Printerfabrikant Canon weigerde een Linuxdriver te ontwikkelen voor het Antoniusziekenhuis in Utrecht, toen die in 2009 begon aan de overstap naar een server-, desktop- en applicatieomgeving op basis van open source software. Volgens Canon is daarbij 'geen sprake geweest van onwil, maar van een zeer vervelende samenloop van omstandigheden.' In maart stelt de fabrikant alsnog Linuxdrivers ter beschikking.
'We hebben Canon benaderd met de vraag: hebben jullie een open source driver? Die hadden ze niet. Toen hebben we hen gevraagd er één voor ons te maken. Dat wilden ze niet. En ze weigerden ons de informatie te leveren om er zelf één te maken', vertelt ict-manager Gerrit Krediet van het Antoniusziekenhuis.
Volgens marketingdirecteur Hans Smittenaar van Canon 'is het verzoek vanuit de ict-dienstverlener van het Antoniusziekenhuis helaas per abuis niet bij de juiste betrokkenen terecht gekomen. We betreuren dan ook dat wij het Antoniusziekenhuis in dit geval niet hebben kunnen helpen. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat hierbij geen sprake is geweest van onwil, maar van een zeer vervelende samenloop van omstandigheden.'
250.000 euro
Hoe dan ook, Canon's haperende interne communicatie plaatste het ziekenhuis in 2009 voor een probleem. ' We zijn voor het allergrootste deel digitaal, maar er komen nog steeds patiënten langs met een brief van de huisarts. Die willen we dan meteen kunnen scannen,' legt Krediet uit.
'We hebben 500 Canonscanners. Het zou maar liefst 250.000 euro gekost hebben om al die scanners te vervangen' , vult hoofd ict-beheer Jetse Pettinga aan.
Zelf driver ontwikkeld
Het ziekenhuis liet het er niet bij zitten. Pettinga: 'Uiteindelijk hebben we via internet een Amerikaan gevonden van de SANE-groep die voor krap vijftienhonderd euro een driver voor ons geschreven, op basis van onze wensen. Zoals je voor Windows de TWAIN-groep hebt die drivers voor dat besturingssysteem ontwikkelt, heb je in de opensourcewereld de SANE-groep.'
Het Antoniusziekenhuis heeft de Ubuntu-driver vrijgegeven onder een opensourcelicentie.
Canon komt alsnog met Linuxdrivers
Inmiddels heeft Canon haar fout ingezien. Smittenaar: 'Ten tijde van het verzoek van het Antonius Ziekenhuis hadden wij inderdaad geen Linuxdriver beschikbaar voor deze scanners. Wel begrijpen wij dat er behoefte vanuit klanten bestond voor een dergelijke applicatie. We hebben de afgelopen tijd Linuxdrivers ontwikkeld voor de betreffende scanners. Deze worden de komende maand gratis online beschikbaar gesteld.'
” En ze weigerden ons de informatie te leveren om er zelf één te maken’, vertelt ict-manager Gerrit Krediet van het Antoniusziekenhuis.”
Kijk, dat je als printerfabrikant zelf geen driver wilt bouwen, kan ik nog in komen. Het is tenslotte ook niet je core-business, software drijvers bakken.
Maar dat je de informatie niet bloot wil geven aan mensen die het ZELF willen doen, ruikt naar kartel-afspraken/vorming met Microsoft. Om al bij al je klanten af te dwingen dat ze “eerst moeten overstappen op Windows, alvorens ze gebruik kunnen maken van Cannon produkten”
Dit is een mooi voorbeeld van hoe de Open Source community elkaar toch kan en wil helpen, mits de benodigde informatie maar beschikbaar komt…zij het van de fabrikant zelf of via reverse enginering op een ander platform
Ik ben heel benieuwd welke volgende (hardware, software) fabrikant weigert informatie te geven, zodat haar klanten ZELF hun EIGEN drivers, software kunnen maken…. Dat zouden veel meer mensen moeten doen
Succes Gerrit:
Dit is een leuk onderhandelingspunt (“levert u wel/geen open source informatie of drivers”) om te overdenken bij de keuze van de apparatuur tijdens de komende hardware vervanging n het ziekenhuis.
+1 voor het Antoniusziekenhuis omdat ze de code vrij beschikbaar stellen.
Ik draai nu 2 jaar Linux. En ben heel tevreden.
Zulke berichten zijn schitterend om te lezen..
