CSC Nederland hoopt aan te blijven als beheerder van het landelijk schakelpunt (lsp) van het elektronisch patiëntendossier (epd). De dienstverlener dingt mee in een nieuwe aanbesteding voor het beheer en de doorontwikkeling van de beveiligde verbinding tussen zorgverleners die informatie uitwisselen via het epd. Opdrachtgever Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz), maakt niet bekend welke andere bedrijven in de race zijn voor de opdracht, omdat het om een gesloten procedure gaat.
Na een overeenkomst van vijf jaar loopt in oktober 2010 het contract met CSC af. Nictiz is wettelijk verplicht om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven om andere bedrijven de kans te geven om de opdracht uit te voeren. Nictiz gaat in juli 2010 de selectiefase in waarbij de organisatie de geïnteresseerde partijen vergelijkt.
CSC bouwde samen met databaseleverancier Intersystems het huidige landelijke schakelpunt. Dat werd dat begin 2006 opgeleverd. De beheeropdracht wordt uitgevoerd door het in 2004 opgerichte bedrijfsonderdeel CSC Healthcare. Die tak koppelde de kennis van systeemintegratie met kennis van de zorgmarkt, onder andere door de overname van de Deense zorgautomatiseerder ScandiHealth en opdrachten in de Engelse zorgmarkt.
Naast het beheer staat doorontwikkeling van het lsp centraal. Voor het beheer en de exploitatie van het lsp wordt zes miljoen euro gereserveerd. Voor de doorontwikkeling is drie miljoen euro beschikbaar.
EPD
Het landelijk epd wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk epd. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid.
Het epd is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het epd is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen maar een netwerk via het landelijk schakelpunt waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.
De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken, maar minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaarheid van die termijn.