Het ministerie van Defensie heeft een aanbesteding uitgeschreven voor het inhuren van ict-personeel. De krijgsmacht schat in de komende vier jaar zo’n 240 miljoen euro aan externe ict-mankracht kwijt te zijn. De tender is opgesplitst in vijf percelen. In september maakt het ministerie de eerste voorlopige gunningen bekend.
Het tijdelijk ict-personeel komt te werken onder de vlag van de bedrijfsgroep Ivent (Informatievoorziening en -technologie), onderdeel van het Commando DienstenCentrum van Defensie. De afgelopen jaren heeft Defensie gemiddeld voor zestig miljoen euro ict-personeel ingehuurd. Het ministerie verwacht dat die behoefte aan externe expertise blijft, vandaar dat in de nieuwe aanbesteding is uitgegaan van dezelfde omvang per jaar. Wel stelt het departement dat gedurende de looptijd van de raamovereenkomst het inhuurbeleid en de behoefte aan tijdelijk personeel kan veranderen.
Defensie wijst er in het aanbestedingsdocument op dat in het kader van kostenbesparende maatregelen ook gekeken wordt naar het terugdringen van extern personeel. Niet duidelijk wordt hoe dit te rijmen valt met het uitschrijven van de nieuwe tender.
Uren
Omdat de huidige mantelovereenkomsten dit jaar en in 2011 aflopen, heeft Defensie een nieuwe tender uitgeschreven die op 1 oktober 2010 ingaat voor een periode van twee jaar, met tweemaal een optie tot een verlenging van twaalf maanden. De aanbesteding bestaat uit de volgende vijf percelen:
– technisch en functioneel beheer (circa 185.000 uren per jaar)
– advies (185.000 uren per jaar)
– projectmanagement (100.000 uren per jaar)
– applicatiebeheer en -ontwikkeling (177.000 uur per jaar)
– testen (27.500 uur per jaar).
De strijdkrachten zoeken per perceel vier mantelpartners, met uitzondering van het perceel testen, waarvoor drie partijen worden geselecteerd. De geselecteerde partijen kunnen dan via onderlinge minicompetities orders proberen binnen te halen.
Eisen
Inschrijvers moeten aan minimaal twee percelen meedoen. Verder stelt het ministerie als eis dat inschrijvers een minimumjaaromzet draaien van 2,4 miljoen euro voor het perceel testen tot aan 12,25 miljoen euro voor het perceel technisch- en functioneel beheer.
Een aantal categorieën valt overigens buiten deze aanbesteding. Zo besteedt de krijgsmacht ict-projecten met een resultaatverplichting en strategische adviesdiensten apart aan, net als het aantrekken van directieleden.
Momenteel werkt Defensie met de volgende raamcontractanten: Be Value, CSC, Fujitsu, Getronics, LinkIT, Logica, Sapphire Technologies, Sylis, T2 Automatisering, Tempo-Team en Yacht.