Freelance ict'ers hebben in 2009 gemiddeld 4 procent minder omzet gedraaid dan in het jaar ervoor. Ruim een op de vijf (22 procent) van de zelfstandige ict'ers zonder personeel heeft een omzetdaling van 10 procent of meer moeten incasseren. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau EIM dat in opdracht van het ministerie van Economisch Zaken ruim negenhonderd zzp'ers ondervroeg, waarvan zo'n veertig ict'ers.
Gemiddelde hadden zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in 2009 te maken met een omzetdaling van 6 procent. Dat is vergelijkbaar met de omzetdaling voor ondernemingen in het MKB waar EIM eerder onderzoek naar deed. De voornaamste oorzaken voor de omzetdaling zijn de druk op de tarieven, de afgenomen omvang per opdracht en een verslechterd betalingsgedrag van opdrachtgevers. Dit geldt voor zzp'ers in alle sectoren.
Omzetverwachting
Hoewel het geringe aantal ict'ers dat deelnam aan de steekproef ervoor zorgt dat er geen heel harde conclusies kunnen worden getrokken, is het volgens EIM-onderzoeker Nardo de Vries wel mogelijk om de verschillen tussen verschillende sectoren te duiden en een ontwikkeling te schetsen. 'De externe ict'er is net als de zzp'er in het algemeen redelijk positief over de omzetverwachting voor 2010', licht hij toe. 'Zeven procent van de externe ict'ers verwacht in 2010 een hogere omzet te draaien ten opzichte van 2009. Gemiddeld verwacht vijf procent van de Nederlandse zzp'ers een hogere omzet in 2010.'
Van de ondervraagde ict'ers denkt 4 procent erover te stoppen als freelancer. Gemiddeld overweegt een op de veertien zzp'ers te stoppen met zijn ondernemersactiviteiten. Dat is volgens het rapport van EIM niet meer dan in andere jaren.
Als er geen conclusies kunnen worden getrokken door het beperkte aantal ICT’ers in het onderzoek (wat een waarheid is als een koe), hoe kan men dan wel conclusies trekken uit vergelijkingen met andere sectoren?
Als 4% van de 40 heeft aangegeven te willen stoppen dan is dat al gauw 1,6 freelance ICT’er van de 40.
Hoop op nog een onderzoek onder 900 >ICT< freelancers en ben erg benieuwd naar de uitkomsten hieruit!
Op basis van onze gegevens (Corso) kan ik aangeven dat het tarief met 6% gedaald is op de installed base van 2400 externen. Althans wat daar dan van over is na 1 jaar. Bij nieuwe contracten lag het tarief overigens aanzienlijk lager. Als er behoefte aan is dan willen we wel meewerken aan een onderzoek. Ik vraag me overigens af of men hier echt op zit te wachten. Er is gewoon sprake van marktwerking er zijn altijd uitzonderingen in positieve zijn en er zijn ook mensen die te lang helemaal geen omzet hebben gehad wat wel zorgelijk is. Freelancers en leveranciers van externen die hierover van gedachten willen wisselen kunnen ons gewoon bellen of een kop koffie komen halen.
Geweldig zo’n reactie van Maarten. Dat is tenminste echte informatie waar je wat aan hebt. Nog niet helemaal betrouwbaar (omdat het alleen over Corso gaat en niet over de volle breedte van de markt), maar in elk geval beter dan een steekproef van 900. Zou zo’n onderzoeksbureau dat nou willens en wetens doen om de kosten te drukken? Pas vanaf het dubbele aselect zegt het iets representatiefs over de gehele populatie, en dus nog niets over daarin te onderscheiden groepen.
Zo’n onderzoek is dus eigenlijk maar gewoon iets (wenselijks?) roepen en dan kijken waar het schip strandt. Economische Zaken gooit gewoon belastinggeld over de balk.
Drukfoutje denk ik. Op mijn vakgebied zijn de tarieven met 60% gedaald ten opzichte van 2008. Omzet is gedaald met 90%. Selectie van freelancers ten behoeve van de ING vindt op dit moment zelfs plaats op functiegroepniveau (!) wat betekent dat men uitsluitend ex-werknemers wil aantrekken. De rest “pist naast de pot”, maakt niet uit hoe goed ze zijn. Van het onderzoek blijft dus geen spaan heel.
” Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau EIM dat in opdracht van het ministerie van Economisch Zaken ruim negenhonderd zzp’ers ondervroeg, waarvan zo’n veertig ict’ers.”
De overheid doet veel dubbel werk. De Belastingdienst houdt de gegevens reeds dubbel bij (OB/IB voor zelfstandigen, zowel schatting/prognose als aangifteachteraf), Het CBS doet het dunnetjes over en nu komt EZ er nog eens overheen.
Moet het budget soms op?
Als ik de tarieven zie die men probeert af te dwingen, dan slaat dit onderzoek kant noch wal. Marktwerking, my ass, dat is een excuus niet een reden. Zelfde geouwehoer als wat makelaars al jaren voor zitten te kauwen terwijl ze stinkend rijk werden van de immer stijgende huizenprijzen.
Beste mensen !
tarief is niet met 6 % gedaald maar met 40-45%!
De omzet is niet met 4% gedaald maar met 40-60%!!!
Sweet dreams onderzoekers en statistiek-opstellers!
Beste “Computable” redactie , waar haal je deze rootzooi vandaan?????
4%?