De gemeente Heerenveen heeft vijftig applicaties proberen te koppelen aan Open Office. Bij tien tot vijftien applicaties ondervond de Friese gemeente problemen. ‘Voor sommige van deze applicaties is geen koppeling beschikbaar en moesten we deze zelf maken. Dat lukte niet altijd', zegt ict-manager Klaas Kielstra. De gemeente stapte onlangs over van het opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office.
Het betreft bijvoorbeeld een Centric-applicatie, zegt de ict-manager. ‘Maar dat is zeker niet de enige. Het gaat om allerhande problemen voor verschillende applicaties.' Zo lukte het bijvoorbeeld niet om tekstbestanden te importeren in applicaties voor het versturen van brieven. Ook de verbinding met een SQL-database gaf problemen. Ook gemeentespecifieke applicaties leverden problemen op. ‘We hebben geprobeerd een juridische applicatie aan te sluiten op Open Office. Maar voor deze applicatie was helemaal geen koppeling beschikbaar.'
Het waren overigens niet alleen problemen met de koppeling waar de gemeente mee te maken had. ‘De Excel-variant Calc had een magere performance. Bij grote bestanden liep het programma regelmatig vast', zegt Kielstra.
Vier jaar
De gemeente zegt vier jaar bezig te zijn geweest om Open Office naar behoren te laten werken. ‘We hebben koppelingsvlakken laten maken en workarounds bedacht. Zo'n spaghetti van programmatuur is ook niet wenselijk. Uiteindelijk moet je dan besluiten dat het niet goed werkt', zegt de ict-manager.
De werknemers van de gemeente werken inmiddels met Microsoft Office. Dat geeft geen problemen, zegt Kielstra. ‘Alle programmatuur is hierop aangepast.' De ict-manager benadrukt dat het niet zo is dat de gemeente geen open source software meer gebruikt. ‘Maar we zijn uiteindelijk ook een bedrijf waarbij de ict gewoon moet werken. Open source software die goed en naar behoren werkt, blijven we gebruiken.'
Heimen, waarom gebruikte je Lotus Symphony? Symphony is gebaseerd op OpenOffice, net als StarOffice en OxygenOffice Professional (alleen Windows)?
OpenOffice werkt minder goed samen met de KDE interface van Kubuntu. OpenOffice kan je beter bij de Gnome interface van bijvoorbeeld Ubuntu gebruiken. KOffice werkt beter bij Kubuntu.
Er zijn overigens kwaliteitsverschillen tussen OpenOffice versies. Versie 3.0 en 3.1 zijn duidelijk minder goed en langzamer dan de versie 3.2. Ben daarom lang bij versie 2.4 gebleven.
@ICT-er, 28-02-2010 14:26
Volgens mij geef je hier de kern van de problematiek van het Open Source gebeuren aan: tig-distributies van even zovele hobbyistenclubjes die hun eigen gekozen koers niet in kunnen/willen wisselen voor een algemene koers en elkaar onderling niet optimaal verdragen. Daarmee wordt het voor de IT-verantwoordelijke een onoverzichtelijke brei waarbinnen heel moeilijk een verantwoorde bedrijfskritische lijn te trekken valt.
Daarbij getuigen veel OS-projecten van enige minachting naar pure gebruiker: men veroordeelt de gebruiker tot het inkloppen van cryptische commandline regels en het aanpassen van ini-files. De GUI is niet voor niets uitgevonden en dat heeft MS toch beter door dan die OS-ontwikkelaars.
Wat ik vreemd vind, is dat er nog veel te veel gemeenten eigen applicaties in gebruik hebben. Als Heerenveen gemeentespecifieke applicaties gebruikt, gebruiken andere gemeenten die ook. De meeste taken die door gemeenten uitgevoerd worden, zijn taken die door ALLE gemeenten worden uitgevoerd, en die vaak ook nog eens aan dezelfde overheidsregels moeten voldoen. Maatwerk is in dat soort gevallen niet vaak nodig, hooguit op detailniveau zouden er verschillen kunnen/mogen zijn.
Gemeenten zouden daarom wat mij betreft veel vaker gedwongen mogen worden samen te werken in de ontwikkeling van oplossingen zodat problemen en oplossingen gedeeld worden. Ze moeten inzien dat het in hun eigen belang is als ze hierin samenwerken met – maar ook als bescherming tegen – de vendors. Dit gebeurt veel te weinig. Daarbij moet men oude applicaties durven loslaten. Investering in de aanpassing is voor een enkele gemeente vaak te duur, maar gedeelde nieuwbouw hoeft dat door de schaalgrootte niet te zijn. Rijk en VNG zouden hier veel in kunnen betekenen.
Vendors kunnen/zullen namelijk nog veel te vaak hun eigen ‘onderzoek’ herkauwen/misbruiken voor andere organisaties. Dit is voor iedereen een valkuil ( ook de vendor ), omdat er vaak niet meer verder gezocht wordt : het eerdere onderzoek wordt een soort mantra, wat luiheid in de hand ( en innovatie tegen ) werkt …
Waar we daarnaast ook eens mee moeten ophouden met het roepen van zaken zoals : “De Excel-variant Calc had een magere performance. Bij grote bestanden liep het programma regelmatig vast”.
Als ik regels als deze lees, lopen de rillingen over mijn rug. Men kent niet meer het type toepassing, alleen maar de produkten.
