Dat de gemeente Heerenveen Open Office niet kan koppelen aan zijn ict-infrastructuur, ligt niet aan de applicatie, maar aan het feit dat de andere applicaties geen open standaarden gebruikten. Dat zeggen Computable-experts. ‘Open Office laat zich koppelen met elke applicatie die open standaarden gebruikt', zegt zelfstandig ict-consultant Jan van Leeuwen. ‘Als je met programma's werkt die volkomen gesloten data-formaten gebruiken, loop je tegen problemen aan.'
Van Leeuwen wijt het niet kunnen koppelen van Open Office aan het ontbreken van integraal beleid over het hanteren van open standaarden. Dat was bij gemeente Heerenveen ook het geval, zegt it-architect Aad Koppenhol. ‘Overgaan op open technologie wordt uitgeprobeerd door één component (Open Office) van de totale stack te vervangen. Dat gebeurt meestal op een traditioneel besturingssysteem zoals Windows. Dat vraagt om problemen.'
Bovendien is het vervangen van een tekstverwerker extra lastig, zegt ceo Brian Joseph van Zarafa. ‘Veel mensen gebruiken een tekstverwerker en er zijn veel applicaties mee gekoppeld.' De hoeveelheid koppelingen is een van de redenen om wel of niet voor Open Office te kiezen, zegt technisch consultant Richard de Jong van Sogeti. ‘Maak je bijvoorbeeld gebruik van zeer geavanceerde functies van MS Office, zoals uitgebreide macro's, VBA scripts en dergelijke? Dan is er een hoop te doen voordat je OpenOffice goed kunt toepassen.'
Microsoft Access
Stefan Bosma van Bull heeft ook moeite om Microsoft Access aan Open Office te verbinden. Hij deed bij zijn bedrijf het migratietraject naar Open Office. Toch vindt Bosma niet dat het pakket ongeschikt is voor het bedrijfsleven. ‘Overstappen op het pakket vraagt, net als bij andere applicaties, een projectmatige aanpak. De achterkant van de applicatie bestaat uit Java. Daarom is het relatief makkelijk om extra functionaliteiten aan te bouwen. De vraag is alleen hoeveel tijd en geld hiervoor beschikbaar is.'
Zoals eerder gesuggereerd: het zou aardig zijn eens te kijken naar wat er in de zorg met open source/standaarden is bereikt (zie oa https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/2915271/1277105/open-source-is-klaar-voor-de-zorg.html). Als hier bij ziekenhuizen al zoveel mogelijk is, dan zou dat bij gemeentehuizen (Heerenveen/Amsterdam) toch niet zoveel problemen hoeven op te leveren?
Als dit artikel klopt, dan zou dit alleen al voldoende reden moeten zijn om Open Standaarden in _alle_ applicaties gebruikt door de overheid te _verplichten_.
Er blijkt maar weer eens hoe evil niet-Open Standaarden zijn. Eén populair pakket die niet wil samenwerken met de rest vanwege het ontbreken van Open Standaarden, en hoppa… Alle Open Standaarden moeten de deur uit.
Absoluut! Maar laten we niet vergeten dat Gerrit Krediet in 1997 al is begonnen met een Open Source / Open Standaarden strategie. Zie bijvoorbeeld ook de interviews met hem op noiv.nl. Blijkbaar is het niet alleen een kwestie van een heldere visie, maar zeker ook van een lange adem.
Dit is geen ‘nieuws’, het geloof van JvL is allang bekend en heeft weinig nieuwswaarde.
(Bijgestaan door een andere predikant voor eigen parochie > ‘wij van wc-eend,’..)
Met feiten onderbouwde vergelijkingen tussen verschillende ‘realword’ cases opgebouwd uit ontwikkel- & onderhoudskosten van een oplossing in openoffice tegenover de licentie-, ontwikkel- onderhoudskosten van een microsoft oplossing afgezet tegen tijd lijkt mij een prima insteek en meer behorend bij een website/blad als computable.
Het klopt, ontbrekende standaarden hinderen Open Office (en heel veel andere applicaties die de markt niet domineren). Er is al zoveel moeite in koppelingen met MS, Oracle etc. gestopt, dat die voorsprong moeilijk in te halen is.
