Heerenveen stapt over op andere kantoorsoftware. De gemeente maakt de overgang van opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office. De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties, meldt de gemeente. In 2006 ging Heerenveen als een van de eerste gemeenten in Nederland over op Open Office.
Na vier jaar pionieren is de conclusie dat Heerenveen niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen om een Open Office-gemeente te zijn. 'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden', aldus de gemeente.
Heerenveen gaat in overleg met het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) van het ministerie van Economische Zaken om het proces van de afgelopen vier jaar te evalueren.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam besloot onlangs zijn ict eerst te standaardiseren en centraliseren om daarna gemakkelijker over te stappen op opensourcesoftware. Dat is de kern van de nieuwe ict-begroting die de gemeentelijke ict-directeur Claudia de Andrade-De Wit heeft uiteengezet tijdens twee informele bijeenkomsten met de gemeenteraadsleden die verantwoordelijk zijn voor ict. Het proces neemt volgens de plannen van de nieuwe ict-directeur vier jaar in beslag.
Zoals gewoonlijk is het geven van een reactie op een bericht in de pers per definitie subjectief. OpenOffice of MS-Office, doet niet ter zake. Duidelijk is in het Heereveenbericht dat er een competentieprobleem is binnen het Heereveenproject. En bij het management aldaar ontbreekt het hebben van een lange termijnvisie. Nederlandse overheid eigen, dunkt mij. De verandering op economisch gebied zal op langere termijn de voorkeur laten blijken voor het OpenSource model. De bewustwording hiervan zal echter meer dan 1 generatie duren. De door Heereveen genomen beslissing kost alleen maar een heleboel geld en ze zijn weer terug bij af. Over enige tijd maken ze wel weer de stap richting de nieuwe economische modellen die door OpenSource worden geëntameerd, als ze doorkrijgen dat een lange termijnvisie onontbeerlijk is.
@Jan (22-02 12:58)
[Simpel rekensommetje:
100 x MS Office = 20.000 euri’s of meer. Daar kun je hele mooie koppelingen voor maken.]
…Zou het niet wat al te simpel gedacht zijn dat men dat in vier jaar tijds niet ruimschoot geprobeerd zou hebben? Het is dan wel een gemeente, maar ook daar wordt de IT afdeling niet louter bevolkt door randdebielen. Ik denk dat men met vier jaar proberen echt niet over één nacht ijs is gegaan en helaas tot de conclusie heeft moeten komen dat de koppelingen gewoon niet KUNNEN werken. Men heeft genoeg goede wil getoond, anders was de stekker er na een jaar al uitgetrokken.
Ik weet uit ervaring dat bepaalde zaken gewoon niet mogelijk zijn in OO. Zaken die zonder mankeren in VBA konden worden geregeld. Ik ben de eerste om toe te geven dat de drie weken dat ik in dat project gestoken heb veruit onvoldoende zijn, maar mijn ervaringen komen wel exact overeen met hetgeen ik nu weer vanuit het Heerenveense verneem.
Of we het nou leuk vinden of niet: Engels (lees: MS)is de wereldtaal. Esperanto (lees: OO) kan een superieure taal zijn, maar je kunt er nergens mee terecht. Dan kan je Esperanto wel blijven promoten, maar als Engels de standaard is, dan kan je je beter daaraan conformeren. We zitten tenslotte niet op kantoor om OS_oorlogjes uit te vechten, maar om de bedrijfsproductiviteit, die ons als kostenpost terug moet verdienen, te ondersteunen.
Als je met alleen appels werkt en je stofpt daar een banaan in, moet je niet raar opkijken dat die banaan er anders uit ziet en smaakt.
Anders gezegd, Als de wereld zo dom is MS te volgen en de hoofdprijs blijft betalen zal een appl als Open source niet goed werken, Het is nml heel simpel waarom het niet werkt, MS wil helemaal niet dat andere systemen gekoppeld worden. Neem nu het sync verhaal met pda! MS verhaal. Exchange server is MS, open source heb ik nog niet gezien.
Zo kan je nog veel meer MS ellende opnoemen.
Waar MS wel goed in is is Marketing.
@Scorpion 13:35:
[Exchange server is MS, open source heb ik nog niet gezien.]
Ik hoor juist van alle kanten dat er voor ALLES een OS-alternatief is?
Rob, hardware levert tegenwoordig vrijwel nooit problemen op. Maar bij het gebruik van MS applicaties kunnen er toch problemen zijn met macro’s, plaatjes, reviews wijzigingen, bestandversie conversies, conversies naar html, mail-bestanden. En dan heb ik het over software problemen binnen 100% MS omgevingen.
Een recent voorbeeld: het versturen van e-mail m.b.v. MS Outlook met relatief simpele MS Word bijlagen via MS Windows Live. Dan krijg je met regelmaat verknipte bijlagen. Maar dit gebeurt niet als Outlook en Word gebruikt wordt met Gmail.
Het gaat veel beter dan 25 jaar geleden, maar het is echt niet perfect, mede omdat de applicaties steeds complexer worden. Als MS, of welke software dan ook, perfect was, dan had je nooit patches e.d. nodig.
Rob, je mag van mij de maandelijkse MS patchrondes bij je klanten overslaan omdat MS applicaties reeds perfect zouden werken. Het hoeft niet mis te gaan, maar of dit overslaan altijd verstandig is? Microsoft wil je pas helpen als je up-to-date bent. Waarom denk je?
Dit zijn weer van die ondoordachte plannen waarbij vantevoren “we gaan smakken geld besparen” geroepen wordt en achteraf de prijs duur wordt betaald voor het falen. Ik ben al volop met Office 2010 aan het testen en kan nu al zeggen dat MS Office niet 1 maar zeker 5 stappen vooruit ligt op OpenOffice, en zich geen zorgen hoeft te maken de komende jaren.
@ralph: eenzijdige kijk. Hoeveel beter worden de secretaresses dan door die stappen vooruit? Sinds WP heb ik daar namelijk geen verbetering meer in de productiviteit gezien. Wel meer licentiekosten en de druk om steeds nieuwe versies aan te schaffen.
@r.j.tuijnman: heb je wel eens een upgrade van office 2003 naar 2007 meegemaakt? Daarvoor geldt minstens hetzelfde.
@Jan 14:20:
Inderdaad heb ik aardig leren vloeken van de overstap naar Office 2007. Vandaar dat ik ook zeker niet onwelwillend sta ten opzichte van het Open Source/Open Office gebeuren. Mijn eerdere experimenten om over te stappen liepen echter gewoon spaak op onmogelijkheden (voor mij) in OpenOffice.
Je kan het ook omdraaien. De bedrijfsapplicaties zijn eenzijdig in hun ondersteuning van kantoorapplicaties.
‘Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden’,
Read more: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/3260008/1277105/heerenveen-ruilt-open-office-in-voor-microsoft.html#ixzz0gH3rOKq5
je mag dus gissen, wat precies…
Ik weet haast zeker, dat het puur L-amateurisme en OO-keuzekaos zijn, die elk L/OO-vordeel tot nadeel keren:
Ik vermoed:
geen Novell/SuseOO/groupwise enz.enz
Maardat koste vermoedelijk weer teveel, dus ^^