Om nog een voorbeeld te noemen : Blackberry/Iphone/ Android/Windows Mobile telefoons et al zijn allemaal smartphones.
Als professionals zouden we in ieder geval het taalgebruik weer moeten standaardiseren : we hebben het dan over spreadsheets ipv excelsheets, presentaties ipv powerpoints undsoweiter …
Het gebruik van produktnamen maakt de discussie ondoorzichtiger …
@Ron Tuijnman, 28-02-2010 15:36
Aan dezelfde onoverzichtelijkheid en minachting maken Microsoft en andere vendors zich ook en misschien nog meer schuldig. Niet alleen met licenties, maar ook het niet of onvoldoende ondersteunen van eerdere versies.
Daarbij marginaliseer je hier de structurele bijdragen aan open source van major vendors zoals Oracle/Sun, IBM …
IT-beslissingen en/of -investeringen bij overheid en bedrijfsleven verschillen daarbij op een belangrijk punt : het hoefddoel is resp. maatschappelijk of winstmaximalisatie.
Ron Tuijnman, deze problematiek is generiek voor nieuwe applicaties en software updates en upgrades. Steeds weer moet je kijken of de software goed genoeg is voor de situatie bij jouw klant. Bij upgrades naar bijvoorbeeld Windows 200, 2003 en 2008 server, Vista en Seven heb ik ook veel problemen gezien, veel meer dan bij Linux. De eerste release van MS is meestal niet geschikt voor grootschalige productie omdat het de beheerorganisatie te veel belast met operating system problemen, driver problemen of problemen met de applicaties. Ik heb de lekkende NT servers nog meegemaakt; knudde in vergelijking met die van Novell en SUN.
Bij softwareprojecten zoals OpenOffice, Ubuntu, Typo3, kan je niet spreken over hobbyistenclubjes. Miljoenen mensen gebruiken die software voor het werk en het zijn echt geen geitenwollen sokken idioten. Sommige open source projecten halen niet dit niveau, maar dat is voor mij geen reden om negatief te zijn over al die pogingen. Closed source haalt meestal ook niet dat niveau. Concurrentie is goed.
Het klopt dat MS een handige GUI voor niet ICT-ers heeft gemaakt in navolging van Apple. Dat is in de Linux wereld ook is opgepakt. Maar de professional wil vaak (en moet soms) toch met de prompt werken op server. Ook een ervaren applicatie gebruiker wil met schortcuts kunnen werken i.p.v. met het GUI-menu te moeten werken. En als ik een gebruiker in Windows geheel wil verwijderen, dan moet ik dit nog steeds met een prompt commando doen. Dat heeft toch weinig met open source arrogantie te maken.
grumbl, je verhaal dat te veel gemeenten eigen applicaties in gebruik hebben klopt. Dat geldt ook vele andere branches zoals waterschappen, ziekenhuizen, bakkers, makelaars….. Te weinig open standaarden in gebruik/aanwezig, te veel maatwerk, te veel onnodige koppelingsproblemen, te veel kosten en dus te weinig rendement. Dus moeten we doorgaan met klanten vertellen dat het ook anders kan.
Ik denk dat deze discussie achterhaald is met de opkomst van de cloud applications. De vraag die iedereen zich binnenkort stelt is, gebruik ik Zoho Office, Google Office of Microsoft office in de clouds.
@Peter
De vraag is alleen of de overheden hun data wel willenmogen opslaan ergens in de cloud.
Om je een idee te geven: een aantal jaren geleden hadden we in ons rekencentrum wat applicaties draaien van een grote gemeente. Ons uitwijkcentrum stond destijds nog in het buitenland.
Echter, voor deze gemeente mochten we geen gebruik maken van ons standaard uitwijkcentrum; vereist was dat de data binnen de landsgrenzen bleef.
Het zou me daarom niet verbazen als “de cloud” niet gaat werken voor gemeenten en andere overheden
peter, door een eventuele cloud uitbesteding verandert er niets aan kwesties rond connectivity, bestandsformaten, maatwerk, et cetera. Het lijkt alleen of je de problemen kwijt bent door ze tegen betaling over de schutting te gooien. Je hebt in feite te maken met een MS cloud, Google cloud, Centric cloud, ATOS cloud, IBM cloud, enzovoorts, op het internet. De ICT-service manager van de gemeente moet een optimale keuzes maken tussen OSx compliant diensten. Bijvoorbeeld, een intermediaire servicedesk moet in staat zijn om de gebruiker te ondersteunen. Die gebruiker weet niet hoe en welke cloud SLA gebruikt kan worden.
@grumbl, 28-02-2010 16:19:
[Quote]
Niet alleen met licenties, maar ook het niet of onvoldoende ondersteunen van eerdere versies.[/Quote]
Je kunt veel zeggen van MS, maar niet dat ze hun eerdere versie niet ondersteunen. XP zelfs nog tot 2014 en ik maak me sterk dat veel onder Win98 ontwikkelde applicaties ook gewoon onder W7 nog zullen functioneren.
Ik moet onmiddellijk bekennen dat ik me ook stoor aan de update cycli van MS die met nieuwe versies komen of daar nou een reeele behoefte aan is of niet. Maar aan de andere kant: ook de OS-gemeenschap laat zich niet onbetuigd met nieuwe versies. Wat mij daar dan bij stoort is toch een beetje het sectarische gebeuren van al die verschillende desktops en distributies. Dat maakt het er voor een IT-beleidsbepaler niet overzichtelijker op.