Bestuursvoorzitter Henk Broeders van ict-dienstverlener Capgemini Nederland vindt de jaarcijfers over het jaar 2009 teleurstellend. Vergeleken met 2008, boekt zijn organisatie in de Benelux een omzetdaling van 12,9 procent. Daarbij is de omzet van de pas aangekochte divisie Business Application Services (BAS) niet meegeteld. Inclusief BAS draaide Capgemini in de Benelux in 2009 een winst van 122 miljoen euro bij een omzet van bijna 1,4 miljard euro.
'We wilden in 2009 gelijke tred houden met de rest van de Capgemini-groep, maar dat is niet gelukt', verzucht Broeders. De topman verklaart de omzetdaling door de relatief grote afhankelijkheid in de Benelux van klanten in de financiële sector en van detacheringscontracten die onder grote prijsdruk staan. Het bedrijf wist in deze regio wel zijn winstmarge van 8,7 procent vast te houden. In 2007 en in 2008 droegen de activiteiten in de Benelux juist nog bovengemiddeld bij aan de goede cijfers van het dienstenbedrijf.
Op internationaal niveau verging Capgemini in 2009 nauwelijks beter dan in de Benelux. Het concern sloot het jaar af met een omzet van bijna 8,4 miljard euro, bijna 4 procent minder dan in 2008. De operationele winst bleef steken op 333 miljoen euro, een daling van 43 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Na aftrek van diverse andere kosten, zoals voor reorganisaties, en belastingen bleef onder de streep 178 miljoen euro over.
Divisies
De divisie Capgemini Consulting, waarin veel Nederlandse gedetacheerden werken, boekte internationaal een omzetdaling van 14,7 procent. Technology Services, het grootste bedrijfsonderdeel, zag zijn omzet dalen met 7,4 procent en de omzet van Sogeti (Capgemini Local Professional Services) daalde met 8,3 procent. Outsourcing Services, bijna even groot als Technology Services, boekte een bescheiden omzetgroei van 0,3 procent.
Voor 2010 hoopt Broeders op een omzetgroei die 'minimaal gelijkloopt met de markt.' Hij vestigt zijn hoop op de vijf speerpunten die Capgemini wereldwijd al eerder formuleerde: datamanagement, softwareontwikkeling en -onderhoud, advies bij virtualisatie en cloud computing, applicatietesten en smart metering.
Jaarcijfers Capgemini
Omzet Capgemini-groep 2009: 8,371 miljard euro
Omzet Capgemini-groep 2008: 8,710 miljard euro
Operationele winst Capgemini-groep 2009: 333 miljoen euro
Operationele winst Capgemini-groep 2008: 586 miljoen euro
Omzet Capgemini Benelux 2009: 1,397 miljard euro (incl BAS)
Omzet Capgemini Benelux 2008: 1,303 miljard euro (excl BAS)
Operationele winst Capgemini Benelux 2009: 122 miljoen euro (incl BAS)
Operationele winst Capgemini Benelux 2008: 183 miljoen euro (excl BAS)
Hoezo winst vast houden op 8.7% !!. De winst was bijna twee keer zoveel het jaar daarvoor.
Onder de streep bleef 178 miljoen over.
De bedragen die hier genoemd worden zijn in recessie waarschijnlijk weer reden voor meer snijden.
Toch als je al die bedragen leest en nagaat dat er een hoop centen verdwijnen in de zakken van de managers vraag ik me toch af wat “slecht” is.
Dat je in deze tijd niet tevreden kan zijn met zulke bedragen.
Dat gaat niet alleen over CAP maar alle IT bedrijven.
En hiernaat toch van die mooie slogans dat je er bent voor je werknemers.
In mijn ogen toch onverkoopbaar naar het personeel wat dit soort bedragen voor je binnen haalt.
Waarschijnlijk ben ik daarom maar een simpele ziel op de werkvloer.
Als je voor een duppie geboren bent….
Waarom meldt D. Toet wel de reductie in mensen van Atos en niet van Cap? Lekker objectief
Reorganisatie kosten (of te wel gedwongen ontslagen) in eerder artikel verkondigde Henk Broeder dat medewerkers op individuele keuze in 2009 het bedrijf hebben verlaten. Als dat het geval is dan ben je toch geen 333 milj. – 178 milj. = 155 milj. aan reorganisatie kosten kwijt. Als mensen er zelf voor kiezen om weg te gaan bij Capgemini dan betaald de werkgever toch geen vergoeding!? Henk Broeder je bent een leugenaar samen met dat clubje managers van Capgemini. Zakkenvullers die wezenlijk niks toevoegen aan het bedrijfsproces.
Dit moeten oude getallen zijn. CS heeft minimaal 250 fte naar buiten gezet; zeer goede kwaliteit weg/ junioren en oude garde mochten blijven. OS/ hoe zien de getallen eruit na het stoppen van LNV en RWS? grote druk op winstgevendheid=> wordt opgelost met fte reductie minimaal -200fte. TS een groot drama/ minimaal -500 fte. En dan hebben we het nog niet over de mislukte integratie met BAS. Ook hier zal het mes zijn werk (gaan?) doen. 850 fte, relatief goed in de pers maar de werkelijkheid is echt wel aanzienlijk beroerder.
Als de markt niet aantrekt en de tarieven die zwaar onder druk staan zich niet herstellen zal 2010 echt niet beter worden. Projektenverkoop was van vroeger; dus een detacheerder eerste klas. Ben benieuwd hoe Rightshore India nog gaat groeien.
Succes Henk met de resultaten.