Per saldo verloor ict-dienstverlener Capgemini Nederland in 2009 884 medewerkers. Het personeelsbestand nam in die periode af met ruim 12 procent, dat is tweemaal hoger dan het uitstroompercentage bij de internationale Capgemini-groep. Het dienstenbedrijf noemt de maatregelen om het personeelsbestand te laten slinken 'regulier maatwerk hrm-beleid'.
Capgemini wil zijn personeel voornamelijk uitbreiden op zijn locaties in lagelonenlanden, zoals India. Daardoor is de vervangende werving van medewerkers in Nederland beperkt.
Individuele keuzes
Om de schijn van massa-ontslagen te vermijden, benadrukt het bedrijf dat de inkrimping van het personeelsbestand is ontstaan door individuele keuzes. Een woordvoerder meldt: 'Medewerkers hebben als onderdeel van hun eigen individuele afwegingen zelf besloten hun carrière elders voort te zetten. Daarnaast zijn we met medewerkers een individuele vertrekregeling overeengekomen.'
De woordvoerder wil niet exact zeggen hoeveel mensen in Nederland in 2009 zijn aangenomen en hoeveel de onderneming in dat jaar verlieten. 'Ultimo 2008 bedroeg het aantal medewerkers 7241 en eind 2009 bedroeg dit aantal 6357.'
Offshore
In de hele Benelux werkten eind 2009 11.163 mensen bij Capgemini. Dat is 9,1 procent minder dan een jaar eerder. In Europa en Noord-Amerika telt Capgemini in totaal 62.512 medewerker. Dat is 5,8 procent minder dan eind 2008. De offshorelocaties van het dienstenbedrijf, zoals in India, telde eind 2009 28.004 medewerkers. Dat is 10,8 procent meer dan eind 2008.
In 2009 boekte Capgemini in de Benelux een omzetdaling van 12,9 procent. Door de overname van het Getronics-onderdeel Business Application Services (BAS) wist het bedrijf in de Benelux toch een winst van 122 miljoen euro te behalen. Toch vindt bestuursvoorzitter Henk Broeders de jaarcijfers over het jaar 2009 teleurstellend.
Teleurstellend kun je dit wel noemen ja, maar wel in de lijn der verwachting van het recessie jaar 2009. Leveranciers als Atos en Logica zitten in dezelfde lijn, inclusief margedruk.
aanpassen naar de markt is slechts een optie inclusief eens genoegen nemen dit jaar geen Bonus of Dividend.
De andere optie is om een Indiaas paspoort aan te vragen en te verhuizen.
‘…regulier HRM maatwerk.’
Vakbonden en onder meer hoogleraren hebben succesvol de lek in de wet melding collectief ontslag weten te herstellen. Minister Donner (bepaald geen werknemersvriend) heeft besloten dat de wet aangepast zal worden in die zin dat individuele vaststellingsovereenkomsten ook onder de melding collectief ontslag gaan vallen (zie onder meer berichtgeving in FD van afgelopen week). Henk Broeders moet zich kapot schamen (en uit alle officiële praatclubjes geknikkerd worden). Massaontslag via een maas in de wet en dan durven stellen dat medewerkers individuele keuzes maken, huichelaar!
Ditzelfde truckje heeft Cap Gemini dochter Sogeti in 2002 en 2003 uitgevoerd. Toen werden ook medewerkers op “individuele basis”ontslagen. Er werd toen zeer nauwgezet in de gaten gehouden of men niet boven het aantal ontslagen per district van het CWI uitkwam.
… en ik denk dat er dit jaar nog wel meer mensen dit bedrijf zullen / willen verlaten.
Ondertussen zitten de managers te klagen over een paar mensen die niet zijn ingezet op een opdracht en in bijna dezelfde zin zeggen ze doodleuk om het team in India met honderd man uit te breiden.
Ik wens Capgemini veel succes met hun ‘praktijken’, het zal niet lang duren en dan werken daar bijna alleen maar Indiase ‘ontwikkelaars’ (… wat tevens ook hun bedrijfsvisie is volgens mij).
Als overheid zou ik toch vraagtekens zetten bij de werkwijze van sommige bedrijven. Het lijkt mij enigzins risicovol om bijvoorbeeld software van onder andere de Belastingdienst te beheren en verder te laten ontwikkelen in landen zoals India (waar kwaliteit nou niet de hoogste prioriteit heeft).
De echte professionals zijn in India op een paar handen te tellen, de rest probeerd daar helaas op mee te liften… een fenomeen die wij enkele jaren terug ook in Nederland kenden, totdat de bubbel uiteenspatte.
History repeating?
Het had mij beter geleken dat Getronics BAS als zelfstandig onderneming verder was gegaan… just my two cents.
Schering en inslag in dit soort clubs. Een andere methode is om mensen, die men kwijt wil, naar een andere unit proberen te laten vertrekken. Ook dan is een ‘probleem’ ‘opgelost’…
Wie zegt dat er sprake is van massa ontslag.
In een “normale” markt kennen dit soort bedrijven een natuurlijk verloop tot wel 20%.
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/1419275/2379258/verloop-in-ictsector-bedraagt-zon-17-procent.html
Ordina heeft zelfs in reacties wel eens laten weten dat tot 20% verloop acceptabel is. Naar mijn mening zou het interessant zijn om te bekijken welk deel ontslagen zou zijn en welk deel middels natuurlijk verloop is vertrokken. En dan een ordeel te geven zie ook hieronder.
http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2010/4/diepterecord-bij-verloop.aspx
En waarom is het natuurlijk verloop zo hoog? Het lijkt dat werkgevers het switchen stimuleren.
Individuele keuze, ja dan lust ik er nog wel 10. Onder andere bij Divisie Finance van Capgemini zijn heel veel mensen onder hoge druk gedwongen om akkoord te gaan met de beëindigsovereenkomst anders zou er een rechtzaak volgen en minder ontslagvergoeding uitgekeerd worden. Zo was mijn manager die mensen met een ordinaire leugen ontsloeg terwijl deze mensen jarenlang een positieve beoordeling hadden.
Eerst werden de mensen die te lang geen inzet hadden gehad verzocht een beëindigings-overeenkomst te tekenen. Daarna diegenen die zich niet aan de andere kant van het land (of in de UK) wilden laten inzetten.
De reden was bij iedereen dat er “te weinig toekomstperspectief” was. Raar alleen, dat er soms tot een week of 4 daarvoor wel cursussen gedaan konden worden.
Ach Henk,
Capgemini zal ook jou wel willen helpen met het overeenkomen van een individuele vertrekregeling.
En zoals je zegt, dat zal natuurlijk een geheel eigen individuele keuze zijn.