Nationaal ICT Instituut in de zorg (Nictiz) heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven voor het beheer, de exploitatie en de doorontwikkeling van het landelijk schakelpunt (lsp). De opdracht heeft een totale waarde van negen miljoen euro. Het lsp is de beveiligde verbinding tussen zorgverleners die informatie uitwisselen via het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het beheer wordt op dit moment uitgevoerd door ict-dienstverlener CSC. Dat bedrijf bouwde samen met databaseleverancier Intersystems het huidige lsp, dat begin 2006 werd opgeleverd.
Naast het beheer staat doorontwikkeling van het lsp centraal. Opdrachtgever Nictiz schrijft in het aanbestedingsdocument: ‘Aangezien de omgeving waarbinnen het lsp fungeert nog niet uitontwikkeld is, worden de nodige inspanningen verwacht ten aanzien van de doorontwikkeling van de lsp-dienstverlening, zowel functioneel als wat prestaties betreft. (…) Aangezien het lsp een bestaande operationele dienst is, zal de opdracht ook de transitie van de huidige situatie naar de nieuwe situatie omvatten.’
De opdrachtgever doelt op de komende jaren, waarin stap voor stap steeds meer zorgverleners via het lsp gekoppeld moeten worden aan het EPD. Voor het beheer en de exploitatie van het lsp wordt zes miljoen euro gereserveerd. Voor de doorontwikkeling is drie miljoen euro beschikbaar.
Streng optreden
Eind 2009 voldeed bijna tweederde deel van de zorgsystemen niet aan de eisen voor aansluiting op het landelijk schakelpunt. Sommige zorgverleners stellen dat de invoering van het EPD eenzijdig wordt doorgevoerd. Minister Klink heeft het idee dat sommige zorgverleners de uitwisseling van patiëntgegevens vertragen en wil streng optreden tegen zorgverleners die hun beveiligingsnormen niet halen.
Nictiz kan op dit moment niet toelichten wat de reden is achter de aanbesteding. CSC heeft nog niet gereageerd op de vraag waarom de opdrachtgever een nieuwe beheerder zoekt.
EPD
Het landelijk EPD wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk EPD. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid.
Het EPD is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het EPD is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen, maar een netwerk via het landelijk schakelpunt waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.
De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken, maar minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaarheid van die termijn.