Websites, webapplicaties en een internetverbinding maken steeds vaker deel uit van bedrijfskritische processen. Continuiteit hiervan is voor veel organisaties dus van levensbelang. Ik geef je graag een aantal aandachtspunten ter overweging of de continuiteit in jouw huidige oplossing gewaarborgd wordt.
Servers waarop de sites en applicaties draaien kunnen meervoudig, redundant, uitgevoerd worden. Als er een uitvalt, door hard- of softwarestoring, neemt een ander het over. De performance-belasting kan ook over servers verdeeld worden. Een aantal softwareproducten weet hier redelijk raad mee, anderen laten het deels of volledig afweten. Realiseer je dat dit voor specifieke software een forse uitdaging kan zijn, mogelijk dat de softwareredundantie niet alle functionaliteiten volledig ondersteunt. Dit vergt de nodige aandacht bij productoverwegingen, maar zeker ook bij maatwerk.
Waar staan deze redundante servers eigenlijk, in het datacenter van de organisatie of bij een internetprovider? Hoe zijn daar de twee meest essentiële zaken, stroom en internetverbinding, geregeld? Hoe lang draaien de servers verder als de stroom uitvalt? In welke gevallen kan de internetverbinding wegvallen of sterk beperkt worden? Onderhoud, hard- of softwarestoring op netwerkinfrastructuurniveau (routers, glasvezel), denial of service (dos) aanval. Heb je er al eens bij stil gestaan en gerealiseerd dat je deze risico's kunt beperken? Een goede isp kan jouw verbinding mogelijk volledig redundant verzorgen, maar als het om essentiële zaken gaat wil je wellicht niet afhankelijk zijn van een enkele partij.
Het is niet de eerste keer dat een storing bij een enkele partij resulteert in het feit dat websites, applicaties en medewerkers van jouw organisatie niet bereikbaar zijn. Tal van partijen ervaren dit als onmacht, maar de wereld draait verder. Draai je mee via een eigen redundante internetverbinding of blijf je machteloos afwachten?
Het komt wellicht over als iets wat weggelegd is voor grote organisaties en multinationals, maar niets is minder waar. Steeds meer kleinere partijen kiezen er voor deze risico's te beperken. Internetverkeer zelf routeren en redundant uitvoeren hoeft niet moeilijk te zijn. Een internet exchange, zoals bijvoorbeeld NL-ix en AMS-ix, kan je ondersteunen. Naast redundantie levert dit ook een snellere internetverbinding op en indien je flink wat verkeer hebt, kan je nog kosten besparen ook!