Heerenveen stapt over op andere kantoorsoftware. De gemeente maakt de overgang van opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office. De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties, meldt de gemeente. In 2006 ging Heerenveen als een van de eerste gemeenten in Nederland over op Open Office.
Na vier jaar pionieren is de conclusie dat Heerenveen niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen om een Open Office-gemeente te zijn. 'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden', aldus de gemeente.
Heerenveen gaat in overleg met het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) van het ministerie van Economische Zaken om het proces van de afgelopen vier jaar te evalueren.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam besloot onlangs zijn ict eerst te standaardiseren en centraliseren om daarna gemakkelijker over te stappen op opensourcesoftware. Dat is de kern van de nieuwe ict-begroting die de gemeentelijke ict-directeur Claudia de Andrade-De Wit heeft uiteengezet tijdens twee informele bijeenkomsten met de gemeenteraadsleden die verantwoordelijk zijn voor ict. Het proces neemt volgens de plannen van de nieuwe ict-directeur vier jaar in beslag.
Hoe je het ook wend of keert het blijft een typsich voorbeeld van IT wanbeheer en verkeerde besluiten op allerlei nivo’s. Primair is het voor een bedrijf belangrijk om zijn core business te doen en te produceren. Secundair komen de gebruikte tools in beeld. Twee platformen technisch met elkaar vergelijken heeft totaal geen zin als je als bedrijf je er je business mee verliest. Persoonlijk box ik al sinds de wordperfect tijd en momenteel met linux en open office sinds het uitkomen van dit platform tegen Microsoft op. Technisch is alles te koppelen maar je moet je wel wapenen tegen corruptie en IT organisatie chaos. Als je in de header zet dat de gemeente heerenveen overgaat op een ander platform zonder de namen van de spelers te noemen wordt dit bericht als onbelangrijk afgedaan. En zo moet het ook worden beschouwd. Verkeerd artikel met verkeerde argumenten.
OpenSource pakketten als stand-alone prime, maar zodra je e.e.a. wil integreren in je bedrijfssoftware blijken er vele hindernissen te zijn. Veel pakketten sturen bijv. MS Office macro’s aan (Word, Excel, Access) om informatie leesbaar te maken of op te slaan. Probeer dat eens met OO en je loopt tegen ongeveer alle muren aan die er staan. Voorbeeld uit een privé project: vanuit een applicatie met een database (Access) een afdruk maken van gegevens via Word, met gebruik van een Word macro. Eigenlijk redelijk standaard. Tja, OpenOffice en database en daaruit gegevens presenteren via Writer macro’s… Voorwaarde was dat e.e.a. nog compatible moest zijn ook. Conclusie was: laat maar, ondoenlijk.
Vanuit een .Net omgeving overigens ook niet aan te sturen. Ja, er zijn idd inmiddels vergelijkbare ontwikkeltools in Open Source, maar hoe betrouwbaar zijn die, wat is de ondersteuning als het niet werkt? Kortom, nog te veel hobbels. Eerlijk is eerlijk, Office van Microsoft heeft zich inmiddels bewezen. OpenOffice moet zich nog jaren bewijzen voordat die hetzelfde niveau hebbn.
@ICT-er: Inderdaad, Centric heeft het jaren weten te rekken om hun Doc4All met Write samen te laten werken. En of dat inmiddels behoorlijk functioneert …!??
Het ligt niet aan Open Office maar aan een reeks van factoren. Brakke netwerkbekabeling, veroudere hard- & software, gebrek aan (consistent) beleid, slecht geconverteerde macro’s & sjablonen en een leidinggevende die meent verstand te hebben van ICT maar niet verder komt dan een matige hobbyïst. OES2 van Novell wordt vervangen door Windows omdat dit ook niet zou voldoen. Vreemd, elders (in andere gemeenten) voldoet het prima! “Laten we de hele omgeving Microsoft-only maken, dan komt het helemaal goed!” Laat me niet lachen …
Ja, ik kan het weten want ik heb bij de Gemeente Heerenveen gewerkt en nee, dit is niet een natrap van een gefrustreerde ex-ICT’er. Dit zijn de feiten.
Ralph v/d Wal, ik test MS Office 2010 al ruim 3 maanden. De pakketten lijken qua functionaliteit heel veel op elkaar, net als hun voorgangers steeds haasje over deden. MS Office 2010 is t.o.v. OpenOffice verder met de database en in tekst embedded formules. Maar Access kost zoveel dat de meeste Office gebruikers (legaal) niet over die optie beschikken en embedded formules wordt door vrijwel alleen door wat wetenschappers gebruikt. Verder is MS Office 2010 heel gelikt en past goed bij typische gamers.
Qua productiviteit is OpenOffice sec beter want het heeft een handiger menu (al heeft het lint / de ribbon ook zo z’n voordelen) en sluit het beter aan bij de bestandsformaten ODF en PDF. Daar loopt MS echt achter. Bovendien dicht OpenOffice een paar MS gaten en ondersteunt het de beveiliging van MS bestanden. OpenOffice 3.2 is verder sneller, alleen in een Prof versie en gratis.
