Het besturingssysteem van de iPhone heeft Windows Mobile in 2009 ingehaald als nummer drie op de lijst van veelgebruikte platforms voor smartphones. De lijst wordt aangevoerd door Symbian, die op 46,9 procent van de in 2009 verkochte smartphones als besturingssysteem is geïnstalleerd. Op grote afstand volgt het besturingssysteem van de Blackberry (19,9 procent) en die van de iPhone (14,4 procent). Dat blijkt uit marktonderzoek van Gartner.
Stukje bij beetje wordt de hegemonie van Symbian doorbroken door de andere besturingssystemen. In 2009 nam het marktaandeel van Symbian af met 5,4 procentpunten. Volgens de analisten is dat niet alleen te wijten aan sterker wordende concurrenten, maar ook aan het zwakke aanbod van Nokia’s smartphones. Symbian wordt voornamelijk, maar niet alleen, gebruikt in Nokia-telefoons.
Android en iPhone
Android en iPhone OS presteerden op de markt van besturingssystemen voor smartphones in 2009 het beste. Het aandeel van iPhone groeide 6,2 procentpunten ten opzichte van 2008. Dat was voldoende om Microsoft Windows Mobile van de derde plaats te verdringen. Android groeide in 2009 met 3,5 procentpunten. Vooral in de tweede helft van dat jaar werden veel van dergelijke toestellen verkocht, melden de analisten. Toch zouden er twijfels zijn over de intenties van Android-ontwikkelaar Google op de mobiele markt.
Nokia, formeel eigenaar van Symbian, probeert het marktaandeel van Symbian op peil te houden door de broncode ervan vrij te geven. De eerste versie van het opengestelde platform heet Symbian^3 en werd halverwege februari 2010 aangekondigd. Met het openstellen van de broncode hoopt Nokia dat meer innovatieve mobiele toepassingen worden ontwikkeld, die bovendien sneller beschikbaar komen voor eindgebruikers. De eerste toestellen verschijnen waarschijnlijk in het najaar van 2010.