Wolters Kluwer verwacht zijn omzet uit online- en softwareoplossingen in 2010 verder te kunnen vergroten. Ook nieuwe overnames op dit vlak worden niet uitgesloten. De ontwikkel- en testactiviteiten in offshorecentra in India worden uitgebreid. Nieuwe mobiele toepassingen hebben de toekomst, aldus topvrouw Nancy McKinstry. Nog even en het uitgeefconcern uit Alphen aan den Rijn kan voortaan door het leven als ict-bedrijf.
Wolters Kluwer levert zakelijke informatie en softwarediensten aan met name de gezondheidszorg, de financiële sector en de juridische wereld. Het uitgeefconcern (wereldwijd ruim 19.000 medewerkers) behaalde in 2009 een omzet van 3,425 miljard euro en een winst (na buitengewone lasten) van 110 miljoen euro. Meer dan de helft van de opbrengsten (52 procent) komt uit elektronische activiteiten (online abonnementen en software). Voor 2010 voorziet de informatiespecialist een verdere groei van de elektronische omzet.
De markt vertoont trekken van herstel, vooral in de Verenigde Staten. Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry stelde tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Amsterdam dat klanten overal ter wereld toegang willen hebben tot actuele informatiebronnen. In softwaretoepassingen voor mobiele apparatuur (iPhones, Blackberry's en andere pda's) zit dan ook forse groei. Ze wijst bijvoorbeeld op de financiële sector, waar veel behoefte bestaat aan online gegevens over regelgeving en compliance. Via een Blackberry kunnen accountants in de Verenigde Staten bijvoorbeeld informatie ophalen over belastingregels per staat.
Werkstroom
Volgens bestuurslid Jack Lynch wordt de traditionele wijze dat een manager of een medewerker een informatiespecialist een onderzoeksopdracht geeft steeds meer verdrongen door slimme software die de eindgebruiker via een vraag/antwoord-spel ondersteunt bij het vergaren van informatie in speciale kennisdomeinen. Hij wijst als voorbeeld op een Duitse mobiele toepassing voor handelsgegevens die vorig jaar dertigduizend keer gedownload zou zijn. Of een onderwijstoepassing (e-manual) waarbij Amerikaanse rechtenstudenten via hun pda oefenstof met meerkeuzevragen kunnen doornemen.
Daarnaast levert het bedrijf workflowtoepassingen. McKinstry wijst op een hypotheektoepassing voor het checken van klantgegegevens die in de VS wordt gebruikt. Ook in de gezondheidszorg biedt Wolters Kluwer oplossingen aan voor automatische documentverwerking. Het bedrijf probeert de software-oplossingen zoveel mogelijk via wereldwijde standaardplatforms aan te bieden, zoals het Atlas-platform voor de juristerij. Ook is het uitgeefconcern gaan werken met open standaarden (het vrijgeven van de broncode is een brug te ver) en biedt het tevens oplossingen in een SaaS-variant (draaiend op afstand; SaaS = Software as a Service). 'Wij hebben de ontwikkeling doorgemaakt van uitgaven in print naar die op cd, op online, als rss-feeds en nu als Apple iPhone-apps. Voor ons is het van belang dat de data zoveel mogelijk uit één bron komen via één repository', benadrukt Lynch.
SAP en Oracle
McKinstry merkt dat de groep Corporate & Financial Services het snelst nieuwe technologie overneemt. Ook juristen houden elektronische ontwikkelingen goed bij. Medisch specialisten sluiten de rij. Geografisch gezien lopen de VS en Groot-Brittannië twee tot drie jaar voorop. 'Maar in Europa is de magische grens van 50 procent omzet uit online- en softwareoplossingen in 2009 doorbroken', stelt ze. Het voordeel van elektronische diensten is dat ze langer blijven hangen, vult Lynch aan. 'Het percentage terugkerende omzet is hoog. Klanten bestellen sneller een nieuwe update online dan een volgende papieren herdruk.'
In 2009 nam Wolters Kluwer Axentis over, een Amerikaanse leverancier (50 werknemers) van software voor governance, risicomanagement en compliance. Beschouwt het concern zichzelf dan ook als softwarebedrijf? McKinstry vindt dat er toch nog een duidelijk onderscheid bestaat met partijen als Oracle en SAP. 'Dat komt door onze verticale applicaties, gericht op speciale doelgroepen. Zo'n sterke focus op kennis en toegevoegde waarde hebben dat soort bedrijven niet.'
Opportunistisch
Als bedrijf met een forse softwaretak moet Wolter Kluwer ook nadenken over applicatie-ontwikkeling en testen. Een groot deel ervan vindt in India plaats, waar het concern ontwikkelcapaciteit inhuurt bij offshore-specialisten (inmiddels zo'n 2000 medewerkers). In Kuala Lumpur (Maleisië) beschikt het over een R&D-centrum. Wolters Kluwer laat in India ook een deel van zijn routinematige backoffice-activiteiten uitvoeren. Ook regelt het business process outsourcing-werkzaamheden voor klanten (contentproductie, zoals het invullen van papieren). McKinstry voorziet dat haar bedrijf nog meer werk in offshorelocaties zal onderbrengen.
In 2009 besteedde Wolters Kluwer voor 54 miljoen euro aan acquisities. In 2008 lag dat investeringsbedrag nog op 667 miljoen euro. Gemiddeld genomen gaat het om een pot van tweehonderd tot driehonderd miljoen euro. McKinstry bestempelt het afgelopen jaar dan ook als een slap jaar voor overnames en fusies. Zij voorspelt dat de overnamemarkt in 2010 zal aantrekken. 'Wij houden onze ogen op en hanteren een opportunistische aanpak. Als we gaan acquireren zal dat hoogstwaarschijnlijk om softwarebedrijven gaan en niet zozeer om contentleveranciers. Het betreft met name startups in gespecialiseerde tools die aan de grenzen van hun groeimogelijkheden zitten en bij ons aankloppen voor de verdere ontwikkeling van hun product.'