Bernhard van Oranje is benoemd tot erelid van het International Institute for Communication and Development (IICD). In deze functie zal hij zich actief inzetten om het gebruik van ict in ontwikkelingslanden te stimuleren. Voor zijn benoeming tot erelid was de prins al bijna tien jaar betrokken bij het IICD als lid van de Raad van Toezicht.
‘Ik heb ruim negen jaar in het bestuur van het IICD gezeten, maar daarmee was mijn termijn meer dan verstreken’, vertelt Bernhard van Oranje over zijn nieuwe functie. ‘Als erelid wil ik het IICD blijven steunen. Ik voel mij betrokken bij het IICD omdat het ict als middel gebruikt om innovatie in ontwikkelingslanden van de grond te krijgen.’ Het IICD is een Nederlandse niet-gouvermentele organisatie die door de inzet van ict de levensomstandigheden van mensen in Afrika en Zuid-Amerika probeert te verbeteren. Het richt zich met name op onderwijs en gezondheidszorg.
Bekendheid
Ook als erelid wil hij proberen het IICD in de ict-sector onder de aandacht te brengen. ‘Het instituut heeft nog een heel beperkte bekendheid. Ik zou dat graag anders zien. Deze ontwikkelingsorganisatie zou toch een begrip moeten zijn in de ict-sector.’ Om dit te bewerkstelligen zal Van Oranje zijn netwerk blijven inzetten en mogelijke samenwerkingsverbanden stimuleren. ‘Bijvoorbeeld door contacten te leggen en mensen of technieken aan projecten van het IICD te koppelen’, legt hij uit.
Volgens Hilde Eugelink van het IICD is het erelidmaatschap te zien als een soort ambassadeursschap. ‘Bernhard van Oranje heeft de afgelopen jaren enorm geholpen om ons op de kaart te zetten. In de ontwikkelingssector is de link met de private sector heel belangrijk. Als ondernemer met statuur heeft hij een enorm netwerk. Om bedrijven zover te krijgen dat zij ons helpen, zijn ambassadeurs zoals hij hard nodig. Hij attendeert ons bijvoorbeeld op mogelijkheden en introduceert ons bij bedrijven. ‘
Private partners
De samenwerking met de private sector is voor het IICD van belang om daadwerkelijk innovatie in ontwikkelingslanden van de grond te krijgen. Eugelink: ‘Wij hebben kennis over de lokale situatie in ontwikkelingslanden en ook de technische mogelijkheden, maar om daadwerkelijke technische innovatie te bewerkstelligen, hebben wij vaak de kennis nodig van private partners.’
Bernhard van Oranje is al zeventien jaar actief als ondernemer in de ict-sector. Hij stond aan de wieg van verschillende bedrijven, waaronder internetbedrijf Clockwork. Nadat hij dit verkocht aan Ordina, richtte hij Levi9 Global Sourcing op, een ict-dienstverlener die zich bezighoudt met het nearshoren van applicatiebeheer en -ontwikkeling in Oost-Europa.