Werknemers met e-skills zijn hard nodig in het bedrijfsleven en binnen de overheid. Hoewel vraag en aanbod door de crisis momenteel in evenwicht zijn, zullen bij een aantrekkende economie forse tekorten ontstaan. 'Ik denk dat we binnen enkele jaren weer te maken hebben met enorme krapte op de ict-arbeidsmarkt.' Dit zegt Hans Vijlbrief, de nieuwe directeur-generaal Energie & Telecom bij het ministerie van Economische Zaken, tijdens een bijeenkomst van ICT~Office.
'E-skills zijn ongelooflijk belangrijk voor de Nederlandse economie', vertelde Vijlbrief een zaal vol vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en ict-bedrijven. Zij gingen naar aanleiding van de eSkills-week in debat over manieren om de tekorten in de ict weg te werken. 'Ons economisch concurrentievermogen wordt direct beïnvloed door een tekort aan ict'ers en e-skills. Onderzoek wijst uit dat ict een zeer positief effect heeft op innovatie. Ict is daarom van groot belang voor de dienstensector en daarmee de economie.'
Vertaalslag
Vijlbrief benadrukt dat e-skills niet hetzelfde zijn als ict-vaardigheden. 'e-skills zijn die vaardigheden die nodig bij medewerkers die tussenpersoon zijn tussen de aanbieders van ict en de vragende bedrijven en of overheden. Zij moeten de vertaalslag kunnen maken tussen de behoeften in het bedrijfsleven en de technologie.'
Het is volgens Vijlbrief van belang dat de vraag naar en het aanbod van eSkills ook in economische gunstige tijden op elkaar aansluiten. Ondernemers en afnemers van ict moeten hiervan doordrongen zijn en hiernaar handelen. Voor de overheid is er naar zijn mening voornamelijk een rol weggelegd als tussenpersoon. 'Als overheid moeten wij zorgen voor bewustwording. Dit is een Europese aangelegenheid.'
Vijlbrief is sinds half februari 2010 directeur-generaal Energie & Telecom bij het ministerie van Economische Zaken. Hij is de opvolger van Mark Frequin, de nieuwe topambtenaar Wonen, Wijken en Integratie op het ministerie van VROM.
Volledig eens met de stelling. IT transformeert van “business ondersteunend” naar “IT is de business”.
Zie voor een voorbeeld waarin de koppeling tussen It en Business innovatie en ook de rol van de overheid ( europees) zichtbaar wordt:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/maatschappij/3197066/2429449/energie-en-ict-op-digitale-agenda-van-neelie-kroes.html
De aandacht is terecht, maar het probleem valt best mee. Het is vooral een kwestie van het goed positioneren van mensen met e-skills. Er zijn zat mensen met de juiste vaardigheden. Juist oudere ICT-ers hebben meestal heel veel e-skills. Veel van hen zijn nu overbodig/te duur geworden. Door de outsourcing komen er nog meer vrij. Zet ze in als de schakel tussen ICT en business. Ook zijn er veel HEAO-ers, bedrijfskundigen, ingenieurs, et cetera, die e-skills hebben. Ook die zijn hiervoor in te zetten als zij voldoende werkervaring hebben.
Managers moeten gewoon de competenties benutten. Niet denken in termen van welke functies heb je uitgeoefend, maar wat kan je. Een beetje P&O-er heeft het zo geregeld.
Ik snap het niet. Bij e-skills denk ik aan ict-vaardigheden bij eindgebruikers, omdat ict een integraal onderdeel van het werk is geworden. Daarvan kan ik mij voorstellen dat het in de komende 10 jaar zeer relevant is dat de hele beroepsbevolking die vaardigheden gaat ontwikkelen.
Maar uit de gestelde definitie haal ik dat het een soort intermediairsrol is – dus eigenlijk een soort functieomschrijving en dus zijn e-skills een set vaardigheden wat slechts een zeer beperkt aantal mensen nodig heeft.
Anko Tijman, het gaat inderdaad om een intermediaire rol. Een definitie van e-skills zijn “ICT-related skills and competences” die nodig zijn naast de normale “digital literacy of Europe’s workforce and citizens”. Dit is een uitdrukking van de laatste jaren, wat nu een hype lijkt te gaan worden.
De EU verwacht dat over vijf jaar 10% van de banen in de EU niet van e-skills afhankelijk zijn. Er zou daardoor een tekort kunnen ontstaan van 384,000 ICT practitioners. Dit zijn professionals met die e-skills die de informatiemaatschapij een boost zou moeten geven om het concurrentievermogen van de EU ten opzichte van andere handelsblokken (VS, China en Japan) te vergroten..
Vorige week was de European e-skills Week 2010. Achter dit e-skills initiatief staan o.a.: British Computer Society, CEPIS, Cisco Systems, CompTIA, ECDL Foundation, ECONET, EITO, euroCIO, European Schoolnet, European Software Association, EXIN, Global Knowledge Network, HP, INLEA Foundation, Intel, Microsoft, Oracle, Prometric en Siemens Enterprise Communications, ICT~Office.