Dit is een pleidooi voor open standaarden. Dan krijgen de andere – ook closed source – producenten weer een normale kans.
De overheden kunnen dit in vergaande mate afdwingen, maar dat doen ze niet.
De overheid gooit al genoeg van mijn geld over de balk, ik wil feiten !
De markt is continue in beweging, er hoeft niks afgedwongen te worden (vreemde verschijnselen van mensen met een geloofs-overtuiging..)
Op het moment dat het AANTOONBAAR is dat oplossing A beter is dan B of andersom volgt de markt vlot.
Elke paar jaar moet ik op feiten gebaseerd heroverwegen of de huidige koers nog steeds juist is, danwel een andere koers goedkoper/efficienter is of meer functionaliteit biedt.
Wanneer komt de ICTU met een voor de overheid bewezen en werkende oplossing om de gedachten van NOIV(=ICTU) te onderbouwen? Daarmee zouden de ca. 2000 (semi-) overheidsorganisaties van dit kleine landje enorm zijn geholpen. Overheden kunnen niet ontwikkelen, dat is geen primaire taak. Dus moet je ook niet aan hen vragen of ze hiervoor budget beschikbaar willen stellen. Niet dus.
ICTU…pak je verantwoordelijkheid!
Eén keer met de leveranciers het wiel uitvinden en voilà… Kan de WOZ tax ook weer omlaag.
Als BCT, leverancier van het DMS CORSA en het daarnaast ontwikkelde zakensysteem, hebben we onder andere bij de gemeente Rijswijk aangetoond dat een integratie richting OPen Source componenten zeker mogelijk en realiseerbaar is. De klant bepaalt !
Het (goedbedoelde) artikel beperkt zich tot algemeenheden en gaat over het ontbreken van open standaarden en een totaalaanpak voor de softwarestack. Bosma benoemt als enige de praktische problematiek die op dit moment de adoptie van OpenOffice.org tegenhoudt.
Als een van Computable-experts ontving ik ook een mailtje over het vraagstuk van koppelen met OpenOffice.org. Zelf heb ik een wat andere kijk op dit vraagstuk en neem de vrijheid om dat hieronder toe te lichten. Feitelijk leest u hier mijn antwoord naar Computable.
Allereerst, ten aanzien van de mogelijkheid tot het kunnen koppelen van applicaties bestaat nogal een verstoord beeld van de diverse spelers in het veld. Momenteel biedt Centric via de module Documentenuitvoer (voorheen DOC4all) de mogelijkheid allerlei documentformaten te creeren waaronder RTF, OOXML, PDF en ODF en deze vervolgens in te lezen met OpenOffice.org. Centric ondersteunt niet alleen ODF maar het laat ODF ook als brondocument gebruiken binnen procesapplicaties. ODF is dus het standaard bestandsformaat (grappige woordspeling) van het open source kantoorpakket OpenOffice.org.
Een belangrijker punt in documentcreatie vormt de sjabloonbeheeromgeving die veelal in combinatie met een DMS wordt gebruikt. Zo zijn er nog er maar een beperkt aantal sjabloonoplossingen die ODF ondersteunen en ook nog eens kunnen koppelen met veel gebruikte DMS-producten binnen de Nederlandse markt. Het aantal mogelijke combinaties zijn dus nog niet zo groot en een keuze voor een bepaald DMS kan doorwerken in de keuze voor een sjabloonoplossing. Echter, dit hoeft geen hindernis te zijn wanneer de organisatie tijdig de ondersteuning voor ODF onderkent en afdwingt binnen haar trajecten voor aanschaf of vervanging van software.
Daarnaast zijn er een aantal toepassingen die gebruikt worden in combinatie met MS Office waaronder Microsoft Project en Microsoft Visio. Deze toepassingen kennen niet direct een integratie-probleem met OpenOffice.org, maar merken gebruikers wel een terugval in functionaliteit zoals ze die gewend zijn onder Microsoft Office. De functionele meerwaarde toont zich steeds sterker wanneer men meerdere Microsoft-producten gebruikt. Wanneer gebruikers deze functionaliteit niet missen of bereid zijn daar afstand van te doen dan is ook deze barriere te slechten.
