De gemeente Heerenveen heeft vijftig applicaties proberen te koppelen aan Open Office. Bij tien tot vijftien applicaties ondervond de Friese gemeente problemen. ‘Voor sommige van deze applicaties is geen koppeling beschikbaar en moesten we deze zelf maken. Dat lukte niet altijd', zegt ict-manager Klaas Kielstra. De gemeente stapte onlangs over van het opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office.
Het betreft bijvoorbeeld een Centric-applicatie, zegt de ict-manager. ‘Maar dat is zeker niet de enige. Het gaat om allerhande problemen voor verschillende applicaties.' Zo lukte het bijvoorbeeld niet om tekstbestanden te importeren in applicaties voor het versturen van brieven. Ook de verbinding met een SQL-database gaf problemen. Ook gemeentespecifieke applicaties leverden problemen op. ‘We hebben geprobeerd een juridische applicatie aan te sluiten op Open Office. Maar voor deze applicatie was helemaal geen koppeling beschikbaar.'
Het waren overigens niet alleen problemen met de koppeling waar de gemeente mee te maken had. ‘De Excel-variant Calc had een magere performance. Bij grote bestanden liep het programma regelmatig vast', zegt Kielstra.
Vier jaar
De gemeente zegt vier jaar bezig te zijn geweest om Open Office naar behoren te laten werken. ‘We hebben koppelingsvlakken laten maken en workarounds bedacht. Zo'n spaghetti van programmatuur is ook niet wenselijk. Uiteindelijk moet je dan besluiten dat het niet goed werkt', zegt de ict-manager.
De werknemers van de gemeente werken inmiddels met Microsoft Office. Dat geeft geen problemen, zegt Kielstra. ‘Alle programmatuur is hierop aangepast.' De ict-manager benadrukt dat het niet zo is dat de gemeente geen open source software meer gebruikt. ‘Maar we zijn uiteindelijk ook een bedrijf waarbij de ict gewoon moet werken. Open source software die goed en naar behoren werkt, blijven we gebruiken.'
macspertise, gaat het bij jou om problemen met MS Office op een Mac? Ik gebruik OO ook voor het redden van documenten gemaakt in MS Office Windows versie.
@Jeroen R: Ik weet niet waar jij je ervaringen vandaan haalt, maar ik ben bij talloze bedrijven gedetacheerd geweest, van klein tot groot, en ik kan je vertellen dat koppelingen tussen Office en andere third-party applicaties aan de orde van de dag zijn. Een simpel briefje tikken doen we thuis, en daar zal Open Office inderdaad best voldoen voor de meeste mensen.
Enige wat ik hier lees is het geschreeuw van mensen die zich op stellen als evangelisten van het een of het ander. Als je iets tegen mMS hebt, prima dan blijf je bij je eigen ding en omgekeerd natuurlijk. Er worden nu eenmaal keuzes gemaakt binnen bedrijven en overheids instanties en dat ga je niet zomaar ieder jaar weer veranderen. Maar wel klagen als de belastingen of gemeentelijke lasten weer omhoog gaan. Als de gekozen oplossing nu goed werkt voor Heereveen in dit geval dan is dat zo. Er zullen ongetwijfeld ook organisaties, bedrijven enz. waar opne source prima volstaat.
Het klinkt mij hier meer in de oren als dat er mensen zijn die het liefst zien dat MS van de wereld verdwijnt.
Dat die opmerkingen over MS SQL, hoogst merkwaardig want in mijn eigen organisatie worden diverse applicaties gebruikt van allerlei leveranciers, zelfs Oracle, en die werken allemaal prima met MS SQL. Het klinkt mij dan een beetje vreemd in de oren dat Openoffice dat niet doet, het lijkt mij nl. dat MS er absoluut niet bij gebaat is als applicaties niet kunnen koppelen met hun database. En om nu MySQL te noemen, niet echt een Enterprise database volgens mij.
En met betrekking tot de opmerking dat MS arrogant is richting haar klant. Wij hebben een goede support en dergelijke dus ook daar zijn verschillende meningen.
En als laatste, ik ben ook er ook geen voorstander van dat MS andere goede producten probeert te verdringen of anders opkoopt.
Mike Chung, heeft gelijk. Er zijn meer bedrijven die niet bepaald uitblinken in integratiemogelijkheden en openheid. Dat is helaas al lang zo en zij hebben hun ketenpartners in crime die ook graag halve waarheden verkondigen.
De Centrics met hun achterhaalde producten moeten gedwongen worden om open standaarden en platformonafhankelijkheid te ondersteunen. Een “Manifest leveranciers open standaarden” laten tekenen is in de praktijk onvoldoende gebleken.
