Heerenveen stapt over op andere kantoorsoftware. De gemeente maakt de overgang van opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office. De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties, meldt de gemeente. In 2006 ging Heerenveen als een van de eerste gemeenten in Nederland over op Open Office.
Na vier jaar pionieren is de conclusie dat Heerenveen niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen om een Open Office-gemeente te zijn. 'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden', aldus de gemeente.
Heerenveen gaat in overleg met het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) van het ministerie van Economische Zaken om het proces van de afgelopen vier jaar te evalueren.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam besloot onlangs zijn ict eerst te standaardiseren en centraliseren om daarna gemakkelijker over te stappen op opensourcesoftware. Dat is de kern van de nieuwe ict-begroting die de gemeentelijke ict-directeur Claudia de Andrade-De Wit heeft uiteengezet tijdens twee informele bijeenkomsten met de gemeenteraadsleden die verantwoordelijk zijn voor ict. Het proces neemt volgens de plannen van de nieuwe ict-directeur vier jaar in beslag.
>> Ik heb met OpenOffice enkele malen een vastloper ervaren, dat geeft geen goed gevoel.
En hoevaak is Windows of MS Office er al uitgeklapt? Dat gebeurt dagelijks en wel bij duizenden gebruikers tegelijk. Niets bijzonders, hoort al sinds jaar en dag bij Microsoft-producten en computers in zijn algemeenheid. Geeft geen goed gevoel, helemaal niet omdat je er voor betaalt, maar we accepteren het wel met z’n allen. Blijkbaar gebeurt het jou ook met OOo, niets bijzonders dus, minstens zo stabiel als MS Office dus.
Laat de overheid eens beginnen om MS (en andere leveranciers) te vertellen wat ze willen betalen voor de licenties, bv. 50% van de huidige licentiekosten. Dan is het slikken of stikken voor de leverancier en besparen we flink, scheelt weer belastingcenten. Mocht er dan geen product worden geleverd, stappen we over op open source en gaan we werkloze it-ers opleiden tot specialisten. Scheelt weer uitkeringen en krijgen we kennis voor terug. Wat wil je nog meer?
@JaapG
OOo Makrotaal heeft hele dikke handleidingen die door SUN ter beschikking worden gesteld, op papier en als website. In de fora kun je verder stukken kode “oogsten”. Afhankelijk van de eisen zoek je de kernfunkties en verbind die als herbruikbare programma-modules tot de gewenste funktionaliteit. Als je zelf niet kunt programmeren kun je een programmeur inhuren.
Daarmee is de vraag “HOE” beantwoord.
Is het niet vreemd dat Open Office uitgerold is zonder eerst een onderzoek te doen in hoeverre het te koppelen is met bestaande systemen? Zeker als het gaat om bedrijfskritische (Microsoft?) applicaties. Grote kans dat een aantal applicaties in Access of Excel geschreven zijn…
Bij de overheid worden IT-projecten voornamelijk uitgevoerd door knutselambtenaren die nauwelijks verstand van IT hebben, en alles door dure consultants laten doen. Ze hebben over het algemeen niet eens de kennis om de uitgevoerde werkzaamheden te toetsen, of om een zinvolle aanbesteding te schrijven.
@Frank
Office dat eruit klapt? Draai nu al jaren Office 2007 zonder vastlopers.
Goede nieuws:
De sociale teams van de gemeente Heerenveen die belast zijn met de zgn. multiproblem gezinnen en personen (veelplegers, schuldsanering, dreigende huisuitzetting, ontspoorde groepen jongeren etc. etc.) hebben gekozen voor het 100% OpenSource pakket Kedo gemaakt door http://www.tringo.nl. Misschien kan de computable een stuk publiceren met als titel “Heerenveen kiest voor OpenSource”
@HeyItLooksLikeYourWritingALetter!
Beste anonimus, ik wil je even laten weten dat ik een ontzettende hekel heb aan badinerende (knutselambtenaren) en ongefundeerde meningen als die door jou is gepost. Het doet me denken aan de burger die tegen dé politiek is, tegen ambtenaren, tegen …, schreeuwers, xenofoben.
Aan alle anderen: sorry voor deze off topic uitglijder, maar grrr. Bovendien is het maar zeer de vraag of hij (zij?) mijn elitair taalgebruik wel begrijpt.