Het meest serieuze probleem in de adoptie van OpenOffice.org zijn macro’s en Access-databases. Zo maken veel toepassingen gebruik van macro’s in documenten die moeten zorgen voor de invoer (input) van gegevens aan de toepassing. Het loopt regelmatig mank op deze macro’s die veelal specifiek geschreven zijn voor MS Office en dit veroorzaakt onjuiste of onzekere resultaten mbt gegevensaanlevering. Tevens gebruiken veel toepassingen ook nog eens een Access database als onderliggende gegevensbron. Access-databases zijn niet of nauwelijks te gebruiken in OpenOffice.org. Als oplossing wordt veelal de Microsoft Access runtime gebruikt om deze toepassingen draaiende te houden.
Op de vraag of OpenOffice.org voor het bedrijfsleven een geschikte keus is kan niet eenduidig met ja of nee worden beantwoord. In het streven van organisaties naar meer flexibiliteit en wellicht leveranciersonafhankelijkheid zal men de risico’s moeten (h)erkennen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een implicatiematrix waarbij je impact en afhankelijkheden afweegt met elkaar. Vergeet ook niet dat OpenOffice.org ook serieuze kostenbesparingen kan opleveren, zeker wanneer je durft door te rekenen voor een periode van 2 tot 3 jaar. Dit budget kun je aanwenden om bepaalde migratieproblemen aan te pakken.
—
Bovenstaande is gebaseerd op mijn ervaring binnen Office-trajecten, binnen en buiten de publieke sector, waarin de overweging voor OpenOffice.org werd meegenomen en waarbij applicaties op compatibiliteit zijn getest.
Fabrice Mous
Ictivity BV
“De markt is continue in beweging, er hoeft niks afgedwongen te worden (vreemde verschijnselen van mensen met een geloofs-overtuiging..) Op het moment dat het AANTOONBAAR is dat oplossing A beter is dan B of andersom volgt de markt vlot.”
Nou, ik vind _wel_ dat er moet worden afgedwongen dat gemeentes alleen met Open Source werken. Desnoods in eigen beheer de juiste softwarepakketten maken.
Kunnen gelijk _alle_ gemeentes er van profiteren, zodra er een pakketje is ontwikkeld. Waarom zouden wij de communicatie van onze overheid in handen moeten geven van bedrijven die koste wat kost alles proberen gesloten te houden? Zodat je helemaal niet meer kan zien wat er op de achtergrond gebeurd? Zodat je dus ook niet kunt zien of er een soort echelon, carnivore of andere malware meedraait? Zodat je vast zit aan een matig besturingssysteem waarbij je elke dinsdag weer security-updates moet installeren, omdat anders de hele wereld mee kan genieten van de gegevens op jouw netwerk? Zodat je je jezelf alsmaar afhankelijker maakt van 1 (uiterst commercieel) bedrijf, die ’t qua normen en waarden niet zo nauw neemt?
Closed Source faalt gewoon op gebieden waar ’t bijv. interoperabiliteit, openheid, veiligheid, inzichtelijkheid, betrouwbaarheid, continuïteit betreft. Dan bekijk ik ’t natuurlijk uit ’t oogpunt van de klant, en niet vanuit ’t bedrijfsleven. Natuurlijk, velen vinden het bedrijfsleven en de marktwerking heilig. Als er miljoenen verschillende virussen zijn, is dat goed: immers, meer bedrijven en dus werknemers kunnen daar dan brood aan verdienen (net zoals meer agenten/onderzoeksrecherce hun brood zouden kunnen verdienen als er meer overvallen waren). Maar dat zorgt alleen maar voor een sneller verbruik van onze aardse bronnen (waardoor je er minder mensen op kunt proppen, wat momenteel toch doel nr.1 is van de mensheid). Beter is ’t om werk te vinden op nuttiger gebied, zoals kolonisatie van overige hemellichamen (want de mensheid is toch niet bereid om minder kinderen op deze aardbol te zetten) en andere interessantere en nuttigere sociale/wetenschappelijke zaken.