Daarom moeten juist de gezamenlijke overheden open standaarden en platformonafhankelijkheid eisen. Daar kunnen de bedrijven, de belastingbetaler en consumenten van profiteren. Dit is nu rijksbeleid.
Ik hoop dat de nieuwe gemeentebesturen en de nieuwe regering dit beleid gaan uitvoeren. Dit is veel belangrijker dan het open source beleid sec.
RV, ik weet uit ervaring dat er heel veel nette en zeer deskundige Microsoft medewerkers zijn. Prima collega’s.
Maar als bedrijf noem ik Microsoft arrogant. De PR van Microsoft heeft zo een aantal arrogante statements gemaakt m.b.t. klachten van klanten. Het gaat om problemen met bijvoorbeeld Windows NT en 9x, Xbox, Vista, MS Office 9x, SharePoint. Hierbij worden problemen glashard ontkend of krijgen anderen ten onrechte de schuld (op een vaak slinkse wijze).
De FUD actie van Microsoft t.o.v. open source noem ik ook arrogant. Ik wil niet door Microsoft voor een crimineel uitgemaakt worden omdat ik ook open source gebruik. Zeker niet door een bedrijf dat miljarden aan boetes heeft gekregen wegens verboden marktafspraken en koppelverkoop chantage van PC-fabrikanten en ook vele malen flink heeft moeten dokken voor het schenden van intellectueel eigendom van andere bedrijven.
Omdat aan die koppelverkoop ook leveranciers meedoen, krijgen onze klanten niet de vrijheid, mogelijkheden en kwaliteit die ze verdienen.
Zou Heerenveen de koppelingen die WEL gelukt zijn ergens met een open licentie op een site kunnen zetten?
Ik ben benieuwd of gemeente Heerenveen heeft overwogen om mee te helpen aan de doorontwikkeling van Open Office? De SQL-adapter voor Word en de performance van Excel lijken mij componenten bij uitstek waar de community hulp bij kan gebruiken.
Deze discussie zou helemaal niet moeten gaan over open source versus closed source, Open Office versus Microsoft Office, maar over open standaarden versus gesloten formaten.
Wat in Heerenveen is gebeurd is dat er in het verleden is besloten te standaardiseren op Microsoft Office en daarmee de gesloten Microsoft bestandsformaten. Vele andere leveranciers hebben met pijn en moeite hiermee gekoppeld (d.m.v. van Microsoft tools). En nu plukt men hier de zure vruchten van: vendor lock-in.
Dit is het perfecte voorbeeld daarvan, want na 4 jaar proberen is het nog niet gelukt om van de gesloten software af te komen. Had mijn jaren geleden gekozen voor het Open Document Format, dan hadden leveranciers binnen no time koppelingen gebouwd of had je simpelweg kant-en-klare koppelingen gedownload van internet.
Of men er vervolgens voor kiest om Microsoft Office of Open Office te gebruiken om deze ODF-bestanden te bewerken doet er niet toe. Met open standaarden heb je tenminste de vrijheid, die je nu niet hebt. Je zit niet alleen vast aan Microsoft, maar ook aan al je leveranciers die koppelen met je office producten en weigeren nieuwe koppelingen te ontwikkelen. Wat mij betreft een ongewenste situatie en zonde van mijn belastinggeld.
Ik ben het volledig met Marcel eens! Ik werk zelf voor een multinational (met inmiddels een omvang van meer dan 100.000 medewerkers). De sleutel tot integratie wordt inderdaad gevormd door open standaardformaten.
De software die wij ontwikkelen of laten ontwikkelen is daarom niet of nauwelijks afhankelijk van de Office pakketkeuze. Bovendien krijgt een Office pakket nooit een fundamentele rol binnen welk geautomatiseerd werkproces dan ook. Je legt het lot van je bedrijfsvoering immers niet in een pakket dat zich bij een volgende release heel anders kan gedragen. Een dergelijke afhankelijkheid leidt altijd (ik spreek uit ervaring) tot behoorlijke problemen en dus kosten bij een opwaardering.
@Roel: Ik werk zelf met Linux, om precies te zijn met Kubuntu. Ik kan met volledig gegronde redenen zeggen dat Kubuntu veeeel beter is dan Windows. Het enige wat ik altijd direct uit Kubuntu verwijder na het installeren is OpenOffice. Is inderdaad troep. In plaats daarvan gebruikte ik eerst Lotus Symphony, maar sinds een tijdje KOffice. Ook ik ben dus iemand die graag mensen overtuigd over te stappen op Linux, maar ik verplicht niemand en ik overtuig ze al helemaal niet van OpenOffice.