Op verzoek van studenten die in de avonduren een bedrijfskundige informatica-master volgen heeft de universiteit Leiden de masterclass ICT & Law ontwikkeld. De ict'ers die naast hun werk de studie ICT in Business van opleider Cai opleidingen volgden, hadden bij het opleidingsinstituut aangegeven dat zij kennis over ict en juridische aspecten misten in opleidingenland, terwijl zij hier in de praktijk wel behoefte aan hebben. De masterclass is vervolgens als keuzevak toegevoegd aan het curriculum van de Leidse studie.
De Master of Science ICT in Business is specifiek bedoeld voor studenten die minimaal drie jaar relevante werkervaring hebben in de ict-sector. Het is een volwaardige voltijdstudie, die in de avonduren en in het weekend wordt aangeboden Binnen de opleiding is ruimte om naar aanleiding van praktijkcases extra, nieuwe vakken te definiëren.
Studieadviseur Martin Bruijn: 'Onze studenten kunnen zelf hun behoefte aan onderwijs op een bepaald deelgebied van ict aangeven en vormgeven. CAI coördineert de vraag en zet deze uit bij de universiteit. De betreffende hoogleraren of universitair docenten zijn degenen die ervoor zorgen dat er een professioneel, op de doelgroep afgestemd lesprogramma komt op universitair niveau. '
Juridische punten
De masterclass ICT & Law kwam tot stand nadat de studenten ICT in Business aan Cai opleidingen doorgaven tegen welke juridische punten zij als projectleider of adviseur aanliepen bij bijvoorbeeld aanbestedingen. Bruijn: 'Ook gaven zij aan dat zij graag beter inzicht wilden krijgen in manieren om problemen uit de praktijk in het vervolg zelf op te lossen en wanneer ze een juridisch adviseur zouden moeten inschakelen.'
In zijn zoektocht naar een geschikte professor die zijn studenten hier meer over kon vertellen, kwam Bruijn terecht bij de rechtenfaculteit in Leiden. 'Professor meester Aernout Schmidt van de faculteit Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Metajuridica, Recht & Informatica bleek zich bezig te houden met eLaw. Hij was op dat moment net bezig met een vak ICT en recht voor de rechtenstudenten', zegt Bruijn. 'Ik heb de vragen- en wensenlijst van de ict'ers vervolgens aan hem overgedragen met het verzoek naar aanleiding hiervan een masterclass samen te stellen van zes drie tot vier uur durende sessies. En dat is goed gelukt. De inhoud en het niveau van het vak zijn specifiek gericht op studenten Ict en Business en niet op rechtenstudenten.'
“Onze studenten kunnen zelf hun behoefte aan onderwijs op een bepaald deelgebied van ict aangeven en vormgeven”
BRAVO Leidse Universiteit!!!
Zo hoort het – volgens mij – ook.. onderwijs a la carte!
De STUDENT bepaalt wat en hoe zij,hij het wil leren en het opleidings-instituut faciliteert in het aandragen, beschikbaar stellen, overdragen van de GEVRAAGDE kennis!
WE WANT MORE!
Ik hoop dat menig studentengroep (en onderwijs faciliteit) jullie goede voorbeeld gaat volgen.
Geen genoegen nemen met wat een ANDER voor je bepaald, maar ZELF actief ACTIE ondernemen om het (nederlandse, globale) onderwijs landschap om te ploegen en te hervormen naar een “Knowlegde On Student Demand” community.
Das pas leren, als je zelf de vrijheid hebt om te kiezen wat en hoe JIJ wilt leren.
RV = Ronald Vermeij is het toch?
Jij bent toch die headbangende rockende freelancer die in Groningen het probeerd het hoofd koel te houden?
Heb je ondertussen al een baan bij Computable.nl/VNU Media?
Je schrijft altijd van die ellenlange IT-kritieken en ICT Commentaar.
Wanneer ga je nu gewoon eens aan het werk man?
Weet je klant wel dat jij de hele dag in zijn tijd ligt te bloggen online?
Leuk initiatief, maar een beetje overdreven. Als deze studenten even hadden gegoogled op recht en ict waren ze wellicht uitgekomen op de volgende link naar http://www.rug.nl/rechten/faculteit/vakgroepen/rth/rechtenict/index.
De RUG doet al meer dan een decenium onderzoek naar het snijdvlak tussen recht, economie/bedrijfskunde en ict. Er worden bachelor en masteropleidingen gegeven. Thans gecoördineerd vanuit het Centrum voor Recht en ICT.
Wel begrijp ik dat de afstand tussen Groningen en Leiden wat groot is, maar wellicht kan er een samenwerking uit voortgroeien. Of een gezonde academische concurrentie, maar ik begrijp dat Leiden meer voor een praktische insteek kiest dan een academisch theoretische.
De afdeling eLaw van universiteit Leiden bestaat dit jaar 25 jaar, opgezet door prof. mr. Aernout Schmidt in 1985. Ook in Leiden houden ze zich al 25 jaar bezig met ICT, informatica en recht maar vanuit rechten perspectief c.q. de rechtenstudenten. Hier is het juist omgekeerd, vanuit ICT perspectief wordt naar recht gekeken.