Als je backoffice programma met bijvoorbeeld alleen werkt met .docx, of met MS macro’s, dan heb je natuurlijk geen keuze. Ook vergt het wat OO-specifieke kennis en die ontbreekt nog bij de meeste Nederlandse ICT-ers. Dat zijn ook zaken die je moet nemen in de keuze.
R.J. Tuijnman, Exchange alternatieven zijn er genoeg, ook met Outlook-achtige interfaces zoals Free community Scalix, Kolab, Open-Xchange en Zimbra. Maar als je op een Windows server moet werken en met Sharepoint, dan zou ik het niet weten. Vaak kan je beter bij Exchange blijven.
Echte kenners van Open Office zie ik hier niet. Koppelen met OOo is heel goed mogelijk en de macro-mogelijkheden zijn veel beter als in MS-Office, je moet er wel wat meer moeite voor doen om het te leren kennen.
Bij OOo is het niet de vraag OF iets mogelijk is maar HOE daar heb je specialisten voor nodig, of je kijkt eens in het forum van OOo.
Ik werk al jaren met StarOffice/OpenOffice en kan geen enkele funktionaliteit vinden die wel in MS en niet in Oo zit.
@ICt’er. De maandelijks patchrondes van ms zijn maar zelden om bugs op te lossen. We draaien al jaren met koppelingen met Outlook, Word en Excel vanuit een Access vba-applicatie met zowel com’s als managed code libs. Ik heb het nog nooit op een concrete bug betrapt (zalang er geen ipx/spx stacks van novell draaien en je zeer stringent procedures hanteert voor het koppelen van data-mdb’s met app-mdb’s.
Rob, hier enkele pagina’s met bugs lijsten van MS. In de lijsten staan soms een handvol bugs, vaker gaat het om tientallen bugs (naast eventuele nieuwe functionaliteit).
http://support.microsoft.com/kb/166464
http://support.microsoft.com/kb/280367
http://support.microsoft.com/kb/312543
http://support.microsoft.com/kb/317396
http://support.microsoft.com/kb/324720
http://support.microsoft.com/kb/326489
http://support.microsoft.com/kb/811113
http://support.microsoft.com/kb/834001
http://support.microsoft.com/kb/837234
http://support.microsoft.com/kb/867461
http://support.microsoft.com/kb/923618
http://support.microsoft.com/kb/936003
http://support.microsoft.com/kb/946480
http://support.microsoft.com/kb/953750
En zo zijn er al gauw honderden pagina’s verschenen met bij elkaar wel heel veel fixes. (Op zich heel goed dat dit gebeurt.)
Zou office 2010 een verschil maken?
Wat mij opvalt is dat bijna alle reacties erg snelle, persoonlijke, technische en emotionele reacties zijn.
Een aantal reacties verbaast mij in het bijzonder. Termen als geen verstand van zaken en onvoldoende opleiding en training en dat er in Heerenveen domme mensen zouden werken spannen echt de kroon! Hoe dom kun je zijn zoiets te schrijven.
In het artikel is het volstrekt onduidelijk wat de oorzaak is van de keuze van de gemeente. Ik ben benieuwd naar de inhoudelijke feiten welke Heerenveen hebben doen besluiten OpenOffice in te ruilen voor MS-Office. Ook ben ik benieuwd naar het Informatiebeleid van de gemeente Heerenveen. Welke doelstellingen zijn daarin geformuleerd. Hoe is e.e.a. binnen de gemeente Heerenveen georganiseerd. Wat is de aanleiding geweest over te stappen op OpenOffice. Hoe is dit proces gelopen en de implementatie van OpenOffice destijds. Allemaal zaken die m.i. van belang zijn voordat een goede inhoudelijke reactie kan worden gegeven.
M.i. is een KA-applicatie slechts een “hulpmiddel” welke ingezet wordt bij de totale dienstverlening aan de burger. Dit dient op een zo adequaat mogelijke wijze te geschieden. Of het dan OpenOffice of MS-Office is doet niet terzake. In de discussie lijkt het beeld te ontstaan als MS-Office bepalend zou moeten zijn voor de backofficeapplicaties. Volgens mij zou dit omgekeerd moeten zijn. E.e.a. zou je m.i. moeten benaderen vanuit de bedrijfsvoeringsfilisofie en informatiebeleid!
Ik zie met belangstelling de uitkomsten van het gesprek tussen Heerenveen en NOiV tegemoet. Ik ga er van uit dat zowel Heerenveen als het NOiV open hierin zijn. Hopenlijk geeft dit meer duidelijkheid ten aanzien van de Heerenveense inruilactie en kan dit voor andere (lagere) overheden nuttige informatie opleveren bij de evt. vervanging van de een KA-applicatie.
Oh ja, als je reageer vermeld dan je volledige en werkelijke naam!