Heerenveen stapt over op andere kantoorsoftware. De gemeente maakt de overgang van opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office. De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties, meldt de gemeente. In 2006 ging Heerenveen als een van de eerste gemeenten in Nederland over op Open Office.
Na vier jaar pionieren is de conclusie dat Heerenveen niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen om een Open Office-gemeente te zijn. 'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden', aldus de gemeente.
Heerenveen gaat in overleg met het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) van het ministerie van Economische Zaken om het proces van de afgelopen vier jaar te evalueren.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam besloot onlangs zijn ict eerst te standaardiseren en centraliseren om daarna gemakkelijker over te stappen op opensourcesoftware. Dat is de kern van de nieuwe ict-begroting die de gemeentelijke ict-directeur Claudia de Andrade-De Wit heeft uiteengezet tijdens twee informele bijeenkomsten met de gemeenteraadsleden die verantwoordelijk zijn voor ict. Het proces neemt volgens de plannen van de nieuwe ict-directeur vier jaar in beslag.
Zou het koppelprobleem niet juist een ontkoppelprobleem zijn?
De gevestigde leveranciers hebben in hun spullen koppelingen met MS Office geïmplementeerd en het is niet gezegd dat dit altijd even netjes is gedaan.
Het erbij maken van gelijkwaardige koppelingen met OpenOffice.org vereist dat er een net (abstractie, isolatie, documentatie) koppelvlak in de koppelende systemen is opgenomen. Als dat niet het geval is, zullen nieuwe koppelingen vaak het opschonen, c.q. herontwerpen, van de bestaande koppelingen met zich mee en dat kan bitter hard tegenvallen. Aan de koppelbaarheid van OpenOffice.org zelf kan het moeilijk liggen, die is namelijk meer dan voortreffelijk (duidelijke en stabiele APIs, bindings met een keur van programmeertalen, uitgebreide documentatie).
Het is, zoals al door anderen gesteld, jammer dat er geen details zijn vrijgegeven over de feitelijk aangetroffen problemen. Zal wel weer te maken hebben met “concurrentiegevoelige” bedrijfsgegevens (artikel 10 lid 1 onder c Wet openbaarheid van bestuur). Juist open source breekt door zulke verhullende gordijnen heen.
Hieruit blijkt maar één ding.
Nl.:dat er in Heerenveen erg domme mensen “werken” of er srake is van onwil.
Waarschijnlijk beide.
Ik kom net terug uit Brazilië,een inmiddels 1ste wereld land net zoals Nederland.Alléén,daar is de groei elk jaar 10% en omarmt men open source overal en met open armen.
P.S.
Jeroen R.,mijn complimenten,was iedereen maar zo wakker..!!
Waarschijnlijk was er geen behoorlijke projektleider met verstand van de “open source markt”. Dat is een omgeving die niet minder ingewikkeld is als die met “closed source” of proprietary (in goed nederlands).
Mij stoort de oppervlakkigheid van de berichtgeving, van een vakblad mag verwacht worden dat belangrijke details genoemd worden, namelijk, wat er niet te koppelen zou zijn, welke storing er waren. En 4 jaar “pionieren” geeft te denken over het kennisnivo bij de betroffenen.
“microsoft spullen werken gewoon uitstekend in allerlei omgevingen.”
Zoals op Linux en MAC-omgevingen. U-I-T-S-T-E-K-E-N-D.
Wat dus waarschijnlijk komt doordat hun standaarden nog niet zo open zijn.
Een gebouw bouwen is immers ook makkelijker als de bouwtekeningen te achterhalen zijn. Andersom kan ik me voorstellen dat het behoorlijk bemoeilijk wordt als deze onvolledig of zelfs geheim zijn.
In de private sector is een gestage groei van open source software waar te nemen. Steeds meer bedrijven, met name in de financiële sector stappen over naar open source alternatieven vanwege de kosten, veiligheid en aanpasbaarheid. OpenOffice blijkt echter in veel gevallen, alle voordelen ten spijt (ik gebruik het zelf ook), één van de laatste kandidaten te zijn om de bestaande closed source software vervangen.
Ik bedoel, gesteld dat Heerenveen niet de volledige IT-stack al op open source software heeft draaien, er zijn toch wel andere delen die eerder in aanmerking komen om de overstap van closed naar open te maken. Webservers, server-OS, middleware, DMS, CRM, ECM.. Ik zou zeggen: focus niet zozeer op de Office suite; er is genoeg open source beschikbaar voor de overige delen van de IT.
Mike Chung
“Microsoft spullen werken gewoon uitstekend in allerlei omgevingen.”
Daarom heb ik nooit patches, updates, downgrades of upgrades nodig voor mijn Microsoft omgevingen en ook geen tools om data te redden uit corrupte bestanden gemaakt met MS applicaties?
Wat kost dat?
Alles goed en wel, maar heeft iemand zich wel eens afgevraagd hoe veel dit allemaal kost: hoe lang er vergaderd is over de overstap te maken naar open source, er 4 jaar mee te pionieren om er vervolgens weer van af te stappen (en daar ook niet over 1 nacht ijs gegaan, dus veel vergaderen) en passant twee ingrijpende ICT migraties uit te voeren. Plus de gebruikerswereld in rep en roer na 2 van zulke migraties in 4 jaar. De lasten voor een relatief kleine gemeente als Heerenveen moeten enorm zijn, en wat is er bereikt?
Gelukkig heeft De Andrade in Amsterdam nu toch nog op tijd ingezien dat dat het invoeren van een open werkplek toch wat meer voet in de aarde heeft (met name door de applicatie koppelingen) en dat het helemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt. Toegegeven, ook daar heeft de ontwikkeling vd open werkplek eerst vele miljoenen gekost.
En zo wordt er flink geexpirimenteerd met het geld van de burgers…
Het wordt zo vaak in een zucht genoemd en begint allebei met het woord Open, maar het is niet hetzelfde! Open source hoeft niet met open standaarden te werken en vice versa! Als mensen die er verstand van zouden moeten hebben het niet eens uit elkaar kunnen houden…
Heel veel snelle reacties van mensen die niet met hun volledige naam in de comments willen. Maar op basis van de info in het artikel is het volstrekt onduidelijk wat de oorzaak is van de keuze van de gemeente.
Was Openoffice functioneel niet adequaat? Werden de medewerkers niet goed begeleidt in de migratie? Of waren het centrale applicaties die niet goed te koppelen waren? En lag dat dan aan het projectplan, aan de leveranciers van die applicaties of aan nog iets heel anders?
Zolang we hier geen gedetaileerde info over hebben is er weining te oordelen over deze case.
Ik wacht een rapport of gelekt memo met spanning af. Ondertussen zijn in andere Europese landen de Openoffice marktaandelen tot boven de 20% gestegen wat bij mij de suggestie wekt dat het functioneel wel snor zit.