De gemeente Heerenveen gaat over op server based computing. In een aanbesteding zegt de gemeente zijn ict-infrastructuur zoveel mogelijk te standaardiseren en op basis van virtualisatie een client-server omgeving in te gaan richten. De huidige 350 vaste pc’s worden vervangen door thin clients.
De gemeente streeft naar een beheerloze werkplek. Het beheer van de omgeving moet volledig vanuit het datacenter gebeuren. De virtuele omgeving wordt gehost op negen servers, die gestandaardiseerd zijn op het Windows-platform. De gemeente wil daarnaast een tweede redundant datacenter bouwen. Op deze uitwijklocatie moeten veertig werkplekken beschikbaar zijn die in het geval van een calamiteit direct beschikbaar moeten zijn.
Het gaat in eerste instantie om 350 werkplekken. De gemeente hoopt flexwerken zoveel mogelijk te faciliteren, daarom wordt gedacht dat dit aantal voldoende is. Toch wil de gemeente de mogelijkheid open houden om vierhonderd werkplekken af te nemen bij een leverancier.
Licenties
De gemeente schrijft in de aanbestedingdocumenten dat de licenties voor VMware, Windows en Office buiten de aanbesteding vallen. Heerenveen probeerde vier jaar lang over te stappen op de opensourcekantoorsoftware Open Office. De software was echter niet te koppelen aan de bestaande omgeving van de gemeente. Daarop besloot de gemeente weer Microsoft Office in gebruik te nemen.
Heerenveen wil een vijfjarig contract afsluiten met een leverancier met de optie tot een verlenging van twee keer een jaar.
En hoe kwam het ook alweer dat OpenOffice.org niet wilde koppelen? Iets met een bepaalde leverancier *kuch*Centric*kuch* die niet wilde meewerken geloof ik? Toch jammer dat er dan met de vinger gewezen wordt naar het kantoorpakket, terwijl het probleem elders ligt. Zo komen we nooit uit de vendor lock-in situatie (maar dat is dan ook precies in het straatje van voorgenoemde leverancier)…