Axians begon in 1993 onder de naam Netlink. De infrastructuurspecialist is in Nederland uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met zeventig werknemers, dat sinds 2004 onderdeel uitmaakt van de Franse Vinci-groep. Sinds juli 2007 zwaait Rob Wennekendonk er de scepter als managing director Nederland.
1 Je vond het jammer dat je je niet kon voorbereiden op dit gesprek. Ben je een controlfreak?
Een freak niet, maar ik ben wel graag ‘in control’. Ik houd niet zo van verrassingen.
2 Hoeveel kilometer rijd je per jaar?
Dat zullen er een stuk of 50.000 zijn, waarvan het grootste deel woon-werkverkeer tussen Apeldoorn en Utrecht. Daarnaast gebruik ik de auto ook voor bezoeken aan klanten, ons hoofdkantoor in Frankrijk en onze Axians-bedrijven in Duitsland en Zwitserland.
3 Wat is het grootste probleem van de ict-sector?
Ik verbaas me er steeds weer over dat we de afgelopen twintig jaar weinig geleerd hebben over erp-implementaties. Blijkbaar is het nog altijd heel lastig om een goed ontwerp te maken en accepteren we standaard dat er veel meerwerk is. Er zijn bedrijven die bijna failliet gaan aan een implementatie. Natuurlijk is het de verantwoordelijkheid van klanten om hun eisen goed duidelijk te maken, maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij leveranciers.
4 Kun je tegen je verlies tijdens een potje ganzenbord?
Nou, ik vind winnen wel leuker, maar ik kan het wel hebben als ik verlies.
5 Vooraf werd hel en verdoemenis gepredikt over 2009. Is het je mee- of tegengevallen?
Achteraf viel het mee. Begin 2009 hebben we een reorganisatie doorgevoerd waarbij we negen mensen moesten laten gaan, maar sinds de zomer nemen we alweer mensen aan. Wat me opviel bij tenders van grote klanten, was dat er vragen gesteld werden over onze financiële positie. Of we aan al onze financiële verplichtingen kunnen voldoen, bijvoorbeeld. Iedereen wordt blijkbaar wat voorzichtiger.
6 Wat is de belangrijkste uitvinding uit de twintigste eeuw?
Internet, een geweldig fenomeen dat ons leven veranderd heeft en nog verder zal veranderen. In de file bekijk ik mijn mail, waardoor ik mijn tijd in de auto veel nuttiger besteed dan voorheen. De scheiding tussen werk en privé wordt vager, dat is wel een valkuil.
7 Hoe lang blijf je nog werken?
Ik hoop nu dat ik niet tot mijn 65ste door hoef, maar misschien vind ik tegen die tijd mijn werk zo leuk dat ik er niet mee wil stoppen. Met de huidige politieke ontwikkelingen is het de vraag of de aow dan nog wel bestaat. Misschien ben je dan blij als je op je 65ste mag stoppen in plaats van op je 67ste.
8 Ga je wel eens naar het theater?
Ja hoor. Mijn vrouw zoekt ieder jaar wat voorstellingen uit en ik ga met veel plezier mee. Vorig jaar zijn we naar Guus Meeuwis en René Froger geweest en, met onze zoontjes van zes en drie, naar Ernst & Bobbie. Hun shows zijn ook voor volwassenen leuk.
9 Wat is het belangrijkste dat je in je carrière geleerd hebt?
Mijn blik is altijd gericht op het verbeteren van de organisatie. Toen ik een jaar of tien geleden bij KPN rapporteerde aan Ruud Jacobs (de huidige directeur van Imtech Brocom), heeft hij me geleerd dat ik ook over successen moet praten. Anders lijkt het of je alleen maar problemen aan het oplossen bent. Sindsdien kijk ik wat vaker bewust terug en sta ik langer stil bij successen.
10 Bij wat voor bedrijf wil je nooit werken?
Geen idee. Volgens mij zou ik ook prima in een andere branche kunnen werken, alleen de overheid zou zeker niets voor mij zijn. Het is toeval dat ik in de ict beland ben. Een vriend van me werkte bij Ericsson Information Systems en raadde me na mijn studie heao-ce aan daar te solliciteren.