Over de voordelen van offshore outsourcing is al veel geschreven: het biedt de mogelijkheid tot een kostenvoordeel, er kan gebruik gemaakt worden van de grote aantallen buitenlandse ict-specialisten, het zorgt voor flexibiliteit en softwareproducten kunnen sneller ontwikkeld worden. Minder aandacht is er voor de voordelen die ontwikkelingslanden hierbij hebben. Een groot aantal van deze landen, in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, is nu bezig om, in navolging van India, een eigen ict- en bpo-exportindustrie op te bouwen. Hierbij zijn sommige van de armste landen in de wereld, zoals Oeganda, Kenia, Bangladesh en Nepal. Andere staten, waaronder Myanmar, Liberia en Rwanda, treffen voorbereidingen om een eigen offshoresector op te bouwen.
Een van de grote problemen van ontwikkelingslanden is namelijk werkloosheid. In India biedt de offshore ict- en bpo-industrie al werkgelegenheid aan meer dan 1 miljoen mensen (en het aantal indirecte banen bedraagt ruim het dubbele). In Bangladesh geeft het werk aan 20.000 mensen. In Zuid-Afrika zijn meer dan honderd call centers, met in totaal meer dan 80.000 werknemers. Het zorgt ook voor veel buitenlandse deviezen: de Indiase ict- en bpo-inkomsten bedragen per jaar al meer dan 50 miljard dollar. Het werken aan projecten voor buitenlandse klanten is verder een vorm van 'knowledge transfer' van de rijke landen naar de ontwikkelingslanden en deze kennis kan ook lokaal gebruikt gaan worden. Het zorgt verder voor een vraag naar een groot aantal diensten, zoals in training, transport, bouw, boekhouden, hotels en juridische diensten. Ook zorgt de vraag naar lokale geschoolde medewerkers voor investeringen in onderwijs en gespecialiseerde trainingen.
Nederlandse ict'ers kunnen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen op verschillende manieren zo'n exportsector steun geven, bijvoorbeeld via het opzetten van samenwerkingsverbanden of het verzorgen van trainingen. Dit kan in een groot aantal landen gebeuren, zoals bijvoorbeeld in Palestina. Ik bezocht kortgeleden dit gebied en het exporteren van ict-diensten is een van de weinige kansrijke sectoren voor de Palestijnse economie. De export van fysieke goederen wordt namelijk sterk gehinderd door de vele reisbeperkingen en door de muur die Israel heeft laten bouwen. Sommige lokale bedrijven werken reeds voor buitenlandse klanten, anderen zijn dit van plan. Er is bij hen behoefte aan trainingen op diverse gebieden en Nederlandse ict'ers zijn van harte welkom om deze lokaal te verzorgen.