Drastische kostenbesparingen houden de winst van ict-bedrijven op peil. Door fors te snijden in bijvoorbeeld personeelskosten, verbeteren bedrijven in de automatisering hun winstgevendheid en rendement. Dat blijkt uit onderzoek van AME Research. Nederland kreeg in 2009 relatief zware klappen door de wereldwijde economische crisis. Bij de onderzochte Nederlandse bedrijven viel de omzet terug met 9,9 procent. Bij mondiale marktleiders ligt de omzetval op 5,5 procent.
AME Research, een financieel marktonderzoeksbureau voor de ict-sector, onderzocht de financiële situatie bij 26 internationale en 19 Nederlandse bedrijven. 'De winstgevendheid van de sector is in 2009 verbeterd. Het bedrijfsresultaat in procenten van de omzet steeg van 15,3 procent in 2008 naar 16,7 procent in 2009, een toename van 9,4 procent. De verklaring daarvoor is dat de kosten sterker daalden dan de omzet', schrijven de onderzoekers.
Bij de onderzochte bedrijven daalden in 2009 vooral de personeelskosten. De percentages liggen tussen de 7,1 en 20,1 procent van de omzet. De marktonderzoeker tekent daarbij aan dat Amerikaanse bedrijven bij reorganisaties gemakkelijker van hun personeel afkomen. In vergelijking met Europese ondernemingen, biedt de Amerikaanse wet- en regelgeving meer mogelijkheden om het ontslagrecht te gebruiken.
KPN
Uit het financieel onderzoek komt naar voren dat in Nederland kleine en middelgrote leveranciers, zoals Exact, Afas en Docdata, beter presteren dan de grote concerns, zoals ASML, Philips en Océ. KPN vormt een uitzondering.
De in het rapport geanalyseerde bedrijven behalen een omzet die volgens onderzoeker Adriaan Meij ongeveer een vijfde van de wereldwijde ict-omzet bedraagt.
Korte termijn denken.. heel dom. De aandelenmarkt is echt niet van groot strategisch belang, al is het moeilijk om vanuit een negatieve spiraal omhoog te klauteren.
Je zal maar ontslagen zijn bij een van die bedrijven en dit lezen. Die paar centen winst is belangrijker dan jouw baan. Dan vinden mensen het gek dat je als werknemer geen hart meer hebt voor de zaak.
“De paradox van alle zakkenvullers aan de top”
Het trieste van die geheel is dat “de kosten bespaarders” zich nog steeds niet willen! realiseren dat ze uiteindelijk toch een bepaalde minimale hoeveelheid HUMAN CAPITAL nodig hebben om hun ruggen hun eigen zakken en die van de aandeelhouders te kunnen blijven vullen
De vraag is dus… met hoe weinig “human capital” zijn ze zelf te vrede om hun eigen (en aandeelhouders) zakken te kunnen blijven vullen met financial capital
Werken voor andermans belangen.. het is en blijft loonslavernij..hoe leuk je het ook verpakt 🙁
Besparingen? Ontslagen dus gewoon!
Ach kom op zeg. Niet zo emotioneel. Het is gewoon een zakelijk contract tussen 2 partijen. Zo werkt het in een markteconomie. Anders had je in het verleden maar naar het oostblok moeten verhuizen, daar had je baangarantie.
Als jij 1000 euro meer in de maand krijgt ga jij toch ook naar dat andere bedrijf!!! Je werkt maar voor 1 onderneming en dat is ik bv. Zolang jij van waarde bent voor het bedrijf en vica versa is er niets aan de hand!
Wil je niet ontslagen worden zorg dan dat je meerwaarde hebt tov je collega’s!
Het zijn nooit de besten die als eerste ontslagen worden.
@Loonslaaf: “Het zijn nooit de besten die als eerste ontslagen worden”
…. “nooit”?
Op grond waarvan beweer je dat?
En wie noem jij “de besten”?
Zeg loonslaaf, denk je nu niet dat iedereen de beste probeert te zijn? Je doet net alsof het aan jezelf ligt als je niet de beste bent. Iedereen doet zijn best, maar er vallen gewoon mensen af. Dat is een feit, maar niet ‘hun eigen schuld omdat ze lui zijn’. Ga jezelf even 100% n…en zeg!!!
Bedrijven kijken vaak als eerste naar de personeelskosten. Op IT vlak kan ook een enorme kostenbesparing bewerkstelligd worden als het gaat om IT Asset Management. Kortom het optimaal gebruik maken van de bestaande IT assets. Helaas gebeurt dit nauwlijks vanwege gebrek aan IT kennis en gebrek aan overzicht.
quote:
“Uit het financieel onderzoek komt naar voren dat in Nederland kleine en middelgrote leveranciers, zoals Exact, Afas en Docdata, beter presteren dan de grote concerns, zoals ASML, Philips en Océ”
Dit is een nogal kromme vergelijking. ASML, Philips en Océ hebben een heel andere core competence dan bedrijven als Exact, Afas en DocData.
Er zit nogal een verschil tussen applicatie-leveranciers en embedded bijvoorbeeld. Ook zie je dat applciatie-consultants aardig wat meer per uur krijgen (met dank aan de (semi-)overheid) dan de technische consultants die in de embedded sector gedetacheerd zijn.