Na een lange en drukke week met diverse realisatiegerichte brainstormsessies in omvangrijke infrastructuurprojecten staar ik met een lekkere wijn in de hand in de vlammen van de open haard. Waarom is het eigenlijk zo complex? Waarom is er altijd tijdsdruk op realisatie? Dit is al vijftien jaar dat ik in dit vakgebied bezig ben gelijk gebleven. Uitdagend? Zeker! Waardevolle ervaring? Absoluut! Dit gaat over hoe je er mee omgaat, maar hoe verkom je het? Ik neem een slokje en denk aan het feit dat het op seminairs en in whitepapers altijd zo simpel is. Sterker nog, onze onderneming stelt dat het ict voor klanten simpel maakt. Ik neem nog maar een slokje en kom na een kwartier tot de conclusie dat infrastructuur eigenlijk simpel is…
De theorie is altijd simpel, alle servers virtueel levert dit aan voordelen. Alle storage op dit platform biedt deze besparing. Deze back-up en archiveringsoplossing biedt deze power. Deze tooling biedt een geweldig inzicht, etc. Het probleem noemen we meestal legacy. Het is bijna nooit het geval dat een onderneming een nieuwe infrastructuur bouwt naast de huidige. De winkel kan tijdens de verbouwing ook amper meer dicht.
Alle storage naar het nieuwe platform maar deze omgeving nog even niet om een goede reden. Bij het volgende project blijkt een goede oplossing om onder de grote tijdsdruk de data tijdelijk op het oude platform te zetten dan breiden we later het primaire platform wel uit. Kortom, er ontstaat een spagetti van systemen en oplossingen.
Veranderingen volgen elkaar erg snel op. Zowel vanuit ontwikkelingen binnen de onderneming als in ons vakgebied. We willen graag helpen een oplossing te bieden. Daar moeten we natuurlijk niet mee stoppen maar we willen liever gepland en voorspelbaar kwaliteit leveren waarbij de totale kosten leidend zijn boven de kosten per oplossing.
Als stap in deze richting stel ik als oplossing voor dat er per infrastructuur architectuurbewaking komt. Deze 'dienst' heeft twee taken. De te nemen besluiten toetsen tegen de architectuur wordt vaak nog gedaan. Noem het enterprise architectuur, referentie architectuur of een ander mooi Scrabble-woord. De tweede taak is het initiëren van projecten om de instructuur te vereenvoudigen, meer standaard te maken en de uitgaven te toetsen tegen de tco. De total cost of ownership van de architectuur stellen boven de goedkoopste oplossing voor het probleem op dat moment. Het uitvoeren van deze projecten lijken kosten te zijn maar met een kloppend model is prima te onderbouwen wat deze uitgaven opleveren.
Maak jouw infrastructuur simpel, omdat de verandersnelheid toeneemt, de time to market steeds korter moet en de kosten omlaag. 'Versimpelen' (drie keer de woordwaarde) is een strategische keuze!
Nadat ik er nog een blok opgooi en mijn glas bijvul denk ik dat versimpelen moet om te overleven. Het levert een voordeel op ten opzichte van de concurrentie en het is precies wat we bij onze klanten zien die zich nu succesvol doorontwikkelen. Het is ook precies de trigger voor cloud computing omdat je daar migreert naar een platform wat er nieuw voor je klaarstaat. Ik neem me voor om hier later over verder te schrijven.