Go Open Source !!!
Zulke berichten geven juist aan hoe slecht het nog gesteld is met de ondersteuning voor OS.
Mooi dat ze het hier hebben kunnen oplossen, maar dit soort problemen zullen veel bedrijven doen besluiten OS geen kans te geven of de rug toe te keren.
Dat je na 2 jaar enthousiast bent is mooi natuurlijk, dat ben ik ook nog altijd na ruim 10 jaar. Maar dat is niet te vergelijken met een situatie als deze.
Ik vraag me af of je als fabrikant “verplicht” kan worden gesteld informatie over je produkten vrij te geven.
Er bestaat toch ook zoiets als intellectueel eigendom?
Ik prijs het Antonius ziekenhuis en dat dit bekend wordt gemaakt.
Ook ik gebruik Ununtu (Linux) al enkele jaren met een oude printer HP510 deskjet met nog betere resultaten als de drivers toen ik windows 95 gebruikte.
De overheid maar ook bedrijven kunnen nog veel geld besparen. Het geld ligt voor het oprapen.
Dit ziekenhuis is hiervan een treffend voorbeeld.
Prima!
Ik ben degene die als ICT dienstverlener die Canon heeft benaderd met het verzoek voor het Antonius ziekenhuis. Ik heb eerst gebeld en trof iemand die zelf ook (bij Canon) met Ubuntu werkte en het bijzonder betreurde dat de driver niet bestond en waarschijnlijk ook niet gemaakt zou gaan worden. Hij verwees me naar de cbshelpdesk van Canon en heeft me beloofd dat het in ieder geval op de juiste plek zou terecht komen. Onderstaand mijn mail:
—
Dear sir, madam,
At the Sint Antonius hospital at Nieuwegein in the Netherlands the ICT department is converting all workstations and back end systems to Linux. The choice for desktops is Ubuntu and the choice for the back end systems is Red Hat / CentOS. Stone-IT is the Linux partner for the Sint Antonius hospital in this project. I work as a project manager for Stone-IT.
The Sint Antonius hospital purchased 400 Canons scanners (DR2050 and DR2010) for scanning bar codes. We discovered that there’s no driver support for these scanners in Ubuntu at all. We checked at the SANE project site and found that driver support for Cannon scanners is missing at all.
At the Sint Antonius hospital we are faced with the challenge, how to fix a driver for these scanners. It is too big an investment not using these scanners. There are a couple of possible solutions we can think of. Without the support of Cannon (SUN and Novell offered to write an driver, or we can pay a community programmer to make a driver). The other possibility is with the support of Cannon. We really want to know what you can do for us.
We prefer an option with the support from Canon, that much should be clear. Important to realize is the media coverage the project has, last year and the coming year. Additionally you should be aware there are 5 hospitals in the Netherlands that are working in a conglomerate with the Sint Antonius hospital. They to are considering using Linux, the Sint Antonius hospital is testing ground. There’s a big commercial opportunity I believe.
Please let us know what Cannon can do for us.
greetings, Jan van der Torn,
—
Het laat zich raden dat ik niets meer heb mogen vernemen. Laat ik wel benadrukken dat ik niets tegen Canon hebt (in tegendeel ze maken fantastische hardware), ik blij ben dat er beweging komt in de zaak, ik het jammer vind dat het op deze manier moet en ik nogmaals Allan Noa van het SANE project wil danken voor het maken van de twee drivers.
grt, JvdT
Misschien had het gescheeld als je Canon consequent goed gespeld had?
Zou wel eens aardig zijn te onderzoeken hoe ziekenhuizen met open source aardig uit de voeten lijken te kunnen, terwijl gemeentehuizen daar klaarblijkelijk toch meer moeite mee lijken te hebben (zie https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/3269081/1277105/heerenveen-kon-open-office-niet-koppelen.html?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=E-mail&utm_campaign=Redactiemailing). Andere functionaliteit?
Kan me eigenlijk niet voorstellen dat het IT-landschap voor een ziekenhuis eenvoudiger zou zijn dan dat voor een gemeentehuis….
Henk, dat klopt. Ziekenhuizen met veel high-tech apparatuur hebben een meer complexe ICT dan de meeste gemeenten.
Maar er zijn ook gemeenten die het wel goed doen, zoals bijvoorbeeld de gemeenten Assen en Haren. Die gebruiken al jaren open source daar waar dat kan.