Het tekort aan ict-professionals bedraagt in 2015 tussen de 8600 en 16.000 ict'ers. Dat zegt brancheorganisatie ICT~Office. Het tekort hangt af van het herstel van de economie. Bij een langzaam economisch herstel bedraagt het tekort 8600 ict'ers in 2015. Herstelt de economie snel en krachtig, dan loopt het tekort in 2015 op tot 16.000 ict'ers.
De brancheorganisatie verwacht dat de vraag naar hoog opgeleide ict'ers in 2015 oploopt naar 12.600. De organisatie houdt de komende jaren rekening met vierduizend nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Dat leidt tot een tekort van 8600 ict'ers in 2015. ‘Dit tekort loopt de jaren daarna verder op door verdere vergrijzing zonder compensatie van een nieuwe generatie', aldus ICT~Office.
In 2009 waren er in Nederland 268.000 ict'ers. 155.000 daarvan zijn hoog opgeleid. De verwachting is dat het aantal ict'ers in 2010 licht daalt naar 260.000. Dit jaar zal de vraag en aanbod van ict-professionals min of meer in evenwicht zijn, zegt de brancheorganisatie. Het vinden van ict'ers die software, hardware of infrastructuur ontwikkelen, blijft moeilijk. Ook professionals met werkervaring en de vaardigheid om op strategisch niveau mee te denken, zijn gewild.
De brancheorganisatie baseert deze voorspelling op eigen onderzoek onder zijn achterban, op cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en informatie van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).
Wie zegt dit? Oh de brancheorganisatie, van werkgevers? Ze bedoelen natuurlijk: te kort laagbetaalde werknemers onder de 40 jaar. Ja sorry dit zeggen de altijd, werkgevers, en ondertussen staan er zat mensen van boven de 50 aan de kant, maar die willen ze niet hebben. Dus wat gaan ze doen, klagen en klagen dat er maar niemand is voor hun vacature, net zolang totdat ze weer een goedkope allochtoon kunnen binnen halen.
Dit soort (bovenstaand artikel) teksten levert bij mij altijd, een nogal ‘dubbel gevoel op’, er had ook kunnen staan:
‘Minstens 1000 goed gekwalificeerde Redacteurs / Schrijvers en Reporters te weinig nu in 2010 om voor de ‘Internet-Online-Kranten’.., gedoogde, onthullende en op waarheid gebaseerde verhalen te schrijven.’
Ik lees dit soort berichten nu al meer dan 6 jaar, 5 jaar geleden, beweerde men dit over 2010, nu hebben we geen tekort, maar een overgrote hoeveelheid werkelozen onder de IT-bevolkingsgroep.
Dus vraag ik mij terecht af, wie jaagt nu op wie?
Het Broodje de maffe Aap, of de Aap het muffe Broodje?
Ik ben een werkloze IT-er, 54 jaar oud. Ik wordt steeds afgewezen als ‘overgekwalificeerd’. Ja over 3 jaar is mijn vakkennis waarschijnlijk gedegradeerd tot het niveau van een ‘Newbe’. Mijnheer Donner is m.i. dus niet zo effectief bezig met het oplossen van genoemd probleem, dat volgens mij dus eigenlijk helemaal niet bestaat. De werkelijke problemen die opgelost moeten worden heten onverschilligheid en leeftijdsdiscriminatie – beiden aan werkgeverszijde.
Ook leuk om op dezelfde pagina te lezen over de utstroom van de afgelopen tijd:
“…De vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland hadden eind 2009 gezamenlijk zo’n 5321… ”
Dus per saldo kan het nog meevallen, mits ze deze mensen weer ergens aan willen nemen zoals hiervoor al genoemd is.
Het staat in duidelijke, niet mis te verstane woorden in het artikel: de branche kijkt alleen naar de nieuwkomers en het aantal hooggekwalificeerde (wat wordt daaronder begrepen?) IT-ers.
Intussen worden aanwezige IT-ers verwaarloosd, het aantal IT-ers dat eindeloos dezelfde soort werk moet doen omdat het management te lui en/of gierig is erin te investeren, en oudere IT-ers geloosd en niet meer aangenomen.
Ik heb gewerkt als programmeur. Een aantal keren werd ik gedumpt, er was weer eens crisis. Met 52 jaar werd ik bijgeschoold op kosten van het UWV, een opleiding MCAD, van maar liefst 9 maanden, zogenaamd met baangarantie.
En daarna: niemand wil me in dienst nemen. Een werkloos programmeur van 54 jaar is definitief afgeschreven. En niet alleen voor werk als programmeur maar voor iedere baan.
Het ergste is nog dat dit soort berichten ook in normale kranten komen. Ik zag het in het Parool. En vervolgens lezen mensen die helemaal niks van de branche afweten dat. Die zien dat jij werkloos bent, ondanks dat je je te barsten werkt om aan de slag te komen. En wat zeggen die dan? Het zal wel aan jezelf liggen. Ik zou alle jongeren willen adviseren om hier niet in te trappen! ICT is helemaal geen baanzekerheid.
Dit soort artikelen heeft maar 1 doel, namelijk rechtvaardigen waarom de werkgevers ICT-werk verplaatsen (offshoren) naar de lage loon landen. Want daar zijn wel genoeg handjes, hier niet (volgens de geleerden).
In het artikel “ICT-dienstverleners snijden vooral in Nederland” van 05-03-2010 in dit blad door Diederik Toet blijkt dat Nederland, juist door zijn Flexibele arbeidsmarkt, door de grote bedrijven. Vooral gebruikt wordt om fluctuaties in de markt op te vangen.
Nu is flexibilisering van de arbeidsmarkt in macro economisch opzichten niet slecht. Maar je moet wel gelijke trend houden met de omringende landen.
Als hierdoor “toekomstige werknemers” niet meer willen investeren in kennisintensieve ICT opleidingen. En massaal liever voor andere beroepen kiezen met betere toekomst perspectieven. (Arbeid zekerheid x beloning).
Gaat daarmee gaat wel je nationale “Industrie” op langer termijn te onder.
Het zou pas erg zijn als een serieuze organisatie dit zou beweren.
Gelukkig komt het nu van een club af die de hele dag in bed ligt en af en toe een opmerking maakt als ze even voor 5 minuten wakker schrikt.