Zoals de afgelopen weken al veelvuldig in het nieuws is geweest, is het afgelopen jaar het dataverbruik op de mobiele toestellen explosief toegenomen. Providers als T-Mobile hebben de grootste moeite om aan de enorme toename van de vraag naar meer bandbreedte te voldoen. Dit, wat in vaktermen 'het iPhone-effect' wordt genoemd, is een nieuwe goudmijn voor de mobiele providers te noemen.
Voor bedrijven betekent dit een nieuwe groei in de kosten voor mobiele communicatie. Ik zie dezelfde trend, het dataverbruik neemt door een toenemende inzet van de smartphone binnen bedrijven enorm toe. In Nederland is het dataverkeer meestal afgekocht met een zogenaamd flat fee-abonnement. Bij reizen naar het buitenland zijn desondanks de kosten veelal gerelateerd aan het gebruik.
Er zijn tegenwoordig gelukkig verschillende methodes om hierop te besparen, denk hierbij aan de inzet van WiFi access points voor mobiele datacommunicatie. Tijdens meer dan 60 procent van de zakelijke reizen naar het buitenland wordt er een bezoek gebracht aan een eigen vestiging in het buitenland.
De meeste smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met WiFi. Het is met de inzet van device management-applicaties kinderlijk eenvoudig om deze access points op afstand te kunnen configureren en in te zetten als preferred access points voor alle smartphones, realtime en proactief. Dit betekent dat indien een medewerker inpandig is binnen één van de vestigingen wereldwijd de WiFi access points als eerste zullen worden ingezet bij het gebruik van de smartphone. Vanaf dat moment zijn er geen kosten meer voor dataverbruik in het buitenland.
Tevens zouden de bedrijven eens goed moeten kijken naar de oorzaak van het toenemende dataverbruik. Veelal is de toename te wijten aan toepassingen die niets met zakelijk gebruik te maken hebben. Onderstaand een overzicht van de meest populaire, niet zakelijke, applicaties en hun gemiddelde dataverbruik:
– Windows Live Messenger met webcam: 90 MB per uur.
– Youtube 131 MB per uur.
– Skype 50 tot 72 MB per uur.
– Uitzending gemist 220 MB per uur.
– Online poker 15 tot 20 MB per uur.
Ter vergelijking; het synchroniseren van e-mail, contacten, agenda, etc. is niet meer dan 5 MB per dag, bij intensief gebruik zonder al te veel bijlages. Het simpelweg permanent blokkeren van deze applicaties geeft een significante reductie van het mobiele dataverkeer.
Desondanks is het niet erg praktisch om elk toestel individueel in te nemen en ongewenste applicaties te verwijderen. Er zijn hiervoor een aantal simpele gereedschappen. Applicaties worden realtime van het toestel uitgelezen en deze kunnen door de ict-beheerder direct en op afstand worden geblokkeerd. De applicatie kan dan simpelweg niet meer worden opgestart. Ervaringscijfers leren ons dat het blokkeren van data-intensieve applicaties een reductie tot wel 40 procent van het totale dataverbruik kunnen realiseren.
Al met al denk ik dat er voor de inzet van mobile device management software een goede business case is te maken met het reduceren van de kosten voor dataverkeer in het buitenland.