Negen telecombedrijven doen mee aan de frequentieveiling die het Agentschap Telecom vanaf 20 april 2010 houdt. Tijdens de veiling komt de begeerde 2,6 GHz-frequentieband onder de hamer. De procedure, die via internet verloopt, was meermaals uitgesteld. De overheid houdt er rekening mee dat de veiling enkele weken duurt.
Met de veiling verdeelt de overheid frequentieruimte waarop telecombedrijven nieuwe of bestaande mobiele telefoniediensten kunnen aanbieden. Zo kunnen ze er de snelle mobiele internettechnologie Long-term evolution (lte) op gebruiken. Lte is de opvolger van umts en hspa. Ook andere technieken, zoals WiMAX of hspa, staat het ministerie toe.`
Op 8 januari 2010 sloot de inschrijving voor de veiling. Negen bedrijven zijn door het Agentschap Telecom toegelaten. Zij moeten in de komende weken een zekerheidsstelling overhandigen. Het is niet bekend om welke partijen het gaat. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen waarschijnlijk ook de kabelaars Ziggo en UPC mee, net als de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax. In het verleden hebben ook enkele buitenlandse bedrijven interesse getoond.
Online
Vanaf 20 april begint het online-biedproces. Hij bestaat uit meerdere ronden. Het is onbekend wanneer de veiling is afgelopen, aangezien dat afhankelijk is van het verloop van de veiling. 'Mogelijk neemt het biedproces enige weken in beslag', schijft het agentschap.
Na afloop van de veiling maakt de overheid de winnende deelnemers bekend. De vergunningverlening vindt waarschijnlijk eind mei of begin juni plaats. Daarna kunnen de aanbieders beginnen met de technische uitrol van de techniek.
De drie grote mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile, klagen dat ze gezamenlijk maximaal 30 procent van de geveilde frequentieband kunnen bemachtigen. 70 procent reserveert het ministerie voor nieuwkomers op de telecommarkt, om zo de concurrentie te bevorderen.
2,6 GHz-veiling
Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond 'WiMAX-veiling' wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (Long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.