Vanuit een gebruikersstandpunt gezien zit men wellicht helemaal niet te wachten op open source-software. Misschien werk je bij bij de overheid, in het onderwijs of bij een ziekenhuis en heb je in je werk te maken met computers. De kans is groot dat de werkzaamheden op de pc ondersteunend zijn aan hetgeen je doet. Je verzorgt namelijk mensen die ziek zijn, je geeft les of je helpt burgers. Computers zijn echter niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zelfs de mensen met een aversie ertegen hebben er mee leren omgaan. Nu wordt er door de ict-afdelingen en in de media gesproken over open source-software. Je hoort ze over Linux, Ubuntu, Firefox of Open Office. Maar, zo zal je misschien denken, ik wil helemaal niets anders, ik was net gewend hoe het werkte. Je kan er je werk mee doen en dat is het belangrijkste.
Zo verging het mij in 1995 ook. Ik had zelf net wat ervaring met Microsoft Windows NT. Een kennis van mij liet me toen Linux zien. Dat was toen een command line interface (zwart scherm witte letters). Ik zag er de lol en het nut niet van in. Pas toen een collega van me het ging gebruiken en we er samen ict-vraagstukken mee gingen oplossen raakte ik geïnteresseerd. De software werkte bijzonder goed en betrouwbaar en koste niets. Ik heb er wel een tijd aan moeten wennen, maar was daarna volledig overtuigd. Inmiddels is Linux in die vijftien jaar behoorlijk ver door ontwikkeld. We hebben nu mooie en bruikbare grafische interfaces en een keur aan applicaties die zonder kosten beschikbaar zijn. Dat is goed nieuws!
Het slechte nieuws is dat de kans groot is dat jij ook binnen afzienbare tijd met open source-software te maken zal krijgen. Je zal worden geconfronteerd met nieuwe software die anders werkt dan je gewend bent. Dat betekent dat je opnieuw moet zoeken en leren hoe het werkt. Het zal je in eerste instantie meer tijd kosten. Bovendien is open source-software, net als alle software, niet perfect. Ook deze software bevat fouten, bugs. Daarbij komt dat de ict-afdeling en ict-leveranciers er nog goed bekend mee moeten raken. Wat ook vervelend is dat (bijna) alle applicaties vervangen moeten worden, want die draaien niet op (bijvoorbeeld) Ubuntu. Waarom dan, zo vraag je je af? Ik steek je graag een hart onder de riem.
Het goede nieuws is dat deze software vaak van bijzonder hoge kwaliteit is. Dat betekent minder storingen en een hogere betrouwbaarheid. Je kan ervan op aan. De pc is minder kwetsbaar voor virussen en zal niet of nauwelijks trager worden door 'vervuiling'. Een bijkomend voordeel is dat deze software goedkoper is. En daar is het de ict-afdeling natuurlijk ook om te doen. Het geld dat bespaard wordt, kan aan extra ict-middelen besteed worden of aan meer en betere zorg en onderwijs.
Een ander voordeel is dat je eigenaar wordt van de software. Dat is anders dan bij een softwarelicentie die alleen recht op gebruik verleent. Je mag de software veranderen en verbeteren. Nu zal je denken, ik ben geen programmeur, dus wat heb ik daaraan? Maar jij kan dat mogelijk niet, maar een ander misschien wel. Misschien de ict-afdeling wel of iemand die zij inhuren om dat te doen. Waar het om gaat is dat gebruikers direct invloed kunnen uitoefenen op de software. Juist dat maakt open source-software uniek. Nog een voordeel is dat je de software ook gewoon thuis mag gebruiken, zo veel en vaak als je wilt. Je mag het zelfs met anderen delen.
Mocht je binnenkort te maken krijgen met open source-software, dan zitten daar vast leuke en minder leuke kanten aan. Je zal eraan moeten wennen, net als ik dat zelf moest. Uiteindelijk zal de organisatie waar je werkt er beter van worden. Mogelijk wordt je er ook zelf beter van. Het zal meer jouw software zijn dan andere software ooit kan zijn. In ieder geval hoop ik dat je er ook de lol van zult kunnen inzien, want, zoals Kees Vendrik, lid van de tweede kamer fractie van GroenLinks, stelde, 'open source-software is big fun'. Dit kan ik zeker onderschrijven. Ik hoop binnenkort weer leuke nieuwe ict-projecten op basis van open source-software te gaan begeleiden.
Ha ha, ik trapte bija in de titel 🙂
Goed stuk!
Jammer dat nooit de echte vraag gesteld wordt.
Wat is voor mijn omgeving de beste tool: MS of open source?
Altijd de meest nutteloze discussies en argumenten.
Al staat het wel mooi in je business case:
Nuttig nee, maar wel big fun!!
Breng het nou eens terug naar wat echt belangrijk is.
Met wat werkt mijn personeel het beste, en wat sluit het beste aan bij mijn werkzaamheden op de vloer.
Opensource wordt gebracht als een millue bewuste keuze:
Of het beter is weten we niet maar we moeten de schijn hoog houden.
Goed artikel.
Ik kan me er helemaal in vinden, maar ik trapte ook in de titel.
Ook ik werk met open source, mijn vrouw gebruikt het op haar laptop evenals mijn kinderen op hun pc. Nooit meer gemopper over trage pc’s of systemen die opnieuw geïnstalleerd moeten worden i.v.m. virussen. Heerlijk.
Dat is al reden genoeg om over te stappen.
Stabiel, robuust en eenvoudig. De overgang van Ms office naar open office, dat is even een middag zoeken en je bent eruit. Als het al voorkomt dat je een programma mist dan installeer je gewoon onder wine de ms versie. Ik heb 1 ms programma op mijn laptop staan. En alle software is gratis! Ubuntu is bij mij thuis favoriet, maar het maakt niet uit welke linux versie je gebruikt, het werkt altijd goed.
Wat me ook opvalt is dat de meeste tegenstanders van open source meestal mensen zijn die alleen met ms werken en nog nooit iets anders hebben geprobeerd.
Goed artikel, maar… Mensen willen niet veranderen, vormen clubjes die weigeren en krijgen fijn ondersteuning van de verkoper van bijvoorbeeld MS software.
Het is aan ons te “verkopen” dat programma’s die het stempel “open source” dragen ook gewone programma’s zijn en alles kunnen wat dat andere programma kan.
Ik wil vooral open standaarden en kom daardoor vaak uit bij open source. Open standaarden kunnen gebruiken, is soms een grotere kostenbesparing dan die op de licenties.
Leuk artikel, maar ik heb één opmerking:
“Een ander voordeel is dat je eigenaar wordt van de software. Dat is anders dan bij een softwarelicentie die alleen recht op gebruik verleent. Je mag de software veranderen en verbeteren.”
Daar wil ik een nuance op maken, aangezien dit feitelijk onjuist is. De ontwikkelaar(s) van de open source software blijven namelijk de eigenaar (auteursrechthebbende) van de software die zij hebben gemaakt. Dat recht wuiven zij niet weg. Zij geven slechts een ‘gebruiks’-recht op de software waardoor je de software verder mag openbaarmaken, verveelvoudigen, aanpassen etc, de bekende handelingen. Hoewel je dus meer handelingen mag verrichten dan een closed source licentie (en de wet) doorgaans geeft, verwerf je de eigendom op de software dus niet. Je mag er dus ‘slechts’ vrij gebruik van maken.
Angst voor verandering is een drogreden niet over te stappen op een andere omgeving (al dan niet open source)
Afgelopen jaar privé overgegaan van MS Office naar Open Office, en zakelijk van MS office 2003 naar MS office 2007.
In mijn geval was de laatste de lastigste!
Ik loop nog steeds te foeteren op MS dat ze de hele menu structuur omgegooid hebben.
Van Outlook naar thunderbird kost even wat moeite, maar van outook 2003 naar 2007 net zo veel.
@PaVaKe: inderdaad: de komst van die lintgruwel in Office 2007 heeft hier aardig wat mensen behoorlijk stevig leren vloeken! Mij niet in de laatste plaats.
Anderzijds: we verkochten wat oudere/afgeschreven Laptops aan het personeel en daar heb ik na herinstallatie van Windows (die OEM licentiesticker zat er immers nog opgeplakt) netjes Open Office op geinstalleerd. Van die vijftien laptops draait er inmiddels NIET een meer met OpenOffice… Helemaal ‘vergelijkbaar’ is het blijkbaar voor de eindgerbuiker toch niet. Zelf heb ik Open Office op mijn privelaptop staan, maar ik betrap me erop dat ik toch liever naar MSOffice teruggrijp als ik ook maar even de kans krijg…
Idd ondanks de bewust misleidende titel een goed artikel.
Ook de meeste reacties kan ik onderschrijven.
@Ron Tuijnman OSS is geen verplichting, keuzevrijheid gat ook om het kunnen kiezen voor MicroSoft !
Ron, het is de macht der gewoonte. Heb zelf heel lang WordPerfect gebruikt naast Word nadat ik Word for Windows in huis had. Hetzelfde geldt voor Lotus Symphony versus WordPerfect, Office 97 versus Office XP, Netscape versus IE, enz. Dat zie je bij de meeste gebruikers Er is in eerste geen rationele keuze voor de nieuwe functionaliteit, maar ergernis omdat menu’s en shortcuts anders zijn.
De rationele keuze is; gebruik je je tijd voor het wennen aan en het aanleren van iets nieuws of voor doorgaan met produceren. Meestal kies je voor het laatste. Maar als je het nieuwe eenmaal aangeleerd hebt, dan wil je toch niet terug, want het oude ben je inmiddels ontwend en je mist de nieuwe functionaliteit.
Thuis OpenOffice en op het werk MS Office gebruiken is niet ideaal. Veel bedrijven hebben daarom een contract waardoor de medewerkers thuis met dezelfde release van MS Office mogen werken (als ze al geen laptop van de zaak hebben). Dat betekent leren in de eigen tijd en het kost de werkgever niet veel meer aan licentiekosten.