale omgeving bij dan komt het helemaal goed.
Misschien niet helemaal eerlijk maar ik heb al vanaf 1999 ervaring met SBC implementaties. Ik heb het nog niet gehoord maar ik ben erg benieuwd welke spelers zijn uitgenodigd om te reageren op deze aanbesteding.
@HGL
Als ik me niet vergis gaat het hier om een europese aanbesteding, dus elke partij kan in principe aanmelden (bij een niet-openbare procedure) of inschrijven (bij een openbare procedure). De vraag is uiteraard of elke partij kan voldoen aan de in de selectieleidraad beschreven criteria.
@Kees
Aangezien de gemeente aanbestedingsplichtig is, is er dus geen ICT leverancier die hier profijt van heeft. De partij die gaat leveren is nog niet gekozen.
Bij Q8 werken wij thans 10 jaar succesvol met thin clients en Windows terminal server zonder noemenswaardige problemen. De beheerswerkzaamheden zijn drastisch vermindert en gebruikers hebben de volledige desktop beschikbaar vanaf elke plek op ons interne netwerk (world wide) of via het internet.
M.a.w. het kan zeker werken en de gebruikers zijn hier ook nog tevreden over.