Heerenveen stapt over op andere kantoorsoftware. De gemeente maakt de overgang van opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office. De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties, meldt de gemeente. In 2006 ging Heerenveen als een van de eerste gemeenten in Nederland over op Open Office.
Na vier jaar pionieren is de conclusie dat Heerenveen niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen om een Open Office-gemeente te zijn. 'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden', aldus de gemeente.
Heerenveen gaat in overleg met het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) van het ministerie van Economische Zaken om het proces van de afgelopen vier jaar te evalueren.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam besloot onlangs zijn ict eerst te standaardiseren en centraliseren om daarna gemakkelijker over te stappen op opensourcesoftware. Dat is de kern van de nieuwe ict-begroting die de gemeentelijke ict-directeur Claudia de Andrade-De Wit heeft uiteengezet tijdens twee informele bijeenkomsten met de gemeenteraadsleden die verantwoordelijk zijn voor ict. Het proces neemt volgens de plannen van de nieuwe ict-directeur vier jaar in beslag.
@Arjen: ”
Ik wacht een rapport of gelekt memo met spanning af”….
Waar is Brenno als je ‘m nodig hebt…..
@Arjen
Vetgedrukt in de eerste alinea:
“De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties”
Functioneel dus simpelweg niet adequaat. En dat de marktaandelen gestegen zijn en het op bepaalde plekken wél werkt, hoeft niet meteen te betekenen dat het overal werkt.
@Mike Chung: helemaal mee eens.
@ICT’er: “corrupte bestanden gemaakt met MS applicaties?” Dat is echt onzin. Wij hebben honderden gebruikers bij klanten die dagelijks werken met complexe ms-office toepassingen. Ik durf te wedden dat je dat niet kunt onderbouwen. Misschien moet je betere hardware kopen.
@Tim: Dat Heerenveen geen adequate koppeling kon maken met Open Office, wil niet automatisch betekenen dat Open Office gebrekkig is. Het zou ook kunnen betekenen dat hun systemen te beperkt zijn of dat men de kennis niet in huis heeft om koppelingen te maken. Bovenstaand artikel zegt niets over de oorzaak, we kunnen er alleen naar gissen.
Het is wel bekend dat Nederland achteraan meehobbelt bij het gebruik van open source, gebrek aan kennis zou dus een oorzaak kunnen zijn.
Je kunt altijd op een grote solide organisatie terugvallen. Je kunt zeggen wat je wilt Microsoft is altijd nog de standaard en levert een goede backup voor problemen is verder goed doordacht. Niets ten nadele natuurlijk van Open Office. Maar investeer eerst eens in een goede opleiding of training want er wordt wat afgeprutst in den lande om iets voor elkaar te krijgen.
MS is alleen de standaard voor wie dat wil! Er is nergens een ISO standaard waarin staat dat MS het wereldwijde standaard OS is… Juist de OpenSource-gemeenschap is een grote en solide organisatie, omdat er veel mensen inzicht in de code hebben en er zodoende bugs uit kunnen halen.
Simpel rekensommetje:
100 x MS Office = 20.000 euri’s of meer. Daar kun je hele mooie koppelingen voor maken.
Maar het blijft meestal steken op de onnozelheid van gebruikers die niet tegen veranderingen kunnen. En de slappe knieen van managers die niet weten hoe ze zo’n proces er doorheen moeten slepen. Want ondersteuning van commerciele partijen krijg je niet. Centric, Getronics etc. hebben er totaal geen kennis van en verdienen er ook te weinig aan om dit te willen.
Op werkplek-niveau blijft Microsoft een onverslaanbare gigant. Het kost te veel tijd en ergernis om open office pakketten in de lucht te houden, dit is keer op keer hetzelfde dilema. Zolang het open office kamp niet op een fatsoenlijke wijze kan communiceren, zal Microsoft blijven heersen. Het gebrek aan communicatie vertaalt zich in een gebrekkige ondersteuning voor eenvoudige gebruikers. Daarom is het niet verwonderlijk dat een gemeente, met veel verschillende medewerkers van divers niveau, niet uit de voeten kan met Open Office.
Het oude verhaal : Eind jaren 80 weet u het nog undocumented api functions van microsoft .
Monopoly monopoly en nog eens monopoly .
Het Old boys network ( i.d.g. de grote ict giganten in nederland) Welke ambtenaar is omgekocht???
Zo krijgt opensource nooit een kans .
Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen open standaarden en open source. Dat halen mensen nog wel eens door elkaar.
Met MS OFfice kun je namelijk gewoon Open Standaarden gebruiken voor je documenten of er een plugin voor installeren zodat je de openstandaarden gewoon kunt gebruiken.
@Jan, je kunt natuurlijk niet de licentiekosten van office alleen tegenover een koppeling zetten. Je zit ook nog met opleiding van de gebruikers voor het pakket (thuis gebruiken ze meestal toch al MS OFfice), opleiding van beheerders over het onderhoud, opleiding van de powerusers die scripts/templates maken en kosten om een supportcontract bij een organisatie af te sluiten als je tegen problemen aanloopt en support nodig hebt van buitenaf.
Ben er voorstander van dat de overheid Open Standaarden gaat gebruiken. Welk programma ze dan willen gebruiken mogen ze zelf beslissen.