Er wordt veel gesproken over de tendens dat er weinig kansen zijn voor mbo-starters op ict-gebied. Deze beweringen worden ondersteund door onderzoek van diverse partijen. Het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt stelt dat startende ict’ers de komende jaren slechte arbeidsmarktperspectieven hebben. Er zijn relatief veel afgestudeerde mbo'ers en hbo'ers met een ict-opleiding, maar weinig goed aansluitende banen. Volgens kenniscentrum Ecabo is het voor starters lastig nu een baan te vinden, zij geven ook aan dat hbo’ers in het bedrijfsleven populairder zijn dan mbo'ers. De hogeropgeleide ict'er zou daarom geregeld worden ingezet voor functies die ook door een mbo'er vervuld kunnen worden. Dat geldt ook voor functies waarbij het wellicht verstandiger zou zijn om een mbo’er in te zetten.
De andere kant van de medaille is het dreigend tekort aan ict-professionals. Volgens onderzoek van IBM maken cio's van bedrijven in de Benelux zich zorgen over de beschikbaarheid van goed personeel in de nabije toekomst.
Dus aan de ene kant weinig kansen voor de starter en aan de andere kant een dreigend tekort aan ict-professionals. Hoe moeten we hier mee omgaan? Naar mijn mening is het opleiden van starters het devies, want hoewel bedrijven voorzichtig weer personeel aannemen, blijft het voor de starter moeilijk een baan te vinden. Ik vind deze aversie tegen starters geen goede ontwikkeling. Ik hoop dat werkgevers niet vergeten dat de starter weer populair wordt als de arbeidsmarkt nog verder aantrekt. Daarom wil ik pleiten voor opleidingstrajecten voor mbo-starters. Uit mijn persoonlijke ervaring weet ik dat een opleidingstraject waarin een mbo-starter steeds verder wordt opgeleid tot uiteindelijk hbo-niveau, heel succesvol kan zijn. De jeugd heeft namelijk de toekomst. In mijn opinie kunnen leertrajecten het ict-talent op het gewenste niveau krijgen.
Uit ervaring is gebleken dat mbo'ers stabiele werknemers zijn. Voor uitvoerende functies is het mijns inziens daarom vaak beter een mbo'er in te zetten dan een hbo'er. Mbo'ers zijn vaak heel tevreden werknemers en blijven lang op een plek zitten. Tevens is de jeugd op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen, wat de organisatie innovatief houdt. Ook zijn medewerkers die via een opleidingstraject doorgroeimogelijkheden wordt geboden erg loyaal aan de organisatie, omdat er in hen wordt geïnvesteerd. Hier staat tegenover dat het bedrijf de medewerkers kan opleiden in een specifieke branche en dat de medewerker steeds meer kennis ontwikkelt, waardoor het kennisbehoud binnen de organisatie wordt gewaarborgd.
Het opleiden van mbo-starters zorgt uiteindelijk voor minder wervingskosten, omdat medewerkers loyaal zijn en er dus minder uitstroom is. Daarnaast wordt kennis binnen de organisatie behouden, waardoor de kwaliteit en het rendement van de ict-afdeling verbetert. Ik wil je daarom van harte aanraden om ook eens met een mbo-starter in zee te gaan.
Het geschetste beeld van de arbeidsmarktperspectieven voor starters in de ICT klopt wanneer we dit voor alle kwalificaties samenvoegen.
ECABO heeft onderzoek gedaan en heeft per mbo-kwalificatie de perspectieven in beeld. Zelfs uitgesplitst per regio. Hieruit wordt duidelijk dat de kans op een baan voor mbo-uitstromers van de opleidingen applicatieontwikkelaar (niveau 4) en netwerkbeheerder (niveau 4) enorm groot is. De ICT-beheerder (niveau 4) heeft waarschijnlijk wel weer moeite om een baan te krijgen. Net als de MBO-uitstromers van de lagere mbo-opleidingen: medewerker ICT (niveau 2) en Medewerker beheer ICT (niveau 3).
ECABO doet haar best om jongeren die geïnteresseerd zijn in een ICT-opleiding, én hun ouders, hiervan bewust te maken. We proberen jongeren te stimuleren om door te leren binnen het mbo. Ook middels duale trajecten, waarbij direct veel praktijkervaring wordt opgedaan door de combinatie leren en werken.
We doen hiervoor een beroep op het bedrijfsleven, om deze mogelijkheden voor jongeren te faciliteren.
ECABO’s onderzoek: Perspectief op werken en leren in de ICT: http://www.ecabo.nl/onderwijs/uitgaven/product?id=99
Pff, als mbo-er de informatica in? Hou er wel rekening mee dat veel werk ’transporteerbaar’ is. Programmeren maar ook bijvoorbeeld support, wordt in India gedaan. Dus je moet iets kunnen wat een goedkope arbeidskracht in India en China niet op afstand kan doen.
Goh, kansen voor starters, dit maal MBO-ers. Iedereen die het nieuws volgt leest dat er overal ICT-ers uit vliegen, deze trend is al jaren aan de gang. Shell, ABN en nu recent zelfs Ordina. In ditzelfde artikel geven CIO’s aan dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit in de toekomst. De oplossing die gehanteert gaat worden ligt zoals gewoonlijk weer voor de hand: outsourcen weer. Welke MBO-er gaat nu in zo’n bedrijfstak die zo onder druk staat starten? Aub MBO-er doe jezelf een plezier en stap niet in het lekkende ICT-bootje.
En hoewel Suzanne Mulder vast de beste bedoelingen heeft is het niet in het individueel belang van studenten om ICT te gaan studeren.
Als de salarissen op gelijk niveau komen met de salarissen van marketing medewerkers is het misschien het risico weer waard om ICT-er te worden.