Bedrijven die hun jaarrekening vertraagd uitbrengen, lopen het risico hun handel te benadelen. Dat ondervond in ieder geval Inter Access die de verslaglegging over 2008 pas eind januari 2010 bij de Kamer van Koophandel indiende. De automatiseerder uit Hilversum had er een goede reden voor, maar merkte wel dat de dagelijkse operaties en potentiële orders eronder leden. Leveranciers, business partners en klanten stelden zich terughoudend op.
Het deponeren van een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel blijkt voor niet beursgenoteerde vennootschappen toch meer te zijn dan een pro forma handeling. Dat ondervond Inter Access. De Hilversumse ict-dienstverlener stelde de deponering van het jaarverslag 2008 uit, omdat het bezig was met het aantrekken van de broodnodige kapitaalversterking. DIt lukte begin 2010, waarbij Rabo Participaties een meerderheidsbelang in de Hilversumse automatiseerder verkreeg.
De automatiseerder wilde van deze transactie per se kond doen in het directieverslag van de jaarrekening over 2008. 'Wij wilden concreet aantonen dat door de herfinanciering de balans van het bedrijf weer was hersteld. Waren deze passages niet opgenomen, dan had er een ander accountantsverslag gelegen met een ongewisse afloop over de finanaciële problemen. Dan hadden we aan leverancier en klanten steeds moeten uitleggen hoe de vlag er bij Inter Access bij hing', stelt directievoorzitter Michel de Meijer.
Benadelen
Het gedurende 2009 niet ter beschikking kunnen stellen van een jaarrekening 2008 schaadde echter wel de dagelijkse gang van zaken en de orderpijplijn. In het directieverslag staat dat leveranciers en business managers naarmate het boekjaar vorderde steeds minder geneigd waren om bestellingen in behandeling te nemen of een order alleen te accepteren bij vooruitbetaling. Ook kon Inter Access contractuele afspraken met klanten over solvabiliteit niet nakomen en werd het bedrijf mogelijk benadeeld bij een aantal overheidsaanbestedingen. 'In selectietrajecten leidt het niet hebben van een recent jaarverslag tot een achterstand in punten. Het vermindert je kans een order in de wacht te slepen.'
Volgens De Meijer brengt Inter Access de jaarrekening van 2009 versneld uit en is deze nog voor de zomer beschikbaar.
Hier staat een hoop onzin. Wij hebben een complexe organisatie en doen er 1 jaar over om de stukken in te leveren maar wij zijn de laatste 3 jaar wel drie keer zoveel omzet gaan draaien. Ook bij overheden. De partijen die moeilijk doen zijn banken en kredietverzekeraars. Dat banken moeilijk doen is alleen lastig als je schulden hebt.
Met name de kredietverzekeraars zijn lastig voor leveranciers die hun omzet verzekeren. Daar ligt naar mijn mening dan een goede reden als goed opdrachtgever om de jaarrekening zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.
@MW
Niet een hoop onzin maar waarheid bij inschrijven van EU aanbestedingen en zaken doen met leveranciers. Als je meedoet moet je ook je jaarrekeningen inleveren en kunnen laten zien hoe (on)gezond je bent. Je krijgt meer / minder punten.
Ja, en ik kan mij voorstellen dat als je er slecht voorstaat en de buitenwereld dit weet het je bedrijf geen goed doet dat je de cijfers zo rekt en uitstelt tot het laatste moment. Ik zou als leverancier ook vragen om een vooruitbetaling. En als klant wel 2x bedenken of ik wel kan rekenen op continuiteit.
@Robbie,
ik ben het niet met je eens inzake de aanbestedingen, we hebben vorig jaar aan 5 EU-aanbestedingen meeegedaan en ze vragen daarin meestal om de laatste 3 jaren. En dan volstond in 2009 het aanleveren van de jaarcijfers over 2007, 2006 en 2005.
Je hebt gelijk dat een negatief vermogen en slecht werkkapitaal punten kunnen kosten bij een aanbesteding. Dat leveranciers dan moeilijk gaan doen lijkt me ook logisch.
MW heeft gelijk. Het is een hoop onzin maar voor een heel andere reden. Inter Access heeft problemen gehad omdat ze er slecht voor stond. Ze hadden een keus. Of publiceren en laat iedereen zien hoe slecht de situatie was of niet publiceren en laat iedereen raden dat het slecht ging. Dus het wel of niet publiceren deed er helemaal niet toe. Onzin dus.
Dan rijst de vraag – waarom zo’n bizarre mededeling? Het zal wel aan mij liggen maar ik vind het wel frappant dat Inter Access lettelijk om de hoek ligt van de KvK. En er zijn recent stemmen opgegaan om dat publicatie gedoe voor een heleboel bedrijven af te schaffen